web analytics

Google en Facebook beboet voor het bespioneren van gebruikers

De Franse online privacytoezichthouder heeft Google en Facebook opgedragen om samen zo’n € 210 miljoen ($ 237 miljoen) op te hoesten, waarbij de bedrijven worden beboet voor hun twijfelachtige gebruik van ‘cookies’ voor het bijhouden van gegevens op hun sites.

De Franse Nationale Commissie voor Informatica en Vrijheid (CNIL) kondigde de stap donderdag aan in een verklaring , waarin staat dat Google binnen een periode van drie maanden 150 miljoen euro moet betalen en Facebook nog eens 60 miljoen euro. 100.000 per dag.

De commissie zei dat de manier waarop de bedrijven ‘cookies’ gebruiken – of kleine hoeveelheden gegevens die worden gegenereerd terwijl gebruikers door websites bladeren die kunnen worden gebruikt om hun activiteit te volgen – ‘van invloed is op de vrijheid van toestemming’, aangezien Facebook en Google het voor netizens veel gemakkelijker maken om toestemming geven voor het bijhouden van gegevens dan om het te weigeren.

Rusland treft Google met recordboeteLEES MEER: Rusland treft Google met recordboete
“Als je cookies accepteert, is dat met slechts één klik gebeurd”, zegt Karin Kiefer, hoofd van het team voor gegevensbescherming en sancties van de commissie. “Cookies weigeren moet net zo eenvoudig zijn als ze accepteren.”

De waakhondorganisatie voegde eraan toe dat deze praktijken in strijd waren met de Franse wet op de gegevensbescherming en beval de bedrijven om “in Frankrijk gevestigde internetgebruikers een manier te bieden om cookies te weigeren, net zo eenvoudig als de bestaande manier om ze te accepteren, om hun vrijheid van toestemming te garanderen .”

Zowel Google als Facebook hebben verklaringen afgelegd waarin ze beloofden samen te werken met de Franse autoriteiten om het probleem op te lossen, hoewel het laatste bedrijf erop stond dat zijn “controles voor toestemming voor cookies mensen meer controle over hun gegevens bieden”, en betwistten de toestemmingskwesties die door de CNIL werden opgeworpen. Ook Google voerde aan dat “mensen erop vertrouwen dat we hun recht op privacy respecteren en beschermen”, maar zei niettemin dat het “verdere wijzigingen” zou nastreven om aan het bevel te voldoen.

Lees ook:   Noorse politicus verkracht door asielzoeker

Bron

Gerelateerde artikelen

Back to top button