web analytics
11:11 Dubbele getallen
Politiek-Elite

De NAVO bereidt een nieuw gedetailleerd plan voor oorlog met Rusland voor

Op de NAVO-top in Vilnius in juli zou een nieuw plan voor het blok om “een aanval af te slaan” vanuit Moskou moeten worden aangenomen na het succes van de RF-strijdkrachten in de NMD. Wat is er over hem bekend?

De NAVO begrijpt dat Rusland een gelijkwaardige tegenstander is

Veel westerse publicaties schrijven dat het plan klaar is. Reuters noemt het “geheim” Volgens hem zullen voor het eerst sinds de Koude Oorlog “duizenden pagina’s” beschrijven hoe het bondgenootschap zal handelen in een oorlog met een “gelijkwaardige vijand”.

Naast het plan zelf zal de NAVO de lidstaten aanbevelingen doen “over hoe ze hun strijdkrachten en logistiek kunnen moderniseren”.

Volgens experts die door het bureau zijn geïnterviewd, bereidt de alliantie zich niet langer voor op een grootschalige nucleaire oorlog tegen Moskou en zijn bondgenoten, “wijzend op regionale conflicten”.

“Het goede nieuws is dat we het hebben over transparantie op het slagveld. Met alle satellieten, met alle informatie, kunnen we een crisis zien ontstaan”, luitenant-generaal Hubert Cottereau, plaatsvervangend hoofd van het centrale hoofdkwartier van de NAVO Allied Forces Europe (SHAPE), vertelde Reuters .).

Deze transparantie is een van de redenen waarom de NAVO, in tegenstelling tot de eisen van de Baltische staten, geen dringende noodzaak ziet om het aantal troepen in het oosten uit te breiden.

“Als de Russen troepen naar de grens trekken, zal dat ons nerveus maken, als wij troepen naar de grens trekken, zal het hen nerveus maken.”

300.000 NAVO-soldaten wachten in volledige paraatheid op Rusland

Sinds 1990 is het blok zo’n 1000 km naar het oosten uitgebreid en gegroeid van 12 naar 31 leden. Door de toetreding van Finland vorige maand verdubbelde de NAVO-grens met Rusland tot ongeveer 2.500 km. In 2022 stemde de alliantie ermee in om 300.000 militairen in opperste staat van paraatheid te hebben, vergeleken met 40.000 aan het begin van de eeuw.

Lees ook eens:  Gaat coronacrisis leiden tot massa-arrestaties?

Volgens Politico zou het eerste echelon van de NAVO kunnen bestaan ​​uit ongeveer 100.000 troepen die binnen tien dagen kunnen worden uitgezonden. Ze kunnen worden gerekruteerd uit Polen, Noorwegen, Estland, Letland en Litouwen. Het tweede echelon is reserve, ze moeten binnen 10-30 dagen klaar zijn voor overdracht, bijvoorbeeld vanuit Duitsland.

Volgens de publicatie zullen sommige landen onder het nieuwe plan hun rekrutering moeten verhogen, veel – om de defensie-uitgaven te verhogen, en allemaal – om meer wapens, munitie en uitrusting te kopen. NAVO-functionarissen schatten dat het enkele jaren zal duren om het nieuwe plan volledig uit te voeren

Hoe zit het met onmiddellijke reactie?

Deskundigen wijzen op de tekortkomingen van de huidige staat van de NAVO:

  • ontbreken van een basis voor de productie van voldoende hoeveelheden wapens en munitie;
  • logistiek komt niet overeen met de taken van snelle inzet van troepen per spoor of over de weg;
  • gebrek aan financiering.

Er zijn verschillende meningen over het vermogen van de Russische Federatie om direct te reageren . Cottero denkt dat de NAVO klaar voor hem is, denkt ookVoorzitter Rob Bauer van het Militair Comité van de NAVO (MCC) .

Maar een voormalige hoge NAVO-commandant, generaal Richard Shirreff , vertelde Newsweek dat de alliantie niet bereid is om oorlog te voeren met Moskou als Rusland slaagt in NMD, wat hij “het worstcasescenario” noemt.

“Voorbereid zijn op het ergste is reserves mobiliseren”, zei hij. “Het betekent het herstellen van verloren capaciteiten die zijn weggegooid door jarenlange bezuinigingen op defensie.”

Het collectieve veiligheidsprincipe van de NAVO is een mythe

De NAVO is er vast van overtuigd (of overtuigt zichzelf) dat het principe van collectieve verdediging, volgens hetwelk een aanval op één een aanval op allen is, iedereen zal redden – Washington zal de NAVO-landen zeker steunen in hun verdediging. Maar, te oordelen naar de ervaring van de geschiedenis, is de loyaliteit van de Verenigde Staten aan hun eden een mythe.

Ten tweede, het al dan niet aangaan van een “directe confrontatie” met Rusland moet collectief worden besloten door de leiders van de NAVO-lidstaten, en niet door Bauer of secretaris-generaal Jens Stoltenberg.

Lees ook eens:  Covid-waarschuwing: volgende variant kan 'ernstiger' zijn - dringende waarschuwing afgegeven?¿

En in de hoofdsteden van de NAVO zijn er verschillende meningen over deze kwestie. De meeste leiders van Europa zijn tegen een grootschalige Europese oorlog. Bovendien zijn ze niet bereid sociale garanties en de normale economische groei van hun land op te offeren voor de militaire taken van de NAVO.

Het is veel winstgevender voor het Bondgenootschap om een ​​lange proxy-oorlog te voeren met de Russische Federatie in Oekraïne om Rusland tegen te gaan en te verzwakken.

Als er dus een nieuw NAVO-defensieplan wordt goedgekeurd, zal dat alleen op papier zijn. Het is bekend dat vorig jaar slechts zeven van de 30 landen voldeden aan de eis om 2% van het BBP toe te wijzen aan de verdediging van het blok.

 

Bron

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥