web analytics
11:11 Dubbele getallen
BuitenaardsMysterie

Mysterieuze ‘snelle radio-bursts’ vanuit de verre ruimte herhalen zich elke 16 dagen

Mysterieuze ‘snelle radio-bursts’ vanuit de verre ruimte herhalen zich elke 16 dagen

NASA Actually Recorded Sound In Space, And It's Absolutely Chilling

https://www.space.com/mysterious-fast-radio-burst-pattern.html?jwsource=cl
Wat creëert deze ongebruikelijke signalen? En waarom herhaalt deze zichzelf?

Een van de diepe mysteries van het universum is net veel vreemder geworden. Astrofysici hebben een aanwijzing ontdekt die kan helpen verklaren waarom, zo nu en dan, supersnelle uitbarstingen van radiogolven vanuit de diepe ruimte over de aarde flitsen . Maar de aanwijzing – een zich herhalend patroon van 16 dagen in een van de bursts, ondermijnt een van de meest populaire theorieën voor waar de bursts vandaan komen.

Snelle radio-bursts (FRB’s) hebben waarschijnlijk miljarden jaren plaatsgevonden. Maar mensen ontdekten ze pas in 2007 en hebben sindsdien slechts enkele tientallen ontdekt. En in juni 2019 volgden astronomen eindelijk een FRB naar zijn thuismelkweg .

Maar niemand weet wat hen veroorzaakt. Omdat deze uitbarstingen zo zeldzaam, ongewoon en helder zijn – gezien het feit dat ze zichtbaar zijn vanuit miljarden lichtjaren in de ruimte – hebben natuurkundigen vaak aangenomen dat ze afkomstig zijn van een rampzalige gebeurtenis, zoals de botsing van sterren.

Dit zich herhalende patroon suggereert echter dat er iets anders aan de hand is, dat er een soort natuurlijke machine in het universum is om regelmatige kreten van radio-energie door de ruimte te pompen.

DICHTBIJ

radio-bursts' vanuit de verre ruimte herhalen zich elke 16 dagen - Google Zoeken
Onderzoekers die gegevens van het Canadese Hydrogen Intensity Mapping Experiment Fast Radio Burst Project (CHIME / FRB) bekijken, zagen voor het eerst dit FRB, bekend als FRB 180916.J0158 + 65, in 2019. In januari 2020 publiceerden ze een paper in het tijdschrift Nature dat oude gegevens opnieuw geanalyseerd en meer dan één burst gevonden van FRB 180916.J0158 + 65. Ze vonden deze FRB terug naar een relatief dichtbijgelegen spiraalvormig sterrenstelsel. Wat is nieuw in deze nieuwste paper, gepubliceerd op 3 februari in de arXiv- database, is het normale patroon in de bursts. Ze ontdekten dat de FRB vierdaagse cycli van regelmatige activiteit doormaakt en radiogolven bijna elk uur in de ruimte blies. Dan gaat het in een periode van 12 dagen stilte. Soms lijkt de bron zijn gebruikelijke vierdaagse wakkerperioden over te slaan of laat hij slechts een enkele burst toe. CHIME / FRB kan de FRB slechts een deel van de tijd bekijken, merkten ze op, dus het is waarschijnlijk dat de detector veel FRB’s mist tijdens de wakkere periode.

Lees ook:   Studie  over bomen die gevoelens hebben, vrienden maken en voor elkaar zorgen als een oud echtpaar

Niemand weet wat dit patroon betekent, noteerden de onderzoekers in een verklaring , maar dit patroon past niet netjes in bestaande verklaringen voor FRB’s.

In het algemeen zijn patronen als deze in astrofysica vaak gerelateerd aan een draaiend object of een baan rond hemellichamen. Neutronensterren lijken vaak regelmatig te flitsen vanuit het perspectief van röntgendetectors op aarde, omdat hotspots op hun oppervlak als een vuurtorenbaken in en uit het zicht draaien. En kleine planeten kunnen het licht van de sterren dimmen die ze draaien elke keer dat ze tussen die ster en de aarde passeren.

Met andere woorden, voor astrofysica hebben patronen de neiging om rotatie aan te geven. Maar niemand weet of dit patroon alle FRB’s regelt of slechts enkele daarvan.

https://www.space.com/mysterious-fast-radio-burst-pattern.html

https://www.astronieuws.nl/

 

Eindelijk patroon ontdekt in mysterieuze radioflitsen uit heelal

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties. Support ons door je ad blocker uit te schakelen. Dan kun je ook de plaatjes e.d weer zien