web analytics
...

Blinde mensen kunnen net zoals vleermuizen leren zien

ecc48033d0b05d2c0db979670771eb21 via Angel-WingsEen nieuw experiment heeft aangetoond dat mensen heel goed kunnen leren ‘zien’ met geluid.

In de natuurlijke wereld is echolocatie een waardevol hulpmiddel waarmee dieren als vleermuizen en dolfijnen kunnen ‘zien’ en navigeren door geluidsgolven te produceren en de echo’s op te vangen.

Vleermuizen gebruiken bijvoorbeeld ultrasone golven, die buiten het bereik van het menselijk gehoor liggen, terwijl dolfijnen en bruinvissen hoogfrequente klikken produceren om objecten onder water te vinden.

Hoewel dit speciale vaardigheden lijken die de mogelijkheden van mensen te boven gaan, blijkt dat het niet alleen mogelijk is voor een mens om een ​​vorm van echolocatie te leren, maar dat ze dit ook binnen 10 weken kunnen doen.

Voor een recent experiment boden 12 mensen die tijdens hun kinderjaren als wettelijk blind waren gediagnosticeerd, evenals 14 goedziende mensen, vrijwillig aan om te leren hoe ze echolocatie konden gebruiken om door doolhoven te navigeren.

Tijdens 20 trainingssessies van maximaal 3 uur leerden ze klikken te produceren en de echo’s te interpreteren om hun directe omgeving te bepalen binnen de context van een virtueel doolhof.

Verschillende kenmerken van de doolhoven, zoals knooppunten, hoeken en rechte gangen, produceerden een andere echo, waardoor het mogelijk was om te interpreteren wat er was zonder iets te kunnen zien.

Interessant genoeg waren de vrijwilligers in deze korte tijd bijna net zo bedreven in deze taak als deskundige echolocators die de techniek al jaren beoefenden.

De bevindingen suggereren dat echolocatie een belangrijke vaardigheid kan zijn voor mensen die blind zijn.

“We zijn hier erg enthousiast over”, zegt psycholoog Lore Thaler van de Britse Durham University.

Lees ook:   Zou jij een kind willen via een kunstmatige baarmoeder

“[Ik] ben van mening dat het zinvol zou zijn om informatie en training te geven in op klikken gebaseerde echolocatie aan mensen die mogelijk nog steeds een goed functioneel gezichtsvermogen hebben, maar van wie wordt verwacht dat ze later in hun leven het gezichtsvermogen verliezen vanwege progressieve degeneratieve oogaandoeningen.”

Bron

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button