...

17 juni 2021

 

Ziekenhuis stopt met handen schudden: is het echt zo vies?

Ziekenhuis stopt met handen schudden: is het echt zo vies?
In het Radboudziekenhuis in Nijmegen geven artsen en verpleegkundigen chirurgiepatiënten geen hand meer. Dat zou de kans op het overdragen van bacteriën kleiner moeten maken. Maar hoe vies is het geven van een hand eigenlijk?

Artsen die de hele dag met patiënten te maken hebben, weten waarschijnlijk aan het eind de dag waarschijnlijk niet meer hoeveel handen ze geschud hebben. In het Radboudziekenhuis vonden ze dat een te groot risico geven op het overdragen van bacteriën.

Daarom begroeten de artsen de patiënten die een operatie in moeten niet meer met een hand, maar met een zwaai, knikje of knipoog. “Het voorkomen van bacterieoverdracht kan van levensbelang zijn bij mensen die minder weerstand hebben. Dat is vaak het geval bij operatiepatiënten”, zegt Kees van Laarhoven, hoofd van de Heelkunde-afdeling, tegen het AD.

Heel veel bacteriën
De proef loopt nu een jaar en is zo succesvol dat ze erover denken om dit op meer afdelingen van het ziekenhuis te gaan doen. Maar is het eigenlijk zo vies om handen te geven? “Bij een handdruk geef je heel veel bacteriën over” zegt microbioloog Rijkelt Beumer. “Dit kan variëren van een paar honderd tot duizenden bacteriën.”

Toch is het niet bij elke handschudding hetzelfde, het hangt er bijvoorbeeld van af hoe lang je handen schudt en of je een “vegende beweging” maakt, zegt Beumer. “Je draagt ook meer bacteriën over als je een zweethand hebt.”

Rauw vlees
Iedereen heeft volgens Beumer miljoenen bacteriën op zijn handen zitten. “Bij alles wat je aanraakt neem je bacteriën mee. Bij de pinautomaat, op het stuur van je auto, of als je je fiets pakt.” Toch is dat volgens Beumer totaal niet gevaarlijk, want lang niet alle bacteriën zijn slecht. Als je met rauw vlees hebt aangeraakt, in de tuin hebt gewerkt of naar de wc bent geweest is het volgens hem een ander verhaal.

Lees ook:   Wanneer wordt zorg bemoeizucht?

Dan is er een veel grotere kans dat je bacteriën op je hand hebt zitten die schadelijk kunnen zijn. “Niet dat je dan direct ziek wordt”, zegt Beumer . “Je moet dan eigenlijk je hand aflikken of een wond aanraken om het binnen te krijgen.” Zijn advies is dan ook om gewoon handen te blijven schudden in het dagelijks leven.

Deurklinken, toetsenborden of telefoons
“Er is in het ziekenhuis zeker wat voor te zeggen om geen hand meer te geven, maar in het dagelijks leven is het onzin.” In het ziekenhuis zijn namelijk veel meer mensen met een hele lage weerstand of met open wonden. Maar voor een gezond mens zou het geen probleem moeten zijn. Volgens Beumer zou je dan ook geen deurklinken, toetsenborden of telefoons meer kunnen aanraken. “Ik zou me er niet te veel zorgen over maken, anders kun je niks meer doen.”

https://www.rtlnieuws.nl/editienl/ziekenhuis-stopt-met-handen-schudden-is-het-echt-zo-vies

Zou iedereen moeten doen eigenlijk.
Want het is best vies.

Jarennnnnnnnn geleden was het uit!
Handen schudden deed eigenlijk niemand nog.
Als iemand je een hand gaf was het een wonder ergens…dat was niemand nog gewend.
Toch vond men het best netjes dus…ging men weer handjes schudden.
TJah wat men met die hand had gedaan en waar men in had gezeten, broek, wc, neus, oor, eh and much more…?
Je wist het niet…
En je zou maar hulpverlener zijn in de zorg, elke keer iedereen een hand geven… de hele dag door?
Moet je niet willen!

Ik hou zelf niet zo van dat lichamelijke gepruts met elkaar…
Tenzij mits en enorm lekker!
Dat dan weer wel, maar dan wel met enige inhoud… gheheheh!

Qua brains natuurlijk…duh!

 

Gerelateerde berichten