web analytics
...
Geschiedenis

Bizar skeletten kerk in Tjechië

Erg lugubere kerk in Tjechië

Ossuarium (Beenderenhuis) in Kutna Hora Sedlec

Een historisch overzicht van het Ossuarium (Beenderenhuis) in Kutna Hora Sedlec

In het jaar 1142 werd hier een Cistercienser klooster gesticht. Een van de belangrijkste taken van de monniken was de bewerking van de grond rond het klooster en van die in de wijde omgeving.
De Tsjechische koning Otakar II belastte i 1278 de abt van Sedlec, Henry genaamd, met een diplomatieke missie naar het Heilige Land.
Bij zijn terugkeer uit Jeruzalem bracht abt Henry een handvol aarde uit Golgotha mee en verspreide deze aarde over het kerkhof van het klooster. Daardoor werd dit kerkhof niet alleen in Bohemen, maar in heel Midden – Europa zeer bekend en vele vooraanstaande mensen wilden hier begraven worden.
De begraafplaats werd ook vergroot gedurende de pestepidemie in de 14de eeuw in 1318 bijvoorbeeld werden hier 30.000 mensen begraven en gedurende de Hussietische oorlog in het begin van de 15de eeuw. Na het jaar 1400 richtte een van de abten in het midden van het kerkhof een gotische Allerheiligenkerk op en onder deze kerk een kapel, die bestemd was voor het plaatsen van beenderen uit de graven.
Na 1511 begon een halfblinde Cistercienser monnik met het opbergen van deze beenderen. Het beenderhuis werd van 1703 tot 1710 in de Tsjechische barokstijl herbouwd door een beroemde Italiaanse architect, Giovanni Santini. De opstelling van de beenderen zoals die nu te zien is , is het uit 1870 stammende werk van de Tsjechische houtsnijder Frantisek RINT. Zijn naam , samengesteld uit beenderen, is hier ook te zien.
In het ossuarium liggen de resten van 40.000 mensen. De grootste hoeveelheid beenderen ziet u in de vorm van een kerkklok. Het interessantste werk van de meester RINT is de lichtkroon in het middenschip, die alle soorten beenderen van het menselijk lichaam bevat. Ook het wapen van de adellijke familie Schwarzenberk bestaat uit beenderen. Wij wensen u veel kijkplezier.

Lees ook:   Waarom proberen wetenschappers dit zoveel mogelijk te verbergen?

Veel ”mooie” foto’s kun je hier bekijken
(in het midden beginnen de foto’s in de kerk zelf)

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Deze website gebruikt cookies om inhoud en advertenties te personaliseren, om functies voor sociale media te bieden en om het internet verkeer te analyseren. We moeten ook informatie delen over uw bezoek aan onze site met onze sociale media-, advertentie- en analysepartners. View more
Accept