web analytics
11:11 Dubbele getallen
Politiek-Elite

China waarschuwt VS voor ‘gevolgen’ als ‘spionballon’-ruzie escaleert

Peking is klaar om te reageren op de pogingen van Washington om de situatie op te krikken, aldus het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken

Het neerschieten van een Chinese ballon was niets anders dan “misbruik van geweld” door Washington, zei senior Chinese diplomaat Wang Yi tegen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken op zondag aan de zijlijn van de veiligheidsconferentie in München.

De VS zullen de “gevolgen” dragen als ze de spanningen na het incident nog verder proberen op te voeren, zei het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring waarin de uitwisseling wordt beschreven.

Amerika’s eigen “ballonnen op grote hoogte vlogen illegaal meerdere keren over China”, zei het, eraan toevoegend dat Washington “niet in de positie is om China te besmeuren”, aangezien de VS zelf “het nummer één land is wat betreft bewaking”.

Het enige dat de VS hebben bereikt door de ballon neer te schieten, was het beschadigen van de betrekkingen tussen Washington en Peking, zei het ministerie, eraan toevoegend dat de VS “oprechtheid moesten tonen” en het probleem moesten oplossen in plaats van te proberen het nog verder te “dramatiseren” .

“Als de VS de situatie blijven dramatiseren, ophitsen of escaleren, zal het zo lang als nodig is worden opgevangen”, waarschuwde Peking, eraan toevoegend dat alle gevolgen “door de VS zullen worden gedragen”.

 China zweert vergelding voor rij ‘spionballon’ VS

Wang Yi bekritiseerde ook Washington voor wat het Chinese ministerie noemde “het aanwakkeren van de vlammen” van het Oekraïense conflict en “profiteren van de situatie”. Een groot land als de VS wordt verondersteld te werken aan een politieke regeling van een dergelijke crisis, zei de diplomaat, eraan toevoegend dat dit is waar China zich toe verbindt.

Lees ook:   Disney en kinderen leuk hoor

Eerder deze week bekritiseerde China de VS vanwege hun “overdreven reactie” op de aanwezigheid van een vermeende Chinese spionageballon in het Amerikaanse luchtruim door deze neer te schieten en verschillende Chinese bedrijven te straffen met sancties. Peking beloofde ook om in ruil daarvoor “tegenmaatregelen” tegen Amerikaanse entiteiten te nemen, maar gaf geen details over de mogelijke reactie.

Chinese functionarissen hebben beweerd dat de ballon die eerder deze maand Noord-Amerika doorkruiste een onbemand civiel luchtschip was dat uit de koers werd geblazen en per ongeluk het Amerikaanse luchtruim binnendrong. Een Amerikaanse straaljager schoot het neer voor de kust van South Carolina. De regering van de Amerikaanse president Joe Biden beweerde toen dat de ballon deel uitmaakte van een Chinees spionageprogramma dat zogenaamd gericht was op meer dan 40 landen.

Bron

Amerika krijgt eindelijk zijn trekken eens thuis?

Jarenlang liet dat land mensen geloven in hun zg vredesmissies… en ondertussen roofden ze landen leeg.
En waren er vele doden te betreuren.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥