web analytics
11:11 Dubbele getallen
Politiek-Elite

VS twijfelen aan besluit EU-leden over sancties tegen Rusland

Het blok ondergaat een inflatiecrisis na het verbreken van de handelsbetrekkingen met Moskou over Oekraïne
VS twijfelen aan besluit EU-leden over sancties tegen Rusland

EU-landen lopen het risico af te wijken van de door de VS geleide economische sancties die zijn opgelegd aan Rusland voor zijn militaire campagne in Oekraïne, hebben Amerikaanse functionarissen de media verteld.

Mensen in Europa worden “boos over sancties en geven de VS de schuld van stijgende kosten”, waardoor hun regering onder druk wordt gezet om hun steun in te trekken, meldde Politico donderdag, daarbij verwijzend naar een intern Amerikaans rapport.

Het document leidde tot een “vlaag van telefoontjes” onder functionarissen in Washington die bezorgd waren om de Europese leiders aan boord te houden met de strategie, vertelden bronnen in de Amerikaanse regering aan de krant, eraan toevoegend dat “de zaken voorlopig stabiel blijven, maar het is een wankele situatie .”

De EU-landen hebben te kampen met een stijgende inflatie, voor een groot deel gedreven door stijgende energieprijzen. Het blok koos ervoor om de handel met Rusland, dat zijn grootste energieleverancier was, te stoppen als onderdeel van de sancties, maar worstelt nu om een ​​vervanging voor de lange termijn te vinden.

De crisis is verergerd door de onderbreking van de gasstroom door de Nord Stream 1-pijpleiding van Rusland naar Duitsland en verder verergerd door de bombardementen op de onderzeese route eind september. Zowel Nord Stream 1 als 2 – de laatste was nooit operationeel vanwege de spanningen in Oekraïne – werden beschadigd en moeten nu grootschalig gerepareerd worden.

Protesten tegen de stijgende kosten van levensonderhoud hebben Europese landen in hun greep gehouden, met massademonstraties die plaatsvonden in Griekenland, Italië, Tsjechië en Duitsland, om er maar een paar te noemen. Rally’s in Praag twee weken geleden en vorige week in Rome riepen specifiek op om de militaire hulp aan Oekraïne te beëindigen en de dialoog met Rusland te openen.

Bron

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥