web analytics
11:11 Dubbele getallen
Politiek-Elite

D66: ‘Worden nertsen opzettelijk besmet met corona?’

Schouten: coronavirus mogelijk overgegaan van nerts op een mensRegeringspartij D66 zet vraagtekens bij het hoge aantal coronabesmettingen op nertsenhouderijen in Zuid-Nederland. De partij wil dat minister Schouten van Landbouw onderzoekt of nertsenboeren opzettelijk de coronaregels overtreden.

Het aantal nertsenbedrijven waar het virus wordt aangetroffen, stijgt explosief: de teller staat inmiddels op 41 besmette bedrijven, bijna allemaal onder de rivieren. Inmiddels zijn meer dan 1,5 miljoen nertsen geruimd. In totaal telt Nederland zo’n 120 nertsenhouderijen, waarvan het merendeel in Noord-Brabant.

,,Dit is té opvallend’’, zegt D66-Kamerlid Tjeerd de Groot over het hoge aantal besmettingen in Zuid-Nederland. ,,Ik wil dat minister Schouten onderzoekt of deze nertsenhouders zich wel aan de coronaregels houden. Als zij de regels overtreden, moeten zij gekort worden op hun schadeloosstelling bij het ruimen.’’

Marktprijs
Nertsenhouders krijgen bij ruiming een schadevergoeding voor hun zieke en gezonde dieren, op basis van de marktprijs van nertsenpelzen in 2019. Gezien de verwachte dumpprijzen voor pelzen later dit jaar, zou het voordeliger kunnen uitpakken om besmet te raken, zo suggereert D66.

Directeur Wim Verhagen van de Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouders (NFE) noemt de opmerkingen van De Groot ‘insinuerend, suggestief en een stoot onder de gordel van een sector die het toch al zo moeilijk heeft’.

Als het beleid niet verandert, blijft het aantal besmettin­gen oplopen

Lees ook eens:   Scholen en de maatschappij, het misbruik

Arjan Stegeman, hoogleraar en OMTZ-lid
Het kabinet zit in de maag met het groeiende aantal besmettingen. Eind deze week besluiten ministers Schouten en De Jonge (Volksgezondheid) of alle nertsenhouderijen preventief geruimd moeten worden. Daarover heeft het Outbreak Management Team Zoönosen (OMTZ) vorige week een advies gegeven. Dat – nu nog geheime – advies leidt tot verhitte discussies.

,,Talloze ondernemers, zoals restauranthouders, zijn zwaar getroffen door corona’’, zegt D66’er De Groot, die voorstander is van een stoppersregeling voor nertsenboeren. ,,Maar bij preventief ruimen zien wij geen reden om nertsenhouders, bovenop hun ruimingsvergoeding, een goudgerande exitregeling aan te bieden.’’

Coalitiepartij CDA wil juist wél een ruimhartige regeling. ,,Dat is eerlijk voor deze ondernemers, en van belang voor de volksgezondheid’’, vindt CDA-Kamerlid Jaco Geurts. Vanaf 2024 is het fokken van nertsen sowieso verboden.

Werknemers
Het OMTZ verwacht niet dat het aantal besmettingen snel terugloopt. Dat zegt Arjan Stegeman, hoogleraar diergeneeskunde en vicevoorzitter van het OMTZ. ,,Nertsen zijn hypergevoelig voor het coronavirus’’, aldus Stegeman. ,,Als het beleid niet verandert, blijft het aantal besmettingen oplopen.’’

Dat het virus zo om zich heen grijpt in Zuid-Nederland, komt volgens Stegeman vooral door de werknemers op die bedrijven. ,,In het zuiden heb je de grootste bedrijven. Daar wordt gewerkt met personeel en inhuurkrachten. Die werknemers komen op bedrijf A, maar óók op bedrijf B. Zo verspreiden zij het virus.’’

Lees ook eens:   ‘Iedereen kijkt vanaf de tribune toe’

Stegeman sluit niet uit dat nertsenbedrijven boven de rivieren ook getroffen zullen worden. ,,Als daar bijvoorbeeld komend najaar een nieuwe uitbraak onder mensen plaatsvindt, is er ook een kans dat een nertsenhouderij wordt besmet. En zieke nertsen kunnen op hun beurt medewerkers of een gezin op zo’n bedrijf besmetten.’’

https://www.ad.nl/politiek/d66-worden-nertsen-opzettelijk-besmet-met-corona~af857047/

Het is al vreemd dat een nerts corona schijnt te hebben aangezien het een griepvirus is… dus een virus dat kan overspringen van mens naar dier en vice versa.
Dat is pas gek want dat zou dan betekenen dat … nu ja ik zeg maar niets, voor er bepaalde instellingen weer vol dieren komen te zitten…
Dus hoe komt een nerts aan corona.
Dat is er dus eentje.
Hoe kan dit andere bedrijven besmetten?
Ja medewerkers, ja natuurlijk die hebben allemaal cojona natuurlijk! Logisch en dan gaan ze dus gewoon naar hun werk?

Wat als men foute testen gebruikt die zeggen dat het corona is, wat het dus niet is.
Dus maakt men die dieren af.

Fijn dat deze mensen : Eind deze week besluiten ministers Schouten en De Jonge (Volksgezondheid) of alle nertsenhouderijen preventief geruimd moeten worden.

hierover mogen beslissen!

Anderzijds gaat het over dieren die toch al gedood zouden worden omdat er nog mensen rondlopen die liever echt bont dragen dan nep bont
https://www.bontvoordieren.nl/bontvrij/nertsen/nertsenfokkerijen/

Lees ook eens:   Fietshelmen verplicht stellen?

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥