30 september 2020

 

Onderzoek naar fraude met Italiaanse olijfolie

Bertolli genoemd als een van de verdachte merken
Alle merken olijfolie die onderzocht zullen worden. Fles nummer twee is van Bertolli en de vijfde fles is van het merk Primadonna dat in de Lidl wordt verkocht. © IlFattaccio.
Italiaanse aanklagers hebben een onderzoek ingesteld naar zeven producenten van olijfolie, waaronder het bekende olijfoliemerk Bertolli. Zij zouden gewone olijfolie verkopen als de duurdere extra vergine variant. De Officier van Justitie van de stad Turijn kondigde het onderzoek naar de inhoud van de flesjes met ‘vloeibaar goud’ dinsdag aan.
Het onderzoek is ingesteld na bevindingen van het tijdschrift ‘Il Test’. Negen van de twintig geteste flessen zouden volgens eigen onderzoek geen extra vergine olijfolie bevatten, maar dit wel op het label vermelden. Douaneambtenaren hebben de uitkomsten van deze test bevestigd. Het is hun taak om monsters te nemen van olie die de grens over gaat.

In Nederland zou dus een andere inhoud in de olijfolieflesjes van Bertolli kunnen zitten dan op de labels wordt vermeld. Ook de olie van Carapelli, Pietro Coricelli, Sasso, Santa Sabina, Antica Badia en Primadonna wordt genoemd in het onderzoek. Een aantal van deze merken is te koop in Nederlandse supermarkten. Zo verkopen Albert Heijn en Jumbo de extra virgine olie van Pietro Coricelli en natuurlijk Bertolli.

Het olijfoliemerk Primadonna is in Nederland te koop bij Lidl. Deze extra vergine olijfolie is echter van Spaanse herkomst. ,,De olijfolie die bij Lidl Nederland onder het private label Primadonna wordt verkocht, is dus niet afkomstig van de leverancier van de geteste olijfolies in Italië”, aldus woordvoerder Christine Braun.

Het bedrijf achter Bertolli, deOleo, kan nog niets tegen de pers zeggen over het zogenoemde ‘Italiaanse olijfolieschandaal’.

Lees ook:   Filippijnen maken zich op voor “het ergste” nu blijkt dat 733.000 kinderen slecht vaccin hebben gekregen

In afwachting
De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) is op de hoogte van de kwestie. Woordvoerder Paula de Jonge zegt dat de organisatie eerst het Italiaanse onderzoek afwacht. ,,Het onderwerp is ook interessant voor ons”, aldus De Jonge. Fraude met betrekking tot voedsel is een onderwerp dat binnen de NVWA valt. Zij controleert onder andere of wat er op het etiket staat ook klopt met de inhoud van de verpakking.

MVO – de ketenorganisatie voor oliën en vetten zegt dat er vooralsnog geen aanwijzingen zijn dat leden van de MVO hierbij zijn betrokken. De organisatie zegt dat handelsnormen voor (extra vierge) olijfolie helder en duidelijk zijn. ,,Eventuele overtreding van deze normen keurt het MVO af. Dit leidt immers tot het misleiden van consumenten”, aldus een woordvoerder.

Zuiverheid
De International Olive Council (IOC) heeft de verschillende categorieën olijfolie vastgesteld. Het verschil tussen gewone olijfolie en de extra vergine variant zit hem in de persing van de pasta die wordt gemaakt van de olijven. Het gaat over de zuiverheid van de olijfolie.

Extra virgine moet zonder hitte en chemische toevoeging mechanisch worden geperst. In de olie mag niet meer dan 0,8 procent aan vrije zuren zitten. De extra virgine olijfolie wordt gehaald uit de eerste, koude persing.

Beschermen
In Italië heeft Coldiretti, de confederatie die zich inzet voor de rechten van boeren, de autoriteiten opgeroepen de olijfolie beter te beschermen. De organisatie beweert tegen Fox News dat de fraude zou worden gepleegd door ingevoerde olijfolie aan het binnenlandse vloeibare goud toe te voegen.

Colbiretti stipt aan dat Italië ooit de nummer één olijfolieproducent in de wereld was, maar nu veel last heeft van Spaanse concurrentie.

 

https://www.ad.nl/ad/nl/5597/Economie/article/detail/4183830/2015/11/11/Bertolli-en-Lidl-genoemd-in-olijfolieschandaal-Italie.dhtml

Gerelateerde berichten