web analytics
11:11 Dubbele getallen
Gezondheid & UiterlijkMaatschappij & PsychePolitiek-Elite

Paardenvlees schandaal, in Franse cel!

https://www.ad.nl/buitenland/franse-cel-dreigt-voor-koning-van-het-paardenvlees~a8a64878/

Gerechtigheid, mooi zo!
Ziek paardenvlees verkopen, niemand die nog weet wat de gevolgen zijn.
Mensen die dit niet wilden, hebben paardenvlees gegeten!
Mensen hebben duur vlees betaald dat goedkoper was dan rund.

In Parijs staan twee Nederlandse ondernemers terecht op verdenking van grootschalige fraude met paardenvlees. De officiële aanklacht: oplichting in georganiseerd verband. Daarop staat een maximumstraf van tien jaar cel.

Jan F. pendelde tot een paar jaar geleden regelmatig heen en weer. Van zijn fraaie villa in het Belgische Brasschaat, naar zijn ‘tweede’ woning bij het zonnige Spaanse Benidorm.

De Nederlander was de pensioengerechtigde leeftijd al gepasseerd. Dus hij hád het er van kunnen nemen. Maar dat deed hij niet. F. bleef hij zich bezighouden met zijn passie: paarden. Om precies te zijn: paardenvlees.

Jan F. was een handelaar in paardenvlees en een bekende in het circuit: een klant noemde hem eens ‘de Koning van de paarden’.

Maar dat was één kant van zijn reputatie. Hij was óók een bekende van justitie. Zo’n vijf jaar geleden werd hij veroordeeld. Hij had samen met collega-ondernemer Hans W. op grote schaal paardenvlees gekocht in Zuid-Amerika. Eenmaal geïmporteerd, plakten ze er stickers op waarop stond dat het ‘halal’ rundvlees was. Gelovige moslims dachten ‘rein’ te eten, maar zaten in werkelijkheid met nepvlees van ‘koning’ Jan F. op hun bord.

Voedselschandaal

Sinds vandaag staan Jan F. en Hans W. opnieuw terecht in Parijs. Weer op verdenking van fraude met paardenvlees.

De Nederlanders zouden de spil vormen in het grootschalige voedselschandaal dat in 2013 naar buiten kwam en dertien Europese landen omvatte.

Het duo kocht volgens justitie op grote schaal paardenvlees, in onder meer Roemenië, en verkocht dat aan het Franse bedrijf Spanghero. Dat maakte er bijvoorbeeld ‘lasagne met 100% rundvlees’ van, zoals op etiketten stond.

In totaal is volgens de Franse justitie zo’n 750 ton aan vlees op die manier illegaal verhandeld. dat kwam terecht in 4,5 miljoen kant-en-klaarmaaltijden in Europese supermarkten. Het leidde niet tot gezondheidsproblemen, maar het vertrouwen in de voedselketen werd er flink door geschaad.

,,Mijn cliënt spreekt alle beschuldigingen tegen’’, zei de Franse advocaat van F., Jérôme Triomphe, toen de Nederlander in 2014 in Frankrijk in hechtenis werd genomen. F. zegt dat hij altijd duidelijk is geweest tegen Spanghero: hij verkocht paardenvlees. Als er op de etiketten in de supermarkt stond dat er rundvlees in zat, moet dat in een later stadium zijn gedaan. Spanghero zegt echter dat F. en W. paardenvlees verkochten alsof het rundvlees was.

Lees ook:   De vloek van hoogbegaafd zijn...

Oplichting

De Franse justitie verdenkt álle partijen. Er was sprake van ‘goed georganiseerde fraude’ door Nederlanders èn Fransen, staat in het lijvige justitiedossier.

Niet alleen de twee mannen uit Breda staan daarom nu terecht, maar ook twee Franse directeuren van Spanghero. De officiële verdenking: oplichting in georganiseerd verband. Daarop staat een maximumstraf van tien jaar cel.

Vandaag werden op de eerste zittingsdag de aanklachten voorgelezen. W. luisterde netjes naar de rechter, F. was niet aanwezig en liet zich vertegenwoordigen door een advocaat. Die zei dat hij morgen de rechtmatigheid van het proces tegen zijn cliënt wil aanvechten. Voor het proces is drie weken uitgetrokken.

Hopelijk wacht hen een flinke straf! Tien jaar is prima!

Ik heb wel eens rundvlees (gehakt) van een supermarkt gegeten, waarvan ik dacht, wat ruikt dit toch vreemd…?

Vaak ook de dag erna dat je in huis een bepaalde vreemde geur nog waarnam van dat vlees. En dat is vreemd.
Gruwelijk, ik heb een gevoelige neus dus, ik ruik dat soort dingen meteen.
Nu had ik vorige week een broodje kroket voor in de vriezer, was in de aanbieding, misschien wel eens handig als dan enzo verhaal…
Ik heb nog nooit zoiets smerigs gegeten en die geur deed me direct denken aan die gehakt van toen…
Na 2 hapjes was ik er al klaar mee…  ik heb het weggegooid.
Maar wat als dat nog een oude lading was, die in de aanbieding terecht is gekomen, waar nog van dat zieke paardenvlees in zat? Dat weet je dus nooit.
Dat is erg en dat dankzij een stel oplichters die mensen oplichten om er zelf zoveel beter van te worden!

In het artikel wordt niet alles weergegeven, want het was veel erger dan zij nu zeggen!

https://eenvandaag.avrotros.nl/item/paardenvleesschandaal-een-overzicht/

Weer duikt een nieuw paardenvleesschandaal op. Vorig jaar was het vleesgroothandel ‘Willy Selten’ die paardenvlees als rundvlees verkocht. Nu blijkt dat ook vleeshandel ‘Van Hattem Vlees’, uit het Gelderse Dodewaard, rundvlees mengt of vervangt door paardenvlees en het vervolgens verkoopt als ‘puur’ rundvlees. Hoe zat het ook alweer met het paardenvleesschandaal? Een overzicht:

In februari 2013 wordt in Groot-Brittannië, Zweden, Ierland en Polen paardenvlees aangetroffen in producten die zijn bestempeld als rundvleesproducten. Verschillende diepvrieslasagnes van een Franse leverancier worden meteen uit de handel gehaald, ook in Nederland.

Diezelfde maand wordt Nederland door een Franse onderminister in verband gebracht met het paardenvleesschandaal. Britse media melden dat de Nederlandse onderneming Draap een centrale rol speelt. Het bedrijf, in handen van Jan Fasen, zou zestig ton paardenvlees hebben gekocht bij het Roemeense slachthuis, waarvan paardenvlees als rundvlees opdook in diepvriesmaaltijden:

Lees ook:   Koningspaar heeft handen geschud met ministers die nu getest worden op het virus

Op 18 februari 2013 wordt de productie van het vleesverwerkingsbedrijf van Willy Selten uit Oss door de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) stilgelegd. Het bedrijf wordt verdacht van het mengen van paardenvlees met rundvlees en het daarna als ‘puur’ rundvlees verkocht.

Nederland is het belangrijkste land in Europa in de vleeshandel. We verwerken zo’n 4,2 miljoen ton vlees, geven werk aan 10.000 mensen in de vleeshandel en de handel levert ook nog 5,5 miljard euro op. Dat vlees is vaak merkloos en wat er allemaal mee gebeurt is vaak niet duidelijk. Wat blijkt? Het paardenschandaal heeft een Nederlandse oorsprong.

Heeft Nederland nog wel zijn vleesindustrie in de hand? De EenVandaag-reportage over dat vraagstuk:

 Een paar weken later lijkt de verontwaardiging weg te zakken en plaats te maken voor een hype; het paardenvlees is niet aan te slepen. Slagers hadden hun handen vol aan de run op paardenvlees:

In maart 2013 blijkt dat niet te garanderen is dat Nederlands paardenvlees veilig is. Het systeem van papieren paspoorten is fraudegevoelig. In dit paspoort moet alle medicatie dat een paard toegediend krijgt, geregistreerd worden. Dat gebeurt vaak niet. Paardenvlees is niet ongezond voor de mens, maar de medicatie die paarden toegediend krijgen wel:

In april 2013 roept de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) afnemers van de verdachte vleesverwerker Willy Selten in Oss op om ongeveer 50.000 ton vlees op te sporen en van de markt te halen.

Diezelfde maand klappen werknemers van het vleesbedrijf Selten uit de school. Zo vertellen ze dat er wekelijks paardenvlees met rundvlees werd gemengd. Ook zou er oud en bedorven vlees vermengd zijn met nieuw vlees. Met de arbeidsomstandigheden is het slecht gesteld, vertellen werknemers van Selten:

In mei 2013 zendt EenVandaag een reportage uit over de herkomst van het paardenvlees van het vleesbedrijf Willy Selten. Daarin spreekt EenVandaag met Britse insiders en kenners en traceert het paardenvlees van Willy Selten terug naar de bron.

Wat blijkt? Het paardenvlees komt niet uit dubieuze Roemeense of Poolse slachthuizen. Het waren Ierse en Engelse criminele bendes die tienduizenden paarden liet slachten, waarvan velen niet geschikt voor de slacht, waarna het vlees met de vrachtwagen naar het vleesverwerkingsbedrijf Willy Selten in Oss werd gebracht. Daar werd het paardenvlees gemengd met rundvlees:

In mei 2013 krijgt Jan Fasen een boete van 50.000 euro opgelegd, voor fraude met paardenvlees.

Lees ook:   Propaganda herkennen

Eind mei wordt de Brabantse vleesverwerker Willy Selten aangehouden op verdenking van valsheid in geschrifte en fraude. Hij wordt ervan verdacht 300.000 kilo paardenvlees te hebben verwerkt. Onduidelijk is waar al dat vlees is gebleven. Na drie dagen verhoor wordt Selten weer vrijgelaten.

Oktober 2013: het bedrijf van Selten is ondertussen failliet verklaard. De curator van het bedrijf, Jaap van der Meer, zegt dat er niks mis is met twee miljoen kilo vlees van Willy Selten. De NVWA heeft alleen beslag gelegd op het vlees. De curator stapt daarom naar de rechter, als de NVWA blijft weigeren het vlees vrij te geven voor verkoop voor consumptie. De curator concludeert uit onderzoek in de administratie van Willy Selten, dat de voorraad komt van EU-erkende bedrijven. Volgens het NVWA is de administratie van van Selten niet betrouwbaar, en is dus niet aangetoond waar het vlees vandaan komt.

December 2013: de rechter besluit dat de twee miljoen kilo vriesvlees van het verdachte vleesbedrijf Willy Selten alsnog niet verkocht mag worden voor menselijke consumptie. De rechter bepaalde dat in een kort geding dat de curator van het failliet verklaarde bedrijf had aangespannen tegen de NVWA.

In paardenvlees dat als rundvlees is verkocht is antibiotica gevonden. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft het vlees in beslag genomen, maar stelt donderdag dat er geen gevaar is voor de volksgezondheid.

De NVWA had een onderzoek ingesteld toen in een Nederlands vrieshuis rundvlees met paarden-dna werd gevonden.

De bedrijven die vlees uit die partij hadden afgenomen hebben hun producten daarop teruggehaald.

De NVWA nam ruim 500 monsters af en vond in twee partijen vlees resten van diergeneesmiddelen. Daarom is het vlees formeel in beslag genomen.

Geen gevaar

Eén partij met besmet paardenvlees is als rundvleesblokjes verkocht. Die zijn onder de merknaam Boltjes onder horecagroothandels verspreid. Het bedrijf moet de snacks nu terughalen en de klanten informeren.

Omdat het vlees in blokjes is gesneden, zijn de resten van het antibioticum volgens de NVWA sterk verdund. Daarom zou het vlees geen gevaar opleveren.

Polen

In een andere partij werd ook een antibioticum gevonden, maar daar bleef de hoeveelheid onder de maximaal toelaatbare grens voor residuen.

De partijen komen uit Polen. Dat er antibiotica in is gevonden, kan betekenen dat na het toedienen niet lang genoeg is gewacht met slachten.

https://www.nu.nl/binnenland/3376091/resten-geneesmiddelen-in-paardenvleesmengsel.html

https://angel-wings.nl/maatschappij/2017/04/paardenvlees-werd-als-rundvlees-verkocht/

https://angel-wings.nl/gezondheid-uiterlijk/2016/08/fraudeur-paardenvlees-verkocht-als-rundvlees-moet-1-miljoen-euro-betalen/

https://angel-wings.nl/gezondheid-uiterlijk/2017/07/nederlander-leidde-grote-bende-vleesfraudeurs/

 

 

 

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Check ook
Close
Back to top button
Close

Een Adblocker gedecteerd

Je gebruikt een adblocker, zet deze uit om de leukste plaatjes en video's te kunnen bekijken