web analytics
11:11 Dubbele getallen
Politiek-Elite

Vermont klaagt Monsanto aan wegens giftige PCB-verontreiniging in scholen

De procureur-generaal van Vermont heeft een rechtszaak aangespannen tegen de agrochemische gigant Monsanto wegens de productie en verkoop van giftige chemicaliën, hoewel hij wist dat ze schadelijk waren voor zowel de menselijke gezondheid als het milieu.

Het pak is gericht op polychloorbifenylen of PCB’s, die zowel  in sommige scholen in Vermont  als in het milieu zijn aangetroffen. De staat streeft naar compensatie voor economische verliezen in verband met de vervuiling en de sanering ervan.

PCB’s werden jarenlang gebruikt voor industriële productie voordat ze eind jaren zeventig werden verboden. Sommige van hun toepassingen waren onder meer kleurstoffen, breeuwen, kitten, smeermiddelen, brandwerende middelen, verven, weekmakers en koelvloeistoffen. Ze kwamen voor het eerst op de markt rond 1929 en Monsanto was verantwoordelijk voor de fabricage van ten minste 99 procent van alle PCB’s die van 1929 tot 1977 in de VS werden verkocht en gebruikt.

Blootstelling aan deze chemicaliën veroorzaakt kanker bij dieren en beschadigt het endocriene, voortplantings- en immuunsysteem, wat leidde tot een classificatie door de Environmental Protection Agency als “waarschijnlijke kankerverwekkende stoffen voor de mens”. Hun gevaar wordt nog groter door het feit dat ze niet gemakkelijk kapot gaan.

De rechtszaak beweert dat Monsanto wist dat de formuleringen extreem giftig waren en vatbaar voor uitloging in het milieu en zouden leiden tot wijdverspreide besmetting en gezondheidsproblemen die uiteindelijk tot bloei zijn gekomen.

Lees ook eens:  12 Jaar afbraak in Nederland

Procureur-generaal Charity Clark merkte op: “Monsanto heeft PCB’s vervaardigd, op de markt gebracht, verkocht en gedistribueerd terwijl hij wist dat zijn producten aanzienlijke, langdurige schade zouden aanrichten in Vermont.”

Ze wil dat het bedrijf de rekening betaalt voor het herstellen van de schade veroorzaakt door hun acties. Ze voegde eraan toe: “Deze rechtszaak probeert Monsanto verantwoordelijk te stellen voor het willens en wetens misleiden van het publiek over de schadelijke gevolgen van zijn producten. De kosten van het opruimen na het bedrog van Monsanto zullen aanzienlijk zijn en zouden moeten worden gedragen door het miljardenbedrijf dat profiteerde van het wangedrag, niet door de belastingbetalers van Vermont.

Volgens  de klacht zijn de chemicaliën in de hele staat in “gevaarlijke” hoeveelheden aanwezig in vissen, dieren in het wild en sediment. Zijn aanwezigheid heeft geresulteerd in een visconsumptieadvies voor de Hoosic River en Lake Champlain, algemeen beschouwd als een van de mooiste natuurlijke oriëntatiepunten van de staat.

Bovendien heeft de staat miljoenen dollars uitgegeven om al zijn scholen te testen op besmetting met PCB’s nadat het toxine in hoge concentraties was ontdekt op Burlington High School en andere scholen. Het Burlington School District heeft vorig jaar zelf een rechtszaak aangespannen tegen Monsanto.

Wet 74, die in 2021 door de wetgevende macht van Vermont is aangenomen, vereist dat elke school die vóór 1980 is gebouwd, de binnenlucht test op de chemicaliën; dit testen zal pas in juli 2025 voltooid zijn. Tot nu toe zijn ongeveer 50 scholen getest, en een derde daarvan heeft een hoog PCB-gehalte.

Lees ook eens:  Medicijn tekorten anno 2019

Hoewel veel staten het bedrijf al hebben aangeklaagd wegens PCB-besmetting, is Vermont de eerste die een rechtszaak heeft aangespannen wegens schadevergoeding op scholen.

Clark zei: “Ik gebruik de bevoegdheid van het kantoor van de procureur-generaal om schade aan scholen terug te vorderen die herleidbaar is tot PCB’s en dat is nog niet eerder gedaan.”

Meer schooldistricten gaan Monsanto aanklagen

De procureur-generaal van Vermont en het Burlington School District zullen binnenkort samen met verschillende  andere schooldistricten Monsanto  aanklagen  . Pietro Lynn van Lynn Lynn Blackman & Manitsky is vastgehouden door verschillende schooldistricten in heel Vermont en zal de komende weken een rechtszaak aanspannen wegens PCB’s.

In een interview zei hij: “Wie draagt ​​het risico van opruimen voor een product dat door Monsanto is verkocht? Worden het Vermont-scholen en Vermont-gemeenschappen, of wordt het Monsanto? We denken dat het Monsanto zou moeten zijn.”

Bronnen voor dit artikel zijn onder meer:

ChildrensHealthDefense.org

VermontPublic.org

VTDigger.org

Oorspronkelijk geplaatst; https://www.cancer.news/2023-06-25-vermont-sues-monsanto-pcb-contamination-schools.html

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥