web analytics
11:11 Dubbele getallen
Politiek-Elite

Farage: GeenPeil-referendum heeft invloed op Brexit

Farage: GeenPeil-referendum heeft invloed op Brexit

“Wat de uitslag woensdag ook wordt, die zal worden uitvergroot in Groot-Brittannië”, zegt Farage, in een interview met RTL Z.

Op 23 juni stemmen de Britten vóór of tegen een ‘Brexit’, een eventueel uittreden van Groot-Brittannië uit de Europese Unie.

‘Oekraïne als bufferstaat is beter’
Farage zou zelf ‘nee’ stemmen in ons raadgevend referendum over Oekraïne, onder andere vanwege de uitwisseling van militaire informatie. Voorstanders wijzen erop dat Oekraïne al lang worstelt met slecht bewaakte grenzen, wapen- en mensensmokkel en georganiseerde misdaad. Het is voordelig voor de rest van Europa als de veiligheidssituatie van de buitengrens van de EU verbetert.

Vladimir Poetin, president van buurland Rusland, zou de uitwisseling van deze informatie echter als een bedreiging kunnen oppakken, zegt de Britse politicus. “Het lijkt me strategisch gezien beter om Oekraïne als bufferstaat te hebben, dan er een politieke zaak van te maken.”

‘Als je een wild dier prikt, wordt hij kwaad’
“Ik mag Poetin niet erg, maar we hoeven hem niet de hele tijd te provoceren. Als je een wild dier de hele tijd met een stok prikt… wordt hij kwaad. Als je de Russische beer met een stok prikt misschien ook”, zegt hij.

Afgezien van de inhoudelijke kwesties, zouden stemmers in Nederland ook een breder perspectief voor ogen moeten nemen, lijkt hij tussen de regels door te zeggen. Daarbij zou het niet over de samenwerking met Oekraïne moeten gaan, maar over het Nederlands lidmaatschap van de Europese Unie. Politicoloog André Krouwel van Kieskompas gaf eerder ook aan dat maar weinig stemmers zich verdiepen in het verdrag.
‘508 miljoen mensen hebben een Brits paspoort’
In zijn thuisland pleit hij voor een Brexit. “Ik ben wat ouderwets, ik geloof in democratie. Ik vind dat belangrijk.” Zijn ideaalbeeld is geïnspireerd op de bestuursvorm in Zwitserland, waar veel referenda zijn. “Dat land kent directe democratie in een vergevorderd stadium. Als de mensen denken dat de politici ernaast zitten, kunnen ze ingrijpen. Ik ben er wel voor. Niet dat we elke week een referendum moeten hebben…”

Lees ook:   Vaccins tegen Corona veroorzaakt mutaties

Eén van zijn bezwaren tegen de EU is het vrije verkeer van goederen en mensen. “Ik heb een Brits paspoort, 65 miljoen mensen hebben dat. Maar er zijn nu 508 miljoen mensen met een Brits paspoort. Er zijn al tien voormalig communistische landen toegetreden tot de EU”, vertelt hij.

‘Rutte kan voorzitter zijn in meest rampzalige halfjaar’
Hij is niet anti-Europees, benadrukt Farage. “Ik wil dat we samenwerken, handelen, elkaar aanvullen en goede buren zijn.” De verbondenheid van open-deur-immigratie en EU-lidmaatschap heeft volgens hem geleid tot een referendum in het Verenigd Koninkrijk.

Hij wil geen voorspellingen doen, maar wat hier woensdag gebeurt, is wel spannend, vindt hij. “Het is spannend als je gelooft in democratie. Wat er gebeurt in het Verenigd Koninkrijk op 23 juni, is nu ’too close to call’. Het kan beide kanten op.”

Hij heeft daarom ook een duidelijke boodschap voor premier Mark Rutte: “Ik wens hem zeker succes. Het kan zijn dat hij voorzitter is in het spectaculairste, rampzaligste halfjaar in de geschiedenis van de EU.”

Meer info nodig?
Heb je meer informatie nodig over het referendum? RTL Nieuws heeft de belangrijkste vragen samengevat in een quiz. Liever uitleg lezen? Dat kan ook. Het overgrote deel van het Oekraïneverdrag gaat over handel, maar slechts 0,3 procent van de EU-export gaat naar het Oost-Europese land. Het is dus een zeer kleine handelspartner.

RTL Z
https://www.rtlnieuws.nl/economie/home/farage-geenpeil-referendum-heeft-invloed-op-brexit

Europa was goed zoals het was, voor het 1 Europa werd!
Nu draait alles om zakelijke belangen, om geld van grote bedrijven en banken en totaal niet om de bevolking…maar die bevolking dat zijn wij!

Lees ook:   Meten met geweten
Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties. Support ons door je ad blocker uit te schakelen. Dan kun je ook de plaatjes e.d weer zien