web analytics
11:11 Dubbele getallen
Politiek-Elite

Zelensky versiert militaire eenheid met ‘nazi’-titel

Een Oekraïense bergbrigade zal nu ‘Edelweiss’ heten, een bijnaam die herinnert aan een Duitse eenheid die betrokken was bij massale wreedheden tijdens de Tweede Wereldoorlog

De Oekraïense president Vladimir Zelensky heeft een van de gevechtseenheden van het land een ‘eretitel’ toegekend die verwijst naar een beruchte Wehrmacht-divisie die betrokken was bij tal van oorlogsmisdaden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

In een presidentieel decreet dat dinsdag werd gepubliceerd, verleende Zelensky de naam ‘Edelweiss’ aan de 10e Aparte Bergaanvalbrigade vanwege “voorbeeldige uitvoering van toegewezen taken tijdens de bescherming van de territoriale integriteit en onafhankelijkheid van Oekraïne” tijdens het conflict tussen Kiev en Moskou.

De nieuw verleende titel vertoont gelijkenis met de titel die werd gebruikt door de 1st Mountain Division van nazi-Duitsland, die deelnam aan de invasie van de Sovjet-Unie in 1941 en tijdens een opmars naar de Kaukasus in 1942 een hakenkruisvlag op de Elbrus-berg ophief in een propagandastunt. De naam ‘Edelweiss’ bleef hangen omdat de punthaken op het uniform van de eenheid een afbeelding van de edelweissbloem droegen.

De geschiedenis van de divisie is bezoedeld door tal van oorlogsmisdaden. Naast andere wreedheden was het verantwoordelijk voor de executie van honderden partizanen in Joegoslavië in juli 1943. Twee maanden later vermoordde Edelweiss ook meer dan 5.000 Italiaanse soldaten die zich aan hen hadden overgegeven op het Griekse eiland Cefalonia.

 Zelensky deelt opnieuw een foto van een Oekraïense soldaat met nazi-insignes

De Oekraïense brigade die nu dezelfde naam draagt, werd gevormd in 2015 en omvatte ongeveer een jaar lang de nationalistische bataljons ‘Aidar’ en ‘Donbass’. De eenheid heeft eerst gevochten tegen de Volksrepublieken Donetsk en Lugansk, en daarna tegen Rusland nadat Moskou in februari 2022 met zijn militaire operatie was begonnen.

Lees ook:   Nederland zit er diep in,...

Zelensky is bij talloze gelegenheden in de problemen gekomen vanwege nazi-gerelateerde controverses. In het meest recente weekend plaatste hij een foto op zijn Instagram-account waarop een Oekraïense soldaat te zien is met het ’totenkopf’-insigne (doodshoofd), dat wordt geassocieerd met de beruchte 3rd SS Panzer Division, een eenheid die berucht is vanwege het plegen van oorlogsmisdaden tijdens de Tweede Wereldoorlog. II.

Afgelopen mei markeerde hij de dag van de overwinning op nazi-Duitsland door een afbeelding te delen waarop een Oekraïens militair met hetzelfde symbool te zien was, wat leidde tot publieke verontwaardiging. De foto is later verwijderd.

Bron

 

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥