web analytics
11:11 Dubbele getallen
Gezondheid & UiterlijkVitaminen & Kruiden

Vitamine B6

Vitamine B6

Pyridoxine vitamin b6 rich food icons healthy Vector Image
Chemische naam: Pyridoxine of Adermine (engels: Pyridoxine)
Molecuulformule: C8H11NO3; Molecuul gewicht: 169,18 g/mol

Vitamine B6 is evenals alle vitamine uit het vitamine B complex wateroplosbaar.
Pyridoxine zorgt samen met foliumzuur en vitamine B12 voor de opname van ijzer door het lichaam en het is betrokken bij de vorming van rode bloedcellen. Deze drie vitaminen zorgen ook voor een goede werking van het zenuwstelsel en zijn betrokken bij het aminozuurmetabolisme.
In het lichaam komt dit vitamine voor in het coënzym dat PLP (Pyridoxal 5′-phosphate) wordt genoemd. Dit coënzym speelt onder andere een rol in het glycogeen metabolisme en wel bij de glycogeen afbraak. PLP zorgt er samen met het enzym fosforylase voor dat glycogeen kan worden afgebroken.

Eigenschappen
– Verhoogt de weerstand
– Helpt suikerziekte reguleren
– Zorgt voor de opname van eiwitten en vetten
– Verlicht misselijkheid
– Helpt huid- en zenuwstoornissen voorkomen
– Behandelt symptomen van het premenstrueel syndroom (PMS) en de menopauze
– Vermindert spierspanningen
– Werkt als een natuurlijk urine drijvend middel
– Helpt tegen kanker te beschermen

Symptomen bij een tekort
– Bloedarmoede
– Zenuwziekte
– Huidproblemen

Voorzichtig en giftigheid
Pyridoxine is giftig in doseringen boven de 200 mg per dag. Deze hoge doses, leidt tot ernstige beschadigingen van de zenuwen. Langdurig gebruik van hoge concentraties vitamine B6 kan tot een overschot leiden. Vermijdt inname van meer dan 50 mg per dag tenzij onder medische begeleiding. Gebruik dit vitamine niet langdurig in hoge concentratie (25-50 mg).

Dosering en natuurlijke bronnen
De (minimale) aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van dit vitamine is 1,5 tot 2 mg. Voedingstoffen rijk aan vitamine B6 zijn: groenten, aardappelen, bananen, volkorenproducten, melk, eieren, noten, vis en vlees. Het moet altijd ingenomen worden in een vitamine B-complex preparaat met gelijke hoeveelheden vitamine B1 en B2.

Lees ook:   EU rolt criminele paardenvleesbende op
Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥