web analytics

Foliumzuur- en ijzersuppletie verminderen kans op leukemie

Foliumzuur- en ijzersuppletie verminderen kans op leukemie

Wanneer vrouwen tijdens de zwangerschap een supplement met foliumzuur en ijzer namen, hadden hun kinderen minder kans om acute lymfoblastische leukemie te krijgen. Dit heeft het tijdschrift de Lancet gepubliceerd.

Tijdens een case-control onderzoek zijn ouders van 83 kinderen met leukemie en ouders van 166 gezonde kinderen, vergelijkbaar qua leeftijd en geslacht, geïnterviewd. Gevonden is dat kinderen 60% minder kans hadden om leukemie te krijgen, als de moeders de B-vitamine en het mineraal suppleerden. Wanneer en voor hoe lange tijd tijdens de zwangerschap het foliumzuur ingenomen werd, had geen invloed op de uitkomst van het onderzoek. Het verband met alleen ijzersuppletie was zwakker.

Dr Judith Thompson van de Cancer Foundation of Western Australia stelt dat er geen aanbevelingen gedaan kunnen worden over de suppletie op basis van dit onderzoek. Het is namelijk niet duidelijk hoe deze foliumzuur en ijzer bescherming bieden tegen leukemie. Mogelijk leidt een tekort aan deze micronutriënten tot gestoorde celgroei, waardoor de kanker kan ontstaan

Lees ook:   Japanse methode

Gerelateerde artikelen

Back to top button