web analytics
11:11 Dubbele getallen

‘Stop met een onruststoker te zijn’, zegt China tegen de NAVO

‘Stop met een onruststoker te zijn’, zegt China tegen de NAVO

De gezant van Peking bij de VN wijt de crisis in Oekraïne aan de “constante oostwaartse expansie” van het door de VS geleide blok

De belangrijkste reden voor Europa’s huidige “veiligheidssituatie” is het feit dat de NAVO aandringt op het nastreven van absolute veiligheid en haar politieke uitsluiting van specifieke landen, aldus de Chinese ambassadeur bij de Verenigde Naties Zhang Jun.

Tijdens de briefing van de VN-Veiligheidsraad op vrijdag merkte de gezant op dat de aanhoudende crisis in Oekraïne het gevolg is van de voortdurende uitbreiding van de NAVO naar het oosten en hij drong er bij het door de VS geleide militaire blok op aan zijn Koude Oorlog-mentaliteit op te geven en niet langer “een onruststoker” te zijn. .”

Hij wees ook op het “tegenstrijdige” gedrag van de NAVO , waar het zichzelf promoot als een “defensief bondgenootschap” , terwijl het tegelijkertijd constant probeert “zijn geografische grenzen te doorbreken en zijn agenda uit te breiden, verdeeldheid en spanningen aan te wakkeren, angsten en confrontaties te creëren. ”

“Het nastreven van absolute veiligheid en politieke uitsluiting en indamming met geweld tegen een specifieke partij is de kern van de reden waarom Europa zich in een veiligheidssituatie bevindt”, zei hij. “Europa, en zelfs de hele wereld, zal in nog meer beroering raken”, tenzij de NAVO van gedachten verandert, voegde de diplomaat eraan toe. 

Zhang herhaalde China’s oproep tot een staakt-het-vuren tussen Rusland en Oekraïne en drong er bij hen op aan zo snel mogelijk vredesonderhandelingen te beginnen. Hij stelde ook voor dat de VS, de EU en de NAVO met Moskou om de tafel zouden gaan zitten voor een “alomvattende en diepgaande dialoog”, gebaseerd op het beginsel van ondeelbaarheid op het gebied van veiligheid.

Lees ook:   "It Will Be The End Of Energy Companies" | The FORBIDDEN Technology of Nikola Tesla

“Ze moeten bespreken hoe ze een evenwichtige, effectieve en duurzame veiligheidsarchitectuur kunnen bouwen en gemeenschappelijke veiligheid kunnen realiseren”, zei hij, eraan toevoegend dat het van cruciaal belang is om elke poging om het conflict “op te zwepen” te stoppen om verdere escalatie en expansie te voorkomen.

 Witte Huis houdt ‘geheime’ gesprekken met Taiwanese functionarissen – FT

Ondertussen heeft Beijing zijn eigen betrekkingen met de VS zien verslechteren tot nieuwe dieptepunten na het recente neerhalen van een vermeende Chinese spionageballon eerder deze maand. De VS heeft aangekondigd dat het na het incident de militaire communicatie met China zou stopzetten en sancties zou opleggen aan betrokken Chinese bedrijven en instellingen. 

Beijing heeft op zijn beurt de beschuldigingen ontkend, met als argument dat de ballon een civiel luchtschip was. Het heeft niettemin vergelding gezworen over het incident en heeft zijn militaire en diplomatieke banden met de VS verminderd. Peking heeft Washington ook herhaaldelijk bekritiseerd omdat het een aantal Amerikaanse functionarissen heeft toegestaan ​​herhaalde bezoeken te brengen aan het zelfbesturende eiland Taiwan, dat China beschouwt als onderdeel van zijn soevereine grondgebied.

Aangezien het Witte Huis ook toestemming heeft gegeven voor wapenverkopen voor het leger van Taipei, legde Peking sancties op aan de Amerikaanse wapenfabrikanten Raytheon en Lockheed Martin.

Bron

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button