web analytics
11:11 Dubbele getallen
Politiek-Elite

Het westerse politieke systeem brengt geen slimme mensen naar de top – Poetin

Er is geen ‘verstandige verklaring’ voor het feit dat de EU de Russische gaslevering schuwt, zei de president

Rusland ziet absoluut geen zin in het huidige beleid van de EU om af te zien van Russische energieleveringen, met name van gas, zei president Vladimir Poetin woensdag op het Russian Energy Week-forum. Hij voegde eraan toe dat “het moderne politieke systeem in [het Westen] duidelijk soms niet de slimste mensen naar de top brengt.”

Sprekend over de kwestie van de Russische gasexport naar Europa, wees hij op wat hij een gebrek aan gezond verstand in sommige Europese hoofdsteden noemde.

“Er is geen zinnige verklaring waarom sommige Europese economieën, waaronder die van Duitsland, zich zo zouden moeten gedragen”, zei de president, verwijzend naar de situatie op de Europese energiemarkt. Hij noemde het ‘verrassend’ dat Europese landen niet eisen dat Kiev een van de Russische gaspijpleidingen door Oekraïne heropent nadat deze was afgesloten.

Oekraïne stopte in mei de Russische gasdoorvoer langs een van de routes die door zijn grondgebied liepen, met het argument dat het de controle over een van de gascompressorstations had verloren. Het station in kwestie bevindt zich in de Volksrepubliek Loegansk, die vorig jaar voor toetreding tot Rusland heeft gestemd.

‘Bijna nul’ economische groei in de EU eenvoudig te verklaren – Poetin

Lees ook eens:  Wat is nog zeker...

De Oekraïense pijpleidingexploitant beweerde dat Russische troepen die het compressorstation controleerden op de een of andere manier de technische processen ervan ‘bemoeien’ en een deel van de lijn stillegden. Moskou ontkende de beschuldigingen en waarschuwde dat de Russische gasexport niet effectief naar andere pijpleidingen kon worden omgeleid om de sluiting te compenseren.

In juli zei Kiev dat het de Russische gasleveringen aan Europa misschien helemaal zou stopzetten, omdat het niet van plan is de doorvoerovereenkomst met Moskou te verlengen. “Ik geloof dat Europa tegen de winter van 2024 helemaal geen Russisch gas meer nodig zal hebben”, zei de Oekraïense minister van Energie, German Galushchenko, tegen Politico.

Dankzij de doorvoerovereenkomst uit 2019 mag Rusland tot eind 2024 jaarlijks zo’n 40 miljard kubieke meter gas via Oekraïne exporteren. Een derde van dit volume had Europa moeten bereiken via een pijpleiding die Kiev al heeft afgesloten.

“Europa had gewoon kunnen zeggen: ‘Open deze route nu.’ We hebben het nodig om onze economie te ondersteunen. Maar nee”, zei Poetin in zijn commentaar op de acties van Kiev. Een soortgelijke aanpak had kunnen worden toegepast toen Polen een leveringscontract met Rusland vóór de einddatum van eind 2022 had opgezegd. Warschau verwierp de eis van Moskou om roebelbetalingen in mei 2022 en begon zijn deel van de Yamal-Europe Pipeline te gebruiken om opgeslagen gas uit Duitsland te pompen.

Duitsland loopt risico op energietekorten – nutsvoorzieningen

Lees ook eens:  Een kind in de Stint kijken wat Sint ervan vindt

De Yamal-Europe Pipeline, die Europese klanten verbindt met de aardgasvelden in het noorden van Rusland, vervoerde vroeger bijna de helft van de gasleveringen van Gazprom naar het westen. Moskou heeft herhaaldelijk verklaard dat het bereid is de levering van aardgas aan de EU via deze route weer op gang te brengen, en voegde eraan toe dat de leveringen in de eerste plaats om politieke redenen waren stopgezet.

Duitsland had misschien kunnen wijzen op het feit dat het de grootste donor van de gemeenschappelijke begroting van de EU was, terwijl Polen de grootste ontvanger van EU-fondsen was, zei Poetin, eraan toevoegend dat Berlijn misschien tegen Warschau had gezegd ‘niet te bijten in de hand die je voedt’ .

De Duitse regering had ook het gebruik van de Russische Nord Stream 2-pijpleiding kunnen goedkeuren, aldus de Russische leider. Eén van de twee pijpleidingstrengen bleef operationeel na een reeks onderwaterexplosies die de andere drie strengen van Nord Stream en Nord Stream 2 vernietigden.

“Nord Stream 2 is een directe [route] naar Duitsland”, zei Poetin, eraan toevoegend dat het “27,5 miljard kubieke meter gas per jaar had kunnen leveren.” In plaats daarvan kiest Duitsland “voor gas met een premie van 30% en gebruikt het onze energiebronnen niet. Dat is hun keuze”, voegde de president eraan toe.

Lees ook eens:  Twitter Files beschrijft de censuurcampagne van Covid

Bron

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥