web analytics
11:11 Dubbele getallen
Bizar & HumorGezondheid & UiterlijkMysterie

Hoe een harig brein in haar buik de wetenschap veranderde (Teratoom)

Een vrouw wordt wakker met hoofdpijn. Wat een gewoon geval lijkt, wordt al snel buitengewoon wanneer er een harig brein in haar buik wordt ontdekt.

Teratomen zijn zeldzame vormen van cysten die tanden, ogen of hersenweefsel kunnen bevatten. Teratoom ontstaat vroeg tijdens de ontwikkeling wanneer stamcellen niet goed functioneren.

In plaats van de strak gecontroleerde ontwikkeling te volgen, zouden pluripotente stamcellen uit de hand kunnen lopen en allerlei weefsels kunnen maken die zich kunnen ontwikkelen tot een teratoom. (wondergezwel)

Wat is een dermoidcyste? Een dermoidcyste is een holte met een stevige rand gevuld met huid, haar, talg, vet en nagelresten als gevolg van een aanlegfoutje van het lichaam.

Teratoom kan theoretisch overal in het lichaam voorkomen, maar ze worden meestal aangetroffen in de eierstokken, de testikels, de tong, de nek of zelfs de hersenen.

Teratoom wordt meestal ontdekt tijdens de kindertijd of kindertijd, maar soms blijven ze jarenlang onopgemerkt. Teratoom is iets dat we niet in ons leven willen tegenkomen. Ze zien er afschuwelijk uit en, in sommige gevallen, kan levensbedreigend worden. Maar teratoom is ook belangrijk geweest voor de wetenschap.

De teratoom-assay is vooral cruciaal geweest in de stamcelbiologie. Hier kunnen we testen of een stamcel pluripotent is door het vermogen om teratoom te vormen. De teratoom-test is in veel onderzoeken gebruikt, waaronder Yamanaka’s studie van geïnduceerde pluripotente stamcellen. Door de kennis van teratoom toe te passen, gebruiken wetenschappers nu geïnduceerde pluripotente stamcellen om weefsels en organoïden in het laboratorium te laten groeien. Organoïden (in tegenstelling tot teratoom) worden in het laboratorium gekweekt en bevatten slechts enkele gedefinieerde celtypen.

Hersenorganoïden zijn een paar jaar geleden gebruikt om het zika-virus te identificeren als de oorzaak van microcefalie in Brazilië en andere organoïden worden gebruikt voor drugsscreens. Op een dag kunnen we zelfs hele organen in het lab laten groeien, dan gaan we waarschijnlijk teratoom-assays gebruiken als veiligheidsmaatstaf.

https://www.theguardian.com/commentisfree/2015/apr/27/teratoma-tumour-evil-twin-cancer

Teratoom of ‘evil twin’-tumoren zijn uiterst zeldzaam en treden op wanneer een gezwel dat lijkt op een menselijk lichaam in iemand groeit. Ze kunnen botten, haar, tanden en gelaatstrekken bevatten

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2213576620302396

https://jech.bmj.com/content/30/1/26

Anencephalus, Spina Bifida, tweelingen en teratoom.

 

De tweelingparen met spina bifida en/of anencefalie die door Rogers en Weatherall (1976) uit de literatuur zijn verzameld, vormen de basis voor een argument dat de klaarblijkelijke zeldzaamheid van dizygote tweelingen die overeenkomen met deze misvormingen mogelijk te wijten is aan de afbraak van de interamniotische partitie en een daarop volgende foetus-foetus interactie. Er wordt gesuggereerd dat dit kan leiden tot volledige of gedeeltelijke vernietiging van een tweeling. Wanneer cellen overleven, kunnen ze teratoom of plekken met een afwijkende huidbedekking vormen. De hypothese dat monozygote tweelingen die overeenkomen met deze defecten, dubbele monsters kunnen vormen, wordt opnieuw gesteld. De huidige hypothese voorspelt dat de incidentie van pijnappelklier- en intraspinale teratoom zal variëren in tijd en plaats met anencefalus en spina bifida, en dat de haren van het hoofdhuidtype die over of rond spina bifida worden gevonden, bij mannelijke baby’s vrouwelijke chromosomen kunnen blijken te hebben.

Ik denk dat het hierbij wel gaat om een tweeling, waarbij er een weeffout ontstaat waardoor het ene kind zich niet verder kan ontwikkelen.

Misschien een soort 1 eiige tweeling die kan uitgroeien tot een Siamese tweeling bv…
Ze zitten nog aan elkaar vast zeg maar. Misschien scheiden de meesten alsnog in de buik tijdens de groei?
Geen flauw idee.
Ik had ook zo een wondertje en dacht dat ik een tweeling zou krijgen!
🙂

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9668375/#:~:text=Fetus%20in%20fetu%20(FIF)%20is,prenatal%20imaging%20and%20upon%20delivery.

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Vanishing_twin

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥