23 september 2020

 

Meer zelfvertrouwen met tryptofaan

Meer zelfvertrouwen met tryptofaan

Stemmingen en gemoedsrust worden beïnvloed door allerlei stoffen. Canadees onderzoek toonde aan dat door inname van tryptofaan gedragsveranderingen plaatsvonden.

Tryptofaan is een essentieel aminozuur, noodzakelijk voor de aanmaak van de neurotransmitter serotonine. Een laag serotoninegehalte kan gevoelens van depressie, impulsiviteit en agressie veroorzaken.

Dr Debbie Moskowitz en haar collega’s uit Montreal verdeelden 98 gezonde vrijwilligers in twee groepen. De proef duurde drie maal twaalf dagen. De eerste twaalf dagen nam de ene groep drie maal daags 1gram tryptofaan bij elke maaltijd, de andere groep kreeg een placebo. In de tweede periode nam men geen supplement. Gedurende de laatste twaalf dagen werd er gewisseld, de placebogroep van de eerste periode kreeg tryptofaan. De deelnemers vulden dagelijks vragenlijsten in over hun gemoedstoestand en gedrag.

Uit het onderzoek bleek dat tryptofaan meer effect had op gedrag dan op stemming. Dit sluit aan bij eerder onderzoek dat liet zien dat tryptofaan bij depressieve mensen stemmingverbeterend werkte. Gezonde mensen werden er niet extra vrolijker van. Het Canadese onderzoek toonde verder aan dat met tryptofaan reeds aanwezig dominant gedrag vaker voorkwam. Twistziek gedrag kwam juist minder vaak voor. De onderzoekers vinden vooral interessant dat dagelijkse pieken twistziek gedrag verminderden

Lees ook:   Na een blikseminslag verwerven sommige mensen ongebruikelijke vaardigheden.

Gerelateerde berichten