web analytics
11:11 Dubbele getallen
Buitenaards

Op zoek naar kosmische buren: 11.680 sterren gescand op buitenaardse beschavingen

Zijn we alleen?

8c247fbf0059d5877645138543a0cc71 AnGel-WinGs.nl

Het universum blijft stil, zelfs als we aandachtig luisteren. In een recente uitgebreide inspanning onder leiding van Jean-Luc Margot van UCLA’s Earth, Planetary, & Space Sciences Department, werden sterren binnen enkele honderden lichtjaren gescand op tekenen van buitenaardse radiocommunicatie.

TESS-objecten van belang: zijn er buitenaardse wezens?

De belangrijkste focus van Margot en zijn team was de “TESS Objects of Interest”. Dit zijn hemelse entiteiten geïdentificeerd door de Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS). Margots intrigerende onderzoek heeft onlangs zijn plek gevonden op de arXiv preprint server.

Zijn we alleen in het heelal? 11.680 sterren gescand op buitenaardse beschavingen

Een monumentaal initiatief, de “ Are We Alone in the Universe ?” project onder leiding van Margot, duikt in de mogelijkheid van andere beschavingen in de kosmos. 

Van 2020 tot 2023 concentreerde de Green Bank Telescope zich op deze TESS-objecten, met name afgestemd op het spectrum tussen 1,15 en 1,73 GHz – een frequentiebereik waarvan wordt aangenomen dat het ideaal is voor het oppikken van potentiële buitenaardse signalen.

Het ongrijpbare “Wauw!” Signaal

Hoewel een duidelijk bevestigend signaal van een andere geavanceerde beschaving baanbrekend zou zijn, moet de huidige zoektocht dergelijke resultaten nog gaan opleveren. In een definitieve conclusie geeft het onderzoek aan dat een aanzienlijke meerderheid van nabije sterren ons geen signaal geeft.

Lees ook eens:  "Ik heb geprobeerd je te waarschuwen" - Billy Carson

Historisch perspectief op ruimtecommunicatie

Hoewel het streven om met ai buitenaards leven te ontdekken  vrij recent is en nu pas in het midden van de 20e eeuw begint, zijn de uitdagingen talrijk. Interstellaire communicatie gaat gepaard met aanzienlijke vertragingen. Een bericht naar -Proxima Centauri-, onze dichtstbijzijnde ster, zou bijvoorbeeld meer dan vier jaar duren met de snelheid van het licht.

Bovendien compliceren factoren als kosmisch stof, gassen en de enorme afstanden de zaken. Frequenties tussen 1 en 10 GHz lijken echter de goede plek te zijn, waardoor interferentie van de laagfrequente “brom” van de melkweg en atmosferische storingen op hogere frequenties tot een minimum worden beperkt.

De grondgedachte achter de zoektocht

Een onderscheidend kenmerk van deze SETI-zoektocht was de zoektocht naar duidelijke technosignaturen, wat duidt op intelligente buitenaardse technologie. Dit betekende het filteren van natuurlijke emissies van bijvoorbeeld pulsars, stervormingsgebieden en zelfs zwarte gaten. Hun reikwijdte omvatte de emissies van ongeveer 11.680 sterren op een afstand van 5.385 tot 18.173 lichtjaar, allemaal nauwkeurig waargenomen op specifieke data in 2021 en 2023.

Gemeenschapsparticipatie en de weg vooruit

Margots missie staat niet op zichzelf. Met wetenschappers van wereldburgers die samenwerken in de “Are We Alone in the Universe?” initiatief hebben meer dan 10.000 vrijwilligers bijgedragen, wat heeft geleid tot 300.000 classificaties van radiosignalen. UCLA biedt ook een SETI-cursus aan, waarbij vaardigheden worden bijgebracht die essentieel zijn voor deze kosmische jacht.

Ondanks het ontbreken van definitief bewijs uit deze ronde, gaat de reis verder. Elke zoektocht, of het nu een signaal vindt of niet, bevordert ons begrip en verfijnt onze technieken, en zorgt ervoor dat de zoektocht naar andere geavanceerde beschavingen een toppunt van menselijk streven blijft.

Lees ook eens:  Genetisch materiaal van buitenaardsen

Bron

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥