25 februari 2021

 

47% van alle banen worden geautomatiseerd voor 2034

47% van alle banen worden geautomatiseerd voor 2034

Door Michael Rundle

Bijna de helft van alle banen kunnen worden geautomatiseerd door computers binnen twee decennia en “geen regering is voorbereid” voor de tsunami van sociale verandering die zal volgen, volgens de Economist. Het tijdschrift 2.014 analyse van de impact van technologie schetst een vrij somber beeld van de toekomst.

Het zegt dat terwijl innovatie (aka “het elixer van de vooruitgang”) altijd heeft geleid tot banenverlies, meestal zijn economieën uiteindelijk in staat om nieuwe rollen voor deze werknemers te compenseren, zoals de industriële revolutie van de 19e eeuw te ontwikkelen, of de voedselproductie revolutie van de 20e eeuw.

Maar het tempo van de veranderingen die dit keer verschijnt is ronduit ongekend. En het resultaat is een enorme hoeveelheid van onzekerheid voor zowel ontwikkelde als onderontwikkelde economieën over waar de volgende ‘verloren generatie’ naar toe gaat om werk te vinden.

Zij haalt een 2013 Oxford Martin School studie die schat 47% van alle banen kunnen worden geautomatiseerd in de komende 20 jaar:

“Onze bevindingen impliceren dus dat als de technologie races vooruit, zullen laaggeschoolde werknemers toe te wijzen aan taken die niet vatbaar zijn voor automatisering – dwz taken die creatieve en sociale intelligentie. Voor werknemers om de race te winnen, maar ze zullen moeten creatieve en sociale vaardigheden te verwerven, “die studie zegt.

The Economist wijst er ook op dat de huidige werkloosheid is verrassend hoog , maar dat “deze golf van technologische verstoring van de arbeidsmarkt is nog maar net begonnen”.

Lees ook:   Euro - guldens en ziektekosten en de leugens

Een basisinkomen is de enige mogelijkheid om dit alles op te vangen tzt.

Gerelateerde berichten