25 oktober 2020

 

‘Radar Extra’ onderzoekt welke prijs Nederland moest betalen voor de euro

‘Radar Extra’ onderzoekt welke prijs Nederland moest betalen voor de euro
zondag 24 mei 2015

Op maandag 25 mei en maandag 1 juni onderzoekt ‘Radar Extra’ hoe het Nederland is vergaan sinds de invoering van de euro. Waarom moest de euro er eigenlijk komen? En kunnen zoveel verschillende landen wel functioneren met een gezamenlijke munt?

Antoinette Hertsenberg gaat op onderzoek uit en praat met Nederlands beste economen en andere deskundigen om antwoorden te krijgen op prangende vragen. Wat is er met die 240 miljard gebeurt die naar Griekenland is gegaan en waarom pompt de Europese Centrale Bank meer dan 1100 miljard in de Eurozone?

Uitzending maandag 25 mei
‘Radar Extra’ kijkt terug naar de jaren ’90 en probeert antwoorden te vinden op de volgende vragen: Waarom moest de euro er eigenlijk komen? Wat waren de beweegredenen voor de grootste economische verandering in Europa van de afgelopen 150 jaar? Wat ging er direct mis? Waarom zijn landen als Italië en Griekenland destijds, ondanks alle waarschuwingen, toegelaten? En is alles inderdaad duurder geworden sinds de euro?

Antoinette spreekt met André Szasz, directeur van de Nederlandse bank tussen 1973 en 1994, die de totstandkoming van de euro van dichtbij meemaakte. Ook spreekt ze hoogleraar Arjo Klamer, die al in de beginfase problemen voorzag die inmiddels bewaarheid zijn geworden. Wat heeft zijn kritische rol hem gebracht? Wat zijn de voordelen en nadelen van de euro geweest voor Nederland en is dat eerlijk verteld?

Onder anderen Professor Arnoud Boot, hoogleraar bankwezen en financiering, Harald Benink, financieel geograaf en professor Ewald Engelen, schrijver en Europa kenner Geert Mak en Coen Teulings, voormalig directeur van het Centraal Plan Bureau en professor economie aan de universiteit van Cambridge, vertellen hoe politici en de Nederlandse overheid zijn omgegaan met de gevolgen van de Eurocrisis.

Uitzending maandag 1 juni
Voor deze aflevering reist Antoinette Hertsenberg af naar Griekenland. Ze voert gesprekken met burgers, een oud-minister, regeringspartij Syriza, artsen en journalisten. In de afgelopen 5 jaar is er een kleine 240 miljard aan noodhulp naar Griekenland gegaan. Maar slechts een klein deel van dat geld is in Griekenland gebleven. Hoe zit dat? Zijn de vooroordelen die we horen over de Grieken waar en wat heeft de euro betekent voor de democratie in Griekenland?

Lees ook:   Vrouw bewusteloos na poortjes NS!

Ook praat ‘Radar Extra’ met Kees Vendrik, lid van de Algemene Rekenkamer over het controlegat dat er is bij de Europese Centrale Bank. Andere thema’s die aan de orde komen zijn de taken van de Bankenunie en de ingeperkte rol van De Nederlandse Bank, en de duizelingwekkende grote geldinjectie tot een totale waarde van 1140 miljard van Draghi, de voorzitter van de ECB. Wie profiteren van dat geld?

‘Radar Extra’, maandag 25 mei en maandag 1 juni om 20.30 uur bij AVROTROS op NPO 1.

https://tv-visie.be/inhoud/nederland/radar-extra-onderzoekt-welke-prijs-nederland-moest-betalen-voor-de-euro_72260/

https://www.angel-wings.nl/bruno-de-haas-de-euro-blijven-kost-e450-miljard-eruit-stappen-max-100/

https://www.angel-wings.nl/crisis-dankzij-de-euro/

https://www.angel-wings.nl/kloten-euro/

https://www.angel-wings.nl/hoeveel-euro-per-maand-missen-wij/

https://www.angel-wings.nl/euro-gulden-hoe-was-het-ook-alweer-even-een-opfrisser/

 

Braafste van de klas

Als enige heeft Nederland als Europa’s braafste jongetje van de klas zijn naheffing al betaald aan Brussel.
Andere landen die vorig jaar extra zijn aangeslagen door de Europese Commissie (Bulgarije, Frankrijk, Italië, Cyprus, Malta, Slovenië en het Verenigd Koninkrijk) moeten allemaal nog over de brug komen met een extra zak geld. Zij hebben de tijd gekregen tot 1 september.
Als enige besloot minister Dijsselbloem (Financiën) vorig jaar al de portemonnee te trekken en meteen te betalen omdat dit boekhoudkundig beter uit zou komen. Nederland maakte toen in één klap een brutobedrag van 1,1 miljard euro over. Via teruggaven komt de naheffing uiteindelijk uit op 642 miljoen euro.
Controleren
CDA-Kamerlid Omtzigt vindt het oerstom dat het kabinet al braaf betaald heeft, terwijl andere landen nog de gelegenheid te baat nemen om te onderhandelen over de naheffing. Bovendien vindt hij dat hij de berekeningen onvoldoende kan controleren omdat het kabinet het diplomatieke verkeer met de Europese Commissie geheim houdt.

https://www.telegraaf.nl/binnenland/24076779/__Braafste_van_de_klas__.html

Gerelateerde berichten