web analytics

Baby’s geboren zonder eicellen en sperma kunnen in de toekomst werkelijkheid worden

55bccfa4adda5d72e38dc44f88e2868e via Angel-Wings

Wetenschappers hebben muizenembryo’s gekweekt zonder het gebruik van muizeneieren en sperma, en alleen met behulp van stamcellen. Bovendien werden de embryo’s buiten de baarmoeder gekweekt.

Het experiment duurde slechts 8 dagen, maar werd als succesvol beschouwd, aangezien de embryo’s zich zonder problemen ontwikkelden. Er wordt aangegeven dat dit de eerste succesvolle ervaring van deze soort in de geschiedenis is.

Kunstmatige muisembryo’s zijn gemaakt door wetenschappers van het Weizmann Institute of Science in Israël.

“Het embryo is de beste machine voor het maken van organen en de beste 3D-bioprinter. We hebben gewoon geprobeerd na te bootsen wat het doet”, zegt projectleider professor Jacob Hanna.

In acht dagen ontwikkelden embryo’s gemaakt van muizenstamcellen zich tot foetussen met een kloppend hart, bloedcirculatie, de beginselen van een brein en een darmkanaal. Het is waar dat van de duizenden gecreëerde embryo’s er aan het einde van de experimenten slechts 50 overleefden.

Er wordt aangegeven dat kunstmatige embryo’s niet helemaal hetzelfde waren als die welke ontstaan ​​bij natuurlijke muiszwangerschappen, maar hun organen “vertoonden tekenen van functioneren”. De overeenkomst tussen kunstmatig en natuurlijk was op het niveau van 95%.

Wetenschappers geloven dat de resultaten van hun experiment zullen helpen begrijpen hoe de organen en weefsels van het lichaam in de vroegste levensfasen worden gevormd.

“Onze volgende uitdaging is om te begrijpen hoe stamcellen weten wat ze moeten doen – hoe ze zich ontwikkelen tot verschillende organen en hun weg vinden naar hun aangewezen plaatsen in het embryo,” vervolgde Hanna.

“En omdat de omstandigheden in ons kweeksysteem transparant zijn, in tegenstelling tot de baarmoeder, kan het nuttig zijn voor het modelleren van geboorteafwijkingen en implantatie van menselijke embryo’s.”

Lees ook:   Ogen spiegels van de ziel en kijken in de ogen van een ander

Natuurlijk, van 8 dagen oude muizenembryo’s gemaakt van stamcellen tot menselijke embryo’s gemaakt met dezelfde technologie, is het pad ongelooflijk lang, maar ooit werd IVF beschouwd als een technologie op de rand van fantasie.

De auteurs van het experiment zijn echter zelf van mening dat, indien succesvol, hun ervaring in de eerste plaats zal kunnen helpen bij het kweken van kunstmatige dierlijke organen voor menselijke transplantatie, en bovendien zullen kunstmatige embryo’s echte dieren kunnen vervangen in verschillende medicijnen testen.

De studie werd gepubliceerd in het tijdschrift Cell

Bron

Gerelateerde artikelen

Back to top button