22 september 2020

 

Asociale man heeft afwijkende hersenstructuur

Asociale man heeft afwijkende hersenstructuur
Asociale mannen hebben een andere hersenstructuur dan sociale leeftijdsgenoten. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Cambridge.
Hersenscans laten grote verschillen zien in de dikte van de hersenschors en de buitenkant van het hersenweefsel. Deze verschillen ontstaan door abnormale ontwikkeling op jonge leeftijd, zeggen onderzoekers.

Voor het onderzoek scanden de onderzoekers de hersenen van 58 jonge mannen in de leeftijd van 16 to 21 jaar met ernstige gedragstoornissen. De jonge mannen vertonen bijvoorbeeld agressief gedrag, ze liegen, stelen, of dragen wapens.

Bij vergelijking met de hersens van gezonde mannen ontdekten de onderzoekers opvallende verschillen. Mannen waarbij een gedragsstoornis vóór tienjarige leeftijd was vastgesteld, hadden vergelijkbare verschillen in de dikte van de hersenschors. “Dat kan komen door problemen waar ze tegenaan lopen in hun kindertijd, die de ontwikkeling van de schors vertragen,” zegt neurologe Luca Passamonti.

Wat voor problemen dat zijn, is niet bekend. Ook gaat het volgens de onderzoekers te ver om gedragsproblemen te voorspellen aan de hand van een afwijkende hersenstructuur.

Adolescentie
Mannen die een gedragsstoornis ontwikkelden tijdens adolescentie verschilden op een andere manier. Als met scans werd gekeken naar de dikte van de hersenstam bij deze mannen, werden minder overeenkomsten aangetoond met de hersenstam van gezonde mannen. Dat verschil zou kunnen ontstaan als het uitschakelen van kwade hersencellen en het vormen van hersenverbindingen verkeerd gaat.

In de toekomst hopen de onderzoekers de onderzoeksmetode te gebruiken om de effecten van behandelingen te monitoren. Passamonti: “Als we eerder zien wat er mis is, kunnen we sneller ingrijpen.”

Lees ook:   Deze nieuwslezer is niet echt!!!!!

Het onderzoek is gepubliceerd in The Journal of Child Psychology and Psychiatry.

https://www.nu.nl/wetenschap/4278576/asociale-man-heeft-afwijkende-hersenstructuur.html

Gerelateerde berichten