web analytics
11:11 Dubbele getallen

Tankstations in Iran gehackt!

Een cyberaanval legde elk tankstation in Iran lam

Vogels Vliegen GIF - Vogels Vliegen Vleugels GIFs

DUBAI, Verenigde Arabische Emiraten – De president van Iran zei woensdag dat een cyberaanval die elk benzinestation in de Islamitische Republiek verlamde, was ontworpen om “mensen boos te maken door wanorde en ontwrichting te veroorzaken”, aangezien er een dag nadat het incident begon nog steeds lange rijen rond de pompen kronkelden .

De opmerkingen van Ebrahim Raisi gaven geen schuld aan de aanval, waardoor de door de overheid uitgegeven elektronische kaarten die veel Iraniërs gebruiken om gesubsidieerde brandstof aan de pomp te kopen, onbruikbaar werden. Zijn opmerkingen suggereerden echter dat hij en anderen in de theocratie geloven dat anti-Iraanse troepen de aanval hebben uitgevoerd.

Een arbeider leunt tegen een benzinepomp die is uitgeschakeld bij een tankstation in Teheran. Benzinestations in heel Iran hebben dinsdag geleden onder een wijdverbreide storing van een systeem waarmee consumenten brandstof kunnen kopen met een door de overheid uitgegeven kaart, waardoor de verkoop stopt.

“Er moet serieuze paraatheid zijn op het gebied van cyberoorlog en aanverwante instanties mogen de vijand niet toestaan ​​​​hun onheilspellende doelen te volgen om problemen in het leven van mensen te maken,” zei Raisi.

Geen enkele groep heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanval die dinsdag begon, hoewel het overeenkomsten vertoonde met een andere maand eerder, die de hoogste leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei, rechtstreeks leek uit te dagen nu de economie van het land bezwijkt onder Amerikaanse sancties.

Abolhassan Firouzabadi, de secretaris van de Hoge Raad van Cyberspace, koppelde de aanval aan een andere aanval op het Iraanse spoorwegsysteem in juli, in opmerkingen die werden gerapporteerd door het staatspersbureau IRNA.

“Er is een mogelijkheid dat de aanval, net als een eerdere aanval op het spoorwegsysteem, vanuit het buitenland is uitgevoerd”, zei Firouzabadi.

Hij voegde eraan toe dat er een onderzoek naar het incident loopt.

Op woensdagochtend citeerde IRNA een andere functionaris die beweerde dat 80% van de Iraanse tankstations weer brandstof was gaan verkopen. Journalisten van Associated Press zagen lange rijen bij meerdere benzinestations in Teheran. Eén station had een rij van 90 auto’s die op brandstof wachtten. Degenen die kochten, moesten uiteindelijk betalen tegen hogere, niet-gesubsidieerde prijzen.

De aanval van dinsdag maakte de door de overheid uitgegeven elektronische kaarten onbruikbaar die veel Iraniërs gebruiken om gesubsidieerde brandstof aan de pomp te kopen. Het semi-officiële ISNA-persbureau, dat het incident voor het eerst een cyberaanval noemde, zei dat het zag dat degenen die brandstof probeerden te kopen met een door de overheid uitgegeven kaart via de machines in plaats daarvan een bericht ontvingen met de tekst ‘cyberaanval 64411’.

Lees ook:   Arrestaties voor modefoto's zonder hoofddoek in Iran

Hoewel ISNA het belang van het nummer niet erkende, wordt dat nummer geassocieerd met een hotline die door het kantoor van Khamenei loopt en die vragen over de islamitische wet behandelt. ISNA verwijderde later zijn rapporten en beweerde dat ook het was gehackt. Dergelijke claims van hacking kunnen snel komen wanneer Iraanse verkooppunten nieuws publiceren dat de theocratie boos maakt.

Satellietzenders in het Farsi in het buitenland publiceerden video’s die blijkbaar zijn gemaakt door chauffeurs in Isfahan, een grote Iraanse stad, met elektronische reclameborden met de tekst: “Khamenei! Waar is ons gas?” Een ander zei: “Gratis gas in het Jamaran-tankstation”, een verwijzing naar het huis van wijlen Opperste Leider Ayatollah Ruhollah Khomeini.

Het gebruik van het nummer “64411” weerspiegelde de aanval in juli op het Iraanse spoorwegsysteem dat ook het nummer zag verschijnen. Het Israëlische cyberbeveiligingsbedrijf Check Point schreef de treinaanval later toe aan een groep hackers die zichzelf Indra noemde, naar de hindoeïstische oorlogsgod.

Indra richtte zich eerder op bedrijven in Syrië, waar president Bashar Assad de macht heeft behouden door de interventie van Iran in de aanhoudende oorlog van zijn land.

Goedkope benzine wordt praktisch beschouwd als een geboorterecht in Iran, de thuisbasis van ’s werelds op drie na grootste oliereserves, ondanks decennia van economische ellende.

Dankzij subsidies kunnen Iraanse automobilisten gewone benzine kopen voor 15.000 rial per liter. Dat is 5 cent per liter, of ongeveer 20 cent per gallon. Na een maandelijks quotum van 60 liter kost het 30.000 rials per liter. Dat is 10 cent per liter of 41 cent per gallon. Normale benzine kost in de VS gemiddeld 89 cent per liter of $ 3,38 per gallon, volgens AAA.

In 2019 werd Iran geconfronteerd met dagen van massale protesten in zo’n 100 steden en dorpen tegen stijgende benzineprijzen. Veiligheidstroepen arresteerden duizenden en Amnesty International zei dat het gelooft dat 304 mensen zijn omgekomen bij hardhandig optreden van de regering. De cyberaanval van dinsdag kwam in dezelfde maand op de Perzische kalender als de benzineprotesten in 2019.

De aanslag kwam ook op de verjaardag van wijlen Shah Mohammad Reza Pahlavi die, getroffen door kanker, het land ontvluchtte in 1979 net voor de Islamitische Revolutie.

Lees ook:   Moeder van Wesley Sneijder aan de medicatie

Iran heeft te maken gehad met een reeks cyberaanvallen, waaronder een die in augustus video’s lekte van misbruiken in de beruchte Evin-gevangenis.

Het land ontkoppelde een groot deel van zijn overheidsinfrastructuur van het internet nadat het Stuxnet-computervirus – waarvan algemeen wordt aangenomen dat het een gezamenlijke Amerikaans-Israëlische creatie is – aan het eind van de jaren 2000 duizenden Iraanse centrifuges in de nucleaire sites van het land ontwrichtte.

 

De Iraanse president bevestigde woensdag dat een ingrijpende cyberaanval benzinestations in het hele land had verstoord, en beschuldigde de actie van “mensen die boos waren door wanorde en ontwrichting te veroorzaken”.

Na de verwijdering bleven er lange rijen buiten de stations staan, waardoor door de overheid uitgegeven kaarten, waarvan velen afhankelijk zijn om gesubsidieerde brandstof te kopen, onbruikbaar werden.

President Ebrahim Raisi zei dat het incident de noodzaak aantoonde van “paraatheid op het gebied van cyberoorlog”.

De Iraanse leider, die in augustus aantrad, gaf geen enkele groep of land in het bijzonder de schuld van de aanval. Zijn opmerkingen suggereerden echter dat hij geloofde dat anti-Iraanse troepen achter het incident zaten.

De chaos veroorzaakt door de cyberaanval kwam slechts enkele weken voor de tweede verjaardag van dodelijke protesten tegen de stijging van de brandstofprijzen .

Automobilisten die gesubsidieerde brandstof wilden kopen met behulp van door de overheid uitgegeven elektronische kaarten, kregen in plaats daarvan cryptische berichten op de benzinestations met de tekst: “Cyberattack 64411”, meldde het semi-officiële persbureau ISNA dinsdag.

De cijfers, 64411, lijken ook het nummer te zijn van een telefoonlijn die verbonden is met het kantoor van Supreme Leader Ayatollah Ali Khamenei.

Tot nu toe heeft geen enkele groep de verantwoordelijkheid voor een cyberaanval publiekelijk opgeëist.

Volgens Reuters was bijna de helft van de benzinestations weer volledig operationeel zodra de handmatige instellingen waren geactiveerd, en de rest zou naar verwachting woensdag weer online worden gebracht.

In een bericht dat dinsdagavond naar de inwoners werd gestuurd, zei het Iraanse ministerie van Olie dat “het technische probleem van het brandstofslimme systeem snel zal worden opgelost”.

Het olieministerie probeerde ook “geruchten over benzineprijsstijgingen” aan te pakken en zei dat ze “niet waar zijn”.

Lees ook:   Kinderen en het verloren tijdperk van onschuld...

Het ministerie heeft niet onmiddellijk gereageerd op een verzoek om commentaar van NBC News.

Noch de National Iranian Oil Refining and Distribution Company, noch de Iraanse ambassade in Londen.

De verstoringen komen weken voor de herdenking van dodelijke protesten die werden ingegeven door een stijging van de brandstofprijzen in november 2019.

Ze kwamen ook als video’s op sociale media die beweerden elektronische straatnaamborden te tonen die gehackt waren om te lezen: “Khamenei, waar is onze benzine?” lijkt opperste leider ayatollah Ali Khamenei toe te spreken.

NBC News kon de video’s niet onafhankelijk verifiëren, maar het semi-officiële persbureau van Iran, Mehr, meldde dat sommige borden waren gehackt.

Internationale sancties, evenals het politieke isolement van Iran, betekent dat een groot deel van de digitale infrastructuur van het land afhankelijk is van oudere, ongepatchte versies van westerse software, zei Amir Rashidi, een in Iran geboren cyberbeveiligingsexpert en de directeur van digitale rechten bij de Miaan Group, een non-profitorganisatie. die pleit voor online rechten voor gemarginaliseerde groepen.

Dat maakt het land bijzonder kwetsbaar voor hackers, zei Rashidi.

John Hultquist, de vice-president van threat intelligence bij het cyberbeveiligingsbedrijf Mandiant, zei dat er nog niet genoeg technische gegevens waren om te bewijzen wie er achter de aanvallen zat.

“Ik denk dat het te vroeg is om dit toe te schrijven,” zei Hultquist. Hij zei echter dat Iran wraak zou kunnen nemen als ze denken dat een bepaald land verantwoordelijk is voor de aanval.”

“Informatieoperaties betekenen dat perceptie realiteit is”, zei hij.

Iran heeft gezegd alert te zijn op online aanvallen, die het in het verleden aan Israël en de VS heeft toegeschreven.

Ondertussen is Iran beschuldigd van beschuldigingen van de VS en andere westerse mogendheden van pogingen om hun eigen netwerken te hacken.

In april gaf Iran Israël de schuld van  een aanval op zijn ondergrondse nucleaire faciliteit in Natanz,  waarbij centrifuges werden beschadigd die werden gebruikt om uranium te verrijken.

De regering-Trump zou in 2019 een cyberaanvalcampagne tegen Iran hebben uitgevoerd na aanvallen op de oliefaciliteiten van Saoedi-Arabië.

Destijds beweerde Iran dat de inspanningen van de VS niet succesvol waren geweest.

De woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Ned Price, weigerde commentaar te geven op de schijnbare cyberaanval.

Bron

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button