25 november 2020

 

Rundvlees besmet met gevaarlijke bacterie

ESBL zorgt dat antibiotica niet meer werkt
Rundvlees besmet met gevaarlijke bacterie
Een groot deel van rundvlees bij de slager en supermarkt is besmet met een gevaarlijke bacterie. ESBL is niet direct ziekmakend, maar kan zich in het lichaam nestelen en daar voor schade zorgen.
Kalfsvlees is het vaakst besmet: in 40 procent van het vlees dat de Consumentenbond heeft onderzocht zit de bacterie. In 13 procent van de biefstukken zit de ESBL-bacterie.
ESBL is ‘zorgwekkend’
De resultaten zijn volgens de bond ‘zorgwekkend’. “Je wordt niet ziek van de bacterie zelf. Je draagt de ESBL-bacterie bij je en als je ziek wordt, kan het zijn dat antibiotica niet goed werkt”, zegt Babs van der Staak van de Consumentenbond tegen RTL Nieuws.
De bacterie zit alleen op de buitenkant van vlees. Bij een biefstuk wordt ESBL onschadelijk door de buitenkant goed te verhitten. Het gevaar zit volgens Van der Staak vooral in gehakt en gemalen vlees als tartaar. “Dat moet door en door verhit worden.”
Antibioticagebruik in veeteelt
De bacterie ontstaat door overmatig antibioticagebruik in de veeteelt. De Consumentenbond wil dat die middelen niet meer worden gebruikt in de veehouderij. Volgens het productschap Vee, Vlees en Eieren is dat onmogelijk.
In januari 2012 meldde de Consumentenbond al dat bijna alle kip besmet is met ESBL. “Van kip weten mensen dat ze moeten oppassen en goed moeten verhitten”, aldus Van der Staak. “Maar rundvlees kun je bijna rauw eten en dus zijn mensen ook minder voorzichtig.”

https://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/2013/05_mei/24/binnenland/Vlees_besmet_met_esbl_bacterie.xml

https://nos.nl/audio/510193-van-de-esblbacterie-zelf-word-je-niet-ziek.html

Lees ook:   Vitamine B5

Gerelateerde berichten