4000 jaar oude tablet gevonden in Irak, beschrijft de ark van Noach

4000 jaar oude tablet gevonden in Irak, beschrijft de ark van Noach
Het was een grote boot die twee van elk dier en een handvol mensen uit een catastrofische overstroming redde. Maar vergeet al die beelden van een lange groot schip met een puntige boog – de originele ark van Noach, blijkt zoals een nieuw onderzoek suggereert, rond te zijn geweest.

Een onlangs ontcijferd 4000-jaar-oude kleitablet uit het oude Mesopotamië – het huidige Irak – onthult opvallend nieuwe details over de wortels van het Oude Testament verhaal van Noach. Het vertelt een soortgelijk verhaal, compleet met gedetailleerde instructies voor het bouwen van een gigantische rond vaartuig bekend als een coracle – “. Twee aan twee” als ook de belangrijkste instructie van al de dieren die men moet invoeren.

De tablet werd tentoongesteld in het British Museum op vrijdag, en binnenkort zullen ingenieurs de oude instructies checken om te zien of het schip zou kunnen varen.

Finkel kreeg het tablet in handen een paar jaar geleden, toen een man bracht een beschadigde oude kleitablet die zijn vader in het Midden-Oosten had verworven op het einde van de Tweede Wereldoorlog. Het was licht bruin, ongeveer ter grootte van een mobiele telefoon en beschreven met het puntige spijkerschrift van de oude Mesopotamiërs.
Het bleek, zei Finkel, te gaan om “een van de belangrijkste menselijke documenten ooit ontdekt.”
“Het was echt een bloedstollend moment – de ontdekking dat de boot een ronde boot bleek te zijn,” zei Finkel. “Dat was een echte verrassing.”

En toch, Finkel heeft gezegd, dat een ronde boot meer zinvol was. Coracles werden op grote schaal gebruikt als rivier taxi’s in het oude Irak en zijn perfect ontworpen om te varen op razend vloedwater.
De tablet registreert instructies van een Mesopotamische god voor de bouw van een gigantisch schip – twee derde van de grootte van een voetbalveld in het gebied – van touw, versterkt met houten ribben en bedekt met bitumen. Een televisie documentaire later dit jaar zal worden uitgezonden waarbij zij zullen pogen om de ark te bouwen volgens de oude handleiding.

Het zondvloed verhaal keert terug in latere Mesopotamische geschriften waaronder “Gilgamesj-epos.” Deze versies missen de technische instructies.
Finkel is zich bewust dat zijn ontdekking consternatie onder gelovigen kan veroorzaken.

 

Gerelateerde Berichten