Geschiedenis

Diane de Poitiers (1499-1566)

In de legende was Helen van Troje het gezicht dat ‘duizend schepen lanceerde ‘ verdedigend in haar verlangen en liefde voor Prins Paris van Troje door Aphrodite, de Griekse godin van het verlangen.

Diane de Poitiers - Google zoeken

Haar goddelijke plicht was om liefde te bedrijven en anderen te inspireren om dit te doen.

In werkelijkheid echter, bracht fysieke schoonheid door de eeuwen heen veel vrouwen bekendheid, vooral tijdens het bewind van het Ancien Regime in Frankrijk, toen enkele vrouwen hun schoonheid effectief gebruikten, en zeer krachtige connecties om hun leeftijd te beïnvloeden.

Als schoonheid gepaard ging met intelligentie, leken degenen die beide attributen vakkundig gebruikten het meest succesvol te zijn geweest.

Zestiende-eeuwse schoonheid Diane de Poitiers (1499-1566) werd beschouwd als een ‘vurige feministe die zeker van haar eigen waarde is – en een kind van haar tijd’ . Ze had alle eigenschappen die een succesvolle vrouw nodig heeft, waaronder een sterke wil en een grote doelgerichtheid.

Dit waren zeer noodzakelijke vaardigheden om te overleven in de wereld van politieke intriges die het hof van de laatste middeleeuwse en eerste Renaissance-koning van Frankrijk Francois I (1494-1547) omringde.

Hij verminderde de feodale adellijke onafhankelijkheid en centraliseerde een groot deel van de macht en rijkdom van het koninkrijk in zijn eigen handen, en zette de eerste stap in het proces van absolutisme, een kenmerk van het Franse hof in de komende tweehonderd jaar.

Aanvankelijk was zijn hof mobiel en bracht hij veel van zijn tijd door in de vallei van de Loire, waar de jacht fantastisch was.

Door de afgunst van Europa, en met name van Henry VIII van Engeland (1491-1547), wilde Francois zichzelf in alle dingen boven zijn rivaal verheffen.

Lacquer brooch Mother of pearl " Portrait Diane de Poitiers " Hand Painted Pin

Diane richtte zich op de Romeinse godin Diana (Griekse godin Artemis), de jager van de mythologie, met de maansikkel als haar embleem.

Het dragen van zwart en wit werd het symbool van haar loyaliteit aan haar man en een verklaring van haar eigen persoonlijke stijl. Omdat het ook de heldere en donkere kanten van de maan vertegenwoordigde, was het meer dan geschikt.

Geboren in 1499, was het bloed en het lot van Diane verbonden met het machtige koninklijke huis van Bourbon.

Ze werd weggestuurd van haar familie toen ze zes jaar oud was naar het kasteel van Saint Vallier om te worden opgeleid in het huis van een bloedverwant.

Dit was de gewoonte voor alle hooggeboren kinderen. Haar tutor was Anne, hertogin van Bourbon (1461-1522), een dochter van koning Lodewijk XI die Diane onderwees over de ‘waardigheid van haar rang, de deportatie die het werd, een finesse van geest, delicatesse van smaak en een bewustzijn van de tradities waarvan zij een onbuigzame kampioen zou worden ‘.

Van Anne Diane leerde ook Latijn, kreeg een voorliefde voor mooie boeken.

Op haar zestiende werd haar huwelijk voor haar geregeld, zoals gebruikelijk was voor die van de adel, met een Franse edelman, die een kleinzoon was van koning Karel VII van Frankrijk. Louis de Brézé was Seigneur d’Anet, Comte de Maulevrier, Sénéchal van Normandië en Meester van de jacht.

Hij was veertig jaar ouder dan Diane, zeer krachtig, zeer rijk, maar ook erg aardig. Ze deelden een interesse in politieke idealen, een liefde voor paardrijden en hadden een schijnbaar gelukkig huwelijk. Zijn rol als Sénéchal was er een tijdens de middeleeuwen. Het was zijn verantwoordelijkheid om feesten, binnenlandse ceremonies te organiseren en op te treden als Koningsvertegenwoordiger die gerechtigheid uitoefende en het district Normandië bestuurde.

 

Haar teint werd beschreven als ‘een helderroze met witte huid, haar haar  kastanjebruin, haar ogen amandelvormig en bruin met een intelligente uitdrukking, vol enigma, de delicate neus enigszins gekanteld, een puntige kin en dunne, maar goed gevormde lippen’ .

Ze werd een model waaruit de Renaissance haar negen schoonheidswetten nam:

RENAISSANCE-LADY-web

Drie dingen wit; de huid, de tanden, de handen
Drie zwart; de ogen, de wenkbrauwen, de wimpers
Drie rood: de lippen, de wangen, de nagels
Drie lang; het lichaam, het haar, de handen
Drie kort: de tanden, de oren, de voeten
Drie smal: de mond, de taille, de enkel
Drie groot: de armen, de dijen, het kalf
Drie klein: de borst, de neus, het hoofd

Diane de Poitiers - Google zoeken

Van kinds af aan bewaakte ze haar teint in een discipline die ze gedurende haar hele leven onderhield. Om drie uur ’s ochtends stond ze op met een bad met koud water en maakte toen een lange rit met het paard.

Daarna was het terug naar bed voor een periode van eenzaamheid en ontspanning terwijl zij spaarzaam at.

‘S Morgens laat opstaan, ​​zou ze dan de rest van haar dag overgeven aan het sociale leven.

Haar voordelige huwelijk bracht haar in het huishouden van koningin Claude van Frankrijk, de partner van Henry VIII’s rivaal Francois I (1494-1547).

Diane trad van ganser harte het openbare leven binnen, alert op de ambities van de vele ambitieuze opportunistische personages die de koningin en de koning aan het hof omringden. Francois ‘hof was er een van pracht.

De feesten waren prachtig, de nachten verlicht door duizenden kaarsen voor bal’s terwijl de dagen waren versierd met militaire optochten. Een ouder wordende Leonardo da Vinci beval het koninklijke vermaak in dit hof van een Prins die zich omringde met alle armaturen van de dag.

Het hof van de koningin was trouw aan de traditie. Alles was bescheidenheid, fatsoen en zelfs soberheid, omringd door goede werken. Koningin Claude en haar dames brachten het grootste deel van haar tijd door met het voltooien van projecten. Deze omvatten o.a wandtapijten maken.

Ze leefde gescheiden van de koning die haar zo nu en dan bezocht. Hij gaf haar heel weinig aandacht en zeven kinderen. Francois 1 bewaarde blijkbaar een album met krijtschetsen van de mooie vrouwen aan zijn hof en naast Diane schreef hij ‘Goed om naar te kijken, aangenaam om bij haar te zijn’ .

Aanvankelijk bracht het hof veel van de tijd door met jagen in de vallei van de Loire, waar het jagen uitstekend was en Francois het kasteel van Chambord bouwde.

kasteel van Chambord - Google zoeken

Dit buitengewone stukje architectuur is een uniek voorbeeld van wat bekend staat als de flamboyante gotische stijl. Het bevatte ongeveer 440 kamers, verdeeld over twee verdiepingen bij 75 trappen en verlicht door 365 ramen, de galerijen rusten op bogen die de hoektorens verbinden.

De stijl van het hof werd sterk beïnvloed door de mode en stijlen uit Italië, dat de periode was ingegaan die nu bekend staat als de Renaissance. Op dit moment probeerden alle Europese machten controle te krijgen over de kleine onafhankelijke staten van Italië. Frankrijk bezet Milaan en Genua en tijdens het bewind van Francois kwamen en gingen er voortdurend hovelingen verslag uit over wat ze hadden gezien – de luxueuze manier van leven, de tuinen, de kleding en manieren.

Entree-at-Fontainebleau - Google zoeken

Entree-at-Fontainebleu

Dit waren allemaal echte ontdekkingen die ze graag wilden delen en imiteren, vooral een nieuwe stijl van interieurinrichting, die de vorm aannam van sculptuur of geschilderde decoratie.

Het favoriete paleis van Francois 1 was Fontainebleau, dichter bij Parijs, waar hij eindelijk naartoe verhuisde en het hof vestigde in het midden van de eeuw. Omgebouwd van een jachthuis, was Fontainebleau charmant en pittoresk – beroemd om zijn interieurs en zijn unieke trap.

Het decoratiewerk met zowel sculptuur als geschilderde decoratie werd tussen 1533 en 40 uitgevoerd door twee Italiaanse kunstenaars Giovanni Battista Rosso en Francesco Primaticcio.

Toen Diane achttien was, werd de tweede zoon van Francois geboren op de laatste dag van maart 1519.

Henri, Duc d’Orleans werd in de kindertijd grotendeels genegeerd door zijn vader in het voordeel van zijn oudere broer Francis, die de Dauphin was.

Terwijl hij opgroeide kreeg Diane twee dochters en in 1523 overleefde haar familie een verraderlijke daad van haar vader tegen de kroon, haar man niet wetend wie erachter zat en het complot aan de kaak stelde, waardoor de troon en zijn gezin werden gered.

De twee prinsen in de leeftijd van 7 en 9 werden bijna vijf jaar vastgehouden in Spanje als gijzelaars in ruil voor hun vader in zijn voortdurende worsteling met Karel V.

In 1530 werden de prinsen vrijgelaten en Diane begroette hen allebei. Henri, die erg van streek was door zijn beproeving, zou zich haar intense vriendelijkheid herinneren.

Op een groot feest en toernooi gehouden ter ere van hun terugkeer, was Henri 12 en Diane 30 toen hij de ruimte met zwarte en witte kleuren betrad. Hij groette haar en wijdde zijn eerste prestaties aan haar.

Er wordt gedacht dat ze rond 1533 als haar minnaar de jonge prins Henri nam, die volledig aan haar was toegewijd. Zij was 20 jaar ouder dan Henri. Hun relatie is misschien wel begonnen als een berekende daad, niemand weet het echt zeker, maar het zou een van de grootste liefdesaffaires van de geschiedenis worden; een levenslange relatie van passie en loyaliteit.

Op haar familie-kasteel Anet in 1531 planden koning Francois en Louis de Breze, die nu ook gouverneur van Normandië was, plannen om Henri te trouwen met de nicht Catherine de Medici van de paus. Een paar dagen later viel Louis de Breze op 72-jarige leeftijd permanent voor altijd in slaap. (Hm wel toevallig een jaar nadat de romance ontstond 🙂 )

Hij kreeg een begrafenis van grote eer en Diane richtte voor hem een ​​mausoleum op in Rouen, met het opschrift

‘Louis de Breze, Diane die treurt om de dood van haar man heeft dit graf voor u opgewekt. Eens uw onafscheidelijke en meest trouwe vrouw, wat zij in uw bed was, zal zij in het graf zijn ‘.

Louis-Le-Breze-Rouen

Louis de Brézé - detail

Louis de Breze

Catherine de Medici had op veertien op 27 oktober 1533 haar intrede gedaan in Frankrijk in Marseille voor de groet van driehonderd kanonnen.

Catherine de Medici - Google zoeken

Catherine de Medici

Diane overschaduwde het jonge Italiaanse meisje, omdat Henri alleen maar ogen voor haar had. Dit wekte de jaloezie en vijandschap op van Catherine de Medici.

Diane de Poitiers van François Clouet (1571) in de National Gallery of Art, Washington, DC - Google zoeken
Diane de Poitiers van François Clouet (1571) in de National Gallery of Art, Washington, DC

Francois 1 gaf Diane ook de verantwoordelijkheid om de jeugdige Catherine te helpen de goede modes van Frankrijk te leren kennen, waardoor de vijandigheid van Catherine alleen maar groter werd.

De oorlog brak opnieuw uit met Spanje en de Dauphin werd door koorts in Tournon in beslag genomen na het drinken van ijswater en stierf.

De Medici hadden nu wat ze wilden; een nicht die koningin van Frankrijk zou zijn en Diane had als haar minnaar, de man die koning zou worden.

hendrik ii van frankrijk - Google zoeken

Henri II

Diane baarde Henri een kind (Diane van Frankrijk) dat zijn aanbod weigerde om de geboorte te legitimeren. Henri is door sommige historici beschreven als een ‘doffe luit’ die alleen geïnteresseerd is in het steekspel, tennis en lichaamsbeweging.

Het lijkt er echter op dat Diane zijn soulmate was.

Ze zijn een paar uniek in de geschiedenis omdat het voor haar lijkt dat hij aanhankelijk, sentimenteel, trouw en eerlijk was – een man die hartstochtelijk liefhad, maar slechts voor één keer.

Catherine slaagde er niet in om de eerste tien jaar van hun huwelijk een kind te krijgen en er werd vaak aangenomen dat Diane, die het belang van een partner en erfgenaam kende, Henri elke nacht naar zijn vrouw stuurde die uiteindelijk tien kinderen kreeg.

In 1547 stierf Francois en Henri II van Frankrijk steeg op naar de troon.

Henri II

Henri II van Francois Clouet - Google zoeken

Hij was 30 jaar oud en zijn geliefde minnares, de liefde van zijn hart 50.

Dit was het uur dat Diane’s wassende maan aan de horizon opkwam en haar vijanden tot stilte werden gereduceerd.

Henri was van het katholieke geloof, net als Diane, en beiden waren in volledige harmonie.

De schuld voor de vervolging van de protestanten, werd aan haar deur gelegd en begon een traditie waarbij de huidige minnares of partner van de koning een handige zondebok werd voor impopulaire beslissingen.

Op de dag van zijn toewijding droeg Henri II een doublet verrijkt aan de zijkanten met borduurwerk van parels vier vingers breed met drie halve manen ineengestrengeld met het cijfer van de Double D verbonden en verbonden met een H bevestigend in de ogen van dat alles voordat hij een koning was, was hij  een man, en dat zijn geliefde dame zijn enige gedachte was.

In 1548 gaf hij Diane Chenonceaux, een kasteel in de Loire, ter nagedachtenis aan de diensten van haar overleden echtgenoot aan de kroon. Ook investeerde hij haar in het land van Saint Vallier en de titel Duchesse de Valentinois, Dame de Saint Vallier voor het leven.

Chenonceaux - Google zoeken

Haar broer Guillaume stierf zonder erfgenaam en zij erfde ook de nalatenschappen van haar vader.

Ze was een zakelijke vrouw en een vrouw van de rechtbank en faculteit, die haar goed van dienst zou zijn. Een hele reeks documenten getuigen van haar bekwame beheer van haar uitgestrekte landgoederen en ze was geïnformeerd en bezorgd over alles en iedereen.

Lees ook:   ET's, het oogsten van zielen en Sanskrietteksten

Ze zorgde voor voordelige huwelijken voor haar dochters, raakte verbonden met de zesjarige Mary Stuart en Henri vertrouwde haar de opvoeding van zijn kinderen toe. Ze was almachtig en niets zou de toewijding van de koning aan haar verzwakken en de koningin leek zich neer te leggen bij haar lot.

Op haar kasteel van Anet wijdde Diane zich aan het verfraaien zoals Henri wenste. Ze schakelde de architect Philibert De l’orme tien jaar in om haar werken uit te voeren. De zoon van een meester-steenhouwer die hij drie jaar in Rome had gewoond en de klassieke oudheid had opgegraven en bestudeerd.

The Grand Staircase Hall of The Château d'Anet in northern France, built by Philibert de l'Orme from 1547 to 1552 for Diane de Poitiers,…

Trap in het kasteel  Château d’Anet 

De l’orme was de eerste Franse architect in harmonie met de Italiaanse meesters, maar hield ook rekening met lokale omstandigheden en materialen.

Hij verwerkte de orden van de klassieke architectuur in zijn werk met grote terughoudendheid en harmonie die kenmerkend werd voor het Franse classicisme.

Hij had een groot aantal artikelen en hoeveelheden materiaal meegenomen uit Parijs om het kasteel te sieren. Henri leende ook arbeiders en het koninklijk arsenaal voor het werpen van het grote hert en honden die de portiek van de ingang bekroonden.

De hoofdingang van het kasteel is van de Dorische orde, versierd met vier pijlers op basis van de oevers en hellingen van de gracht. Aan de zijkanten over de kleine deuren zijn terrassen verrijkt met zwart marmer en versieringen met bandjes.

Диана де Пуатье

Diane de Poitiers

Boven de deur een wijzerplaat om de uren in het kasteel te markeren en te tonen, de tekens van de dierenriem, de dagelijkse beweging van de maan en van de planeten, met het geluid dat klinkt vóór de uren, halve uren en kwartieren, door de baai van vier honden in plaats van bellen,

Langs de dakrand liep Diane’s hemelse vlag  van halve manen, de klopper op de deur is een halve maan op een driehoek.

De sluizen toonden de koninklijke armen met halve manen, maar om te symboliseren dat haar trouw aan haar man ongebroken was geweest en dat deze liaison na haar weduwschap was gekomen, boven een standbeeld voor hem boven de deur, plaatste ze het opschrift ‘ To Breze, de meest dankbare Diane, zijn vrouw, richtte dit monument op, dat de herinnering aan haar man zou kunnen verdragen ‘.

De fantastische fontein van Diana de Jaagster op het terrein van Anet, nu gerestaureerd en in het Louvre in Parijs *.

Haar tuinen werden aangelegd door Jehan Nicole die in Anet woonde en er wordt aangenomen dat Benoist le Boucher de bronzen heeft gegoten.

Op 51 was Diane nog steeds mooi, een beschrijving van haar in correspondentie bijwonen van een huwelijksceremonie in Piemonte records

‘Diana jaagt met haar metgezellen op de bosmeisjes, met een rijke Turkse boog in haar hand, de pijlkoker hangend aan haar zijde gerangschikt in het kostuum van een nimf haar lichaam gekleed in een doublet met zes grote ronde stukken zwart doek en goud genaaid met zilveren sterren; de mouwen en de rest van karmozijnrood satijn waren bedekt met parels en borduursels; haar haar gevlochten met grote koorden van rijke parels en hoeveelheden edelstenen en juwelen van grote waarde met boven haar voorhoofd een kleine zilveren halve maan die glimmend met kleine diamanten ‘.

 

Overal in het kasteel werd de maansikkel verbonden met de letters D en H gebruikt als decoratief apparaat, ook op de vloeren en lambrisering.

De wandtapijten op de muren reproduceren fragmenten uit de geschiedenis van de patrones, de godin Diana.

Voor Henri II creëerde Diane een magische cirkel waarvan zij de tovenares was en, zonder twijfel, de meest luxueuze persoon in Europa. Haar geërfde en verworven rijkdom bracht haar de haat van velen, en haar beheer ervan hun respect.

Net als alle hooggeboren vrouwen van haar tijd wist ze in haar slaapkamer dat ze, om de witheid van haar huid te compenseren, op een bed moest liggen dat was bedekt met zwarte satijnen lakens om haar allure te vergroten.

Intelligentie en schoonheid zorgden ervoor dat haar glorie en de luxe die haar omringde het bevestigden. Geboren met de uiterlijke tekenen van soevereiniteit bleef ze trouw aan al haar vormen.

Op 30 juni 1559 versloeg de lans van zijn tegenstander, de koning op 40-jarige leeftijd door het oog tijdens een toernooi. Hij overleefde 11 dagen en ondanks dat hij werd behandeld door twee van de meest vooraanstaande artsen van de Renaissance Ambroise Paré en Andreas Vesalius, stierf hij een pijnlijke dood.

 

De ster van Diane werd overschaduwd toen Catherine haar wraak zocht en haar uit de slaapkamer verbood waar hij stierf en zijn verering regelde in een cenotaaf waarop ze een inscriptie plaatste met alleen haar naam. Ze stuurde Mary Stuart, die dol was op Diane, terug naar haar inheemse nevels en leek haar schoondochter op te offeren aan haar wrok.

Diane had haar retraite echter goed gepland. Toen Catherine Chenonceaux claimde, zonder er wettelijk recht op te hebben, maar haar Château de Chaumnot in ruil daarvoor aanbood, aanvaardde zij genadig en trok zich terug in de boezem van haar familie.

Met haar zeggen ze dat de glimlach van de rechtbank verdwenen was. Haar voorzichtigheid had haar goed gediend, haar terugtocht was zeer waardig en ze was veilig en vond troost in de privacy en afzondering van haar nieuwe leven en trouwe vriendschappen.

Toen ze op 25 april 1566 op zesenzestigjarige leeftijd in Anet stierf, weenden haar kinderen om haar verlies en bouwden haar een mooi mausoleum.

‘ Bid God voor Diane de Poitiers’ is de uitdrukking die ze heeft neergelegd om te zeggen bij de diensten die ze bestelde.

Ze was vriendelijk geweest voor haar man aan wie ze trouw was geweest, vriendelijk voor haar dochters die ze rijk had gemaakt. Ze had een koning liefgehad die haar had aanbeden en gerespecteerd en haar gelukkig maakte. Ze was een voorbeeld van grote energie met een erfgoed van schoonheid verheven in Frankrijk en werd een van zijn glorie.

De wijze formule van Leonardo da Vinci is misschien haar gids geweest: ‘Dat je in je jeugd hebt verworven, blijft de schade van de ouderdom, en als je begrijpt dat wijsheid het voedsel van het veld is, moet je aan je oude dag niet gebrek hebben aan voedsel’ .

Diane-de-Poitiers-as-Diana-at-Anet

Dit beeld overwon ooit het monumentale La Fontaine de Diane (De fontein van Diana). Het dateert uit het midden van de 16e eeuw, waar het oorspronkelijk werd geplaatst op de binnenplaats van het kasteel d’Anet (kasteel van Anet), gebouwd door Philibert de L’Orme voor Diane de Poitiers, de minnares van Henry II. In de 18e eeuw werd de fontein verplaatst naar het nymphaeum voordat deze in beslag werd genomen tijdens de revolutie toen deze in 1798 werd overgebracht naar het Musée des Monuments. In 1799-1800 werd het gerestaureerd door Pierre-Nicolas Beauvallet en in de Elysée van het museum geplaatst Tuin. Het werd toen opgeëist door de hertogin van Orléans, eigenaar van het kasteel van Anet ten tijde van de revolutie en uiteindelijk toegewezen aan het Louvre in Parijs bij ministerieel besluit in 1819.

Het beeld toont een semi-liggende Diana, de Romeinse godin van de jacht, vergezeld van haar twee honden Phrocyon en Cyrius, duidelijk afgebeeld als een windhond en een spaniel. Ze heeft een arm om de nek van een majestueus hert.

Het langwerpige, naakte silhouet van de kuise godin, wiens schoonheid altijd was bewonderd, werd een symbool van de Franse Renaissance. De kunstenaar aan wie het beeld te danken is, blijft een mysterie. De traditionele toeschrijving aan Jean Goujon, die vandaag niet wordt aanvaard, dateert uit de Franse revolutie en werd voorgesteld door Alexandre Lenoir, oprichter van het Musée des Monuments Français. Sindsdien is het beeld op zijn beurt toegeschreven aan Benvenuto Cellini, Germain Pilon, Pierre Bontemps en Ponce Jacquiot.

Deze figuur herinnert onmiddellijk aan de nimf van Fontainebleau, een hoog reliëf gebeeldhouwd door Benvenuto Cellini voor Francis I, die L’Orme tussen 1551 en 1555 boven de deuropening van kasteel d’Anet plaatste en de nimf in Diana transformeerde. Zonder een echt portret te zijn, doet de figuur denken aan Diane de Poitiers. Cellini noemde het hert in zijn opluchting vertegenwoordigd Francis I, waardoor het verleidelijk is om te denken dat het hert hier Henry II symboliseert, de geliefde van Diane de Poitier.

 

VAN CATHERINE DE’ MEDICI TOT AAN DIANE DE POITIERS

Koningin Catherina de’ Medici, echtgenote van koning Hendrik II, koopt het kasteel in 1550. Het domaine is dan zeer winstgevend (tolgeld uit de Loire en veel landbouwgrond). Vermoedelijk gebruikte zij Chaumont-sur-Loire voor jachtevenementen en om er onderweg van Amboise naar Blois te overnachten.

Catherine de’ Medici omringde zich haar hele leven door astrologen, onder wie Nostradamus en Cosimo Ruggieri. Volgens de legende is het in Chaumont dat Ruggieri Catherine de’ Medici het einde van de Valois-dynastie in het voordeel van de Bourbons voorspelt, met de komst van Hendrik IV (koning van Navarra). Cosimo Ruggieri zou in een spiegel de gezichten van de drie zonen van de koningin die voorbestemd waren om te regeren, hebben laten verschijnen. De spiegel doorstond de hele periode dat de drie koningen regeerden – Frans II (1559 – 1560), Karel IX (1560 – 1574) en Hendrik III (1575-1589).

Bij de dood van Hendrik II in 1559, tijdens een toernooi, werd Catherine de’ Medici regentes en verzoekt zij haar vroegere rivale Diane de Poitiers haar het Château de Chenonceau terug te geven. Dit geschenk van de koning was immers haar onvervreemdbaar recht, omdat het tot de kroon behoorde. In ruil ervoor schonk ze het kasteel van Chaumont-sur-Loire.

De vroegere maîtresse van Hendrik II verbleef slechts af en toe op Chaumont-sur-Loire, maar onderhield haar residenties met zorg en zette de bouw van het kasteel voort tot aan haar dood in 1566. Chaumont-sur-Loire kreeg grotendeels dankzij haar zijn huidige vorm. Haar dochter, die het domaine erft, is de eerste die de wens te kennen geeft om het kasteel in 1573 van een park te voorzien. Ze overlijdt echter het jaar daarop, waarmee het plan voor de tuinen in de vergetelheid raakt.

June 30, 1559: Mortally wounded, Henry II of France. In celebration of the Peace of Cateau-Cambresis, Henry participated in a joust with Gabriel Montgomery, captain of the King's Scottish Guard. He suffered a head wound which became infected and he died on July 10th. His Queen, Catherine de Medici, remained by his side and prevented Henry's mistress, Diane de Poitiers, from visiting him, event though he repeatedly called for her.

diane de poitiers - Google zoeken

 

Diane de Poitiers

Diane de Poitiers (1499-1566), minnares van de latere Franse koning Hendrik II, stierf vermoedelijk omdat ze te veel goud dronk om jong te blijven.
Dat blijkt uit een studie die gepubliceerd is in de British medical journal. Het gouddrankje had overigens niet het gewenste succes. Integendeel: volgens de onderzoekers stierf ze er vermoedelijk aan. Diane de Poitiers overleed op 66-jarige leeftijd in kasteel Anet, in Noord-Frankrijk.

Vorig jaar werd bij Anet het stoffelijk overschot van Diane de Poitiers opgegraven. Franse onderzoekers troffen in haarresten een grote concentratie goud aan. Aangezien ze geen koningin was en geen kroon droeg, kon het goud daar niet van afkomstig zijn.

Een tijdgenoot van de vrouw die in 1548 werd verheven tot hertogin van Valentinois, Brantôme, schreef in een brief ooit dat Poitiers goud dronk als verjongingselixer. Experts vermoeden nu dat Poitiers uiteindelijk overleed aan deze drank.

Poitiers zou het elixir hebben gedronken in de overtuiging dat dit gezond was en verjongend werkte. Aan het Franse hof geloofde men destijds heilig in de macht van goud. Veel alchemisten traden in deze tijd op als apothekers en schreven geregeld middeltjes voor waarin onder meer goud was verwerkt.

Broze botten en dun haar
Franse onderzoekers hebben de beenderen van Poitiers onderzocht. Ze vonden hierin de sporen van kwik, dat ook vaak gebruikt werd voor de zogenaamde verjongingselixirs. Bestudering van de stoffelijke resten toonde verder aan dat Poitiers – hoewel ze bekend stond als een atlethische vrouw die hield van zwemmen en jagen – vrij broze botten en dun haar had. Bekend is dat dit symptomen zijn die kunnen optreden wanneer gedurende langere tijd goud wordt ingenomen.

Volgens de onderzoekers kan de hoge concentratie goud die op het stoffelijk overschot van Poitiers is aangetroffen, veroorzaak zijn door een chronisch vergiftigingssyndroom. Poitiers zou onder meer last hebben gehad van anorexia, misselijkheid, diarree en bloedarmoede.


 

Diane de Poitiers werd in 1536 de minnares van de 19 jaar jongere kroonprins (dauphin), de latere koning Hendrik II. Diens echtgenote Catharina de Médici schikte zich lange tijd in deze situatie. Nadat Hendrik II in 1559 overleed, werd Poitiers door haar echter verbannen naar het kasteel in Anet. Daar overleed ze in
1566 op 66-jarige leeftijd. Poitiers werd begraven in een groot graf in een speciaal gebouwde begrafeniskapel. Tijdens de Franse Revolutie werd dit graf echter ontwijd. Poitiers’ lichaam werd in een graf buiten de kasteelmuren gedumpt. In 2008 werd haar lichaam gevonden. Nu het onderzoek is afgerond zullen de lichaamsresten van Diane de Poitiers binnenkort terugkeren naar de tombe in kasteel Anet.

https://historiek.net/diane-de-poitiers-overleed-aan-gouddrank/6401/

Аtelier de François Clouet (Attributed) Portrait de Diane de Poitiers . . . . . . #art #artwork #artoftheday #arts #artstagram #artlife…

Gerelateerde artikelen

Back to top button