21 april 2021

 

Rhodope, de Egyptische oorsprong van het verhaal van ‘Assepoester’

Rhodope, de Egyptische oorsprong van het verhaal van ‘Assepoester’

The Egyptian Cinderella (Hardcover)
Sommige Arabische historici vermeldden dat in een kamer van de Piramide van Micerinos, die aan de belangrijkste was bevestigd, het lichaam van een courtisane genaamd Rhodope (of Rhodopis) werd gevonden. Het verhaal van deze vrouw, wiens botten onbegrijpelijk in de piramide zijn beland, is een getrouwe weergave van het verhaal van Assepoester .

Rhodope, de Egyptische oorsprong van het verhaal van ‘Assepoester’

Studies hebben de begrafenis van deze courtisane geconcludeerd in de Ptolemeïsche tijd waarin de farao’s van Egyp t Griekse invloed hadden. En vandaag kennen we de geschiedenis ervan door de dichter Sappho en zijn Geografisch werk (boek 17, 33), geschreven tussen c. 7 voor Christus en c. AD 24

De dichter hoorde over Rhodope van zijn broer, een wijnhandelaar in Naucratis. Er wordt gezegd dat het meisje mooi was en dat haar graf werd betaald door haar geliefden. Het is duidelijk dat dit primitieve graf niet de derde piramide van Gizeh kon zijn, hoewel haar botten er uiteindelijk  terechtkwamen.

Er is een anekdotische legende over de courtisane die Arabische historici uit de 12e eeuw vertelden. Op een dag was de prachtige Rhodope aan het baden in de rivier de Nijl toen een valk een schoen uit haar handen rukte. De vogel vloog weg en terwijl hij over het Memphis-paleis vloog, viel de schoen, zodat het schoeisel in handen kwam van de farao, die op dat moment gerechtigheid in de open lucht toediende.

Geboeid door de perfectie van de vormen van de schoen, besloot hij de eigenares te vinden. Om dit te doen stuurde hij afgezanten die alle dienstmeisjes de uit de lucht gevallen schoen probeerden te laten passen. Zo kon hij Rhodope vinden, een Griekse slavin die hij tot zijn minares maakte.

Lees ook:   De Diva Mummie

Zoals je misschien hebt gemerkt, lijkt het verhaal van Assepoester uit de oudheid te komen, zoals zoveel andere dingen die van meer of minder belang zijn. De toewijding van Isis als zwarte maagd, de schepping van de wereld met de door God gemodelleerde klei of de doop zelf, zijn culturele overblijfselen van Egypte die tot ons zijn gekomen.

Bron

Gerelateerde berichten