...

16 juni 2021

 

Dit is waarom je beter een hamburger kunt eten dan een salade als je ziek bent

Dit is waarom je beter een hamburger kunt eten dan een salade als je ziek bent

Als we professor Elisabeth De Waele, van de Vrije Universeit Brussel, mogen geloven, is ‘fastfood als je ziek bent soms beter dan een salade met tomaat’. Dat klinkt wellicht gek, maar de hoogleraar legt het allemaal uit in een aflevering van de ‘Universiteit van Vlaanderen’. Het toverwoord in De Waeles uitleg is ‘ondervoeding’.

‘Ondervoeding ontstaat als iemand langere tijd minder energie of voedingsstoffen binnen krijgt dan nodig is om gezond te blijven’, schrijft het Nederlandse Voedingscentrum. Wie al ziek is en daarmee tijdelijk niet in staat om bepaalde voeding op te nemen, wordt zo mogelijk nog zieker.

,,Malnutritie is een vorm van ondervoeding, die inhoudt dat we selectief bepaalde voedingsstoffen opnemen en andere links laten liggen. We bouwen tekorten op’’, aldus De Waele. ,,Bij ziekte treedt vaak koorts op, of zijn er ontstekingen, waardoor de stofwisseling verandert. Als je ziek bent, is het daarom belangrijk om anders te eten.’’

Energietekort
‘Bij ondervoeding heeft iemand een tekort aan energie of voedingsstoffen. Dat leidt vervolgens tot een lager gewicht en het slechter functioneren van het lichaam. Dit komt vooral door de afname van de spiermassa en een tekort aan eiwitten, essentiële vetzuren, vitamines en mineralen’, weet het Voedingscentrum.

Er valt volgens De Waele onderscheid te maken tussen gezonde voeding in een preventieve fase en bij een ziektegeval. Wie die redenatie volgt, kan dus concluderen dat een hamburger met kaas – eten dat vetten, suikers en eiwitten bevat – gezonder kan zijn dan een salade met tomaat.

Behoefte vullen
De Waele: ,,Als je gezond bent, heb je per dag gemiddeld zo’n 20 à 25 kilocalorieën per kilo lichaamsgewicht nodig. Wanneer je ziek bent, stijgt dat naar 30 kilocalorieën of 1,3 à 1,5 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag. Voor iemand die 66 kilo weegt, komt dat neer op 86 gram eiwitten per dag.’’

,,Het is dus veel moeilijker je behoefte als je ziek bent te vullen met een salade dan met fastfood.’’ Dat een hamburger meer calorieën, eiwitten en vetten bevat dan een droog beschuitje mag duidelijk zijn. ,,Maak het jezelf gemakkelijk en kies tijdens een periode van ziekte voor dingen die je graag eet.’’

Het blijft natuurlijk de vraag of je hoofd, en je maag, wel naar zo’n vette hap staan. Misschien is eten wel het laatste waar je aan wilt denken. Dat het lichaam, ook bij ziekte, voedingsstoffen nodig heeft, is een ding wat zeker is. Een veelgehoord advies is om in zo’n geval, bijvoorbeeld bij griep, kleine beetjes te eten.

Lees ook:   Oostvaardersplassen?

https://www.ad.nl/koken-en-eten/dit-is-waarom-je-beter-een-hamburger-kunt-eten-dan-een-salade-als-je-ziek-bent~a4482612/

Heel lang geleden voorkwam ik zo een neussonde bij mijn kind in het ziekenhuis.
Geen zin in eten, misselijk etc, daar kwam de verpleegkundige al aan met de sonde in haar hand. OMG… 😮

Ho zei ik… wacht even!… Uiteraard is je kind dan panisch.
Dus ik vragen waar mijn kind dan wel zin in had…hij moest iets gaan eten nml!
Nou uiteindelijk, chipjes met saus…dat waren van die hoorntjes met een tube koksmuts met saus… oké, zei ik, dan gaan we dat halen!
Gemoppper van de verpleegkundigen natuurlijk, want onverantwoord. (blaat blaat gemekker de mek)
Ik zei wacht maar, hij eet straks heus wel. Nu langzaamaan wat chipjes met een sausje erin eten en de maag werd weer wat gevuld, waarschijnlijk, zo dacht ik aan mijzelf als kind zijnde na een flinke griep, ben je misselijk van de honger…en als je dan iets eet, is je maag weer wat gevuld en de misselijkheid verdwijnt dan. Daarna kun je vaak weer beginnen met normaal en gezond eten.
Nou die avond at mijn kind weer gewoon en had ik gelukkig  een neussonde voorkomen voor hem. Bedoel, je hoeft niet meteen naar supergezonde dingen te grijpen in zo’n geval. En de neussonde is voor een kind enorm ingrijpend.
Dan maar een chippie met saus. 🙂

Idem antibiotica, een verpleegkundige douwde zonder pardon een dikke spuit (uiteraard zonder naald!!!!!!!! ) met smerige antibioticadikkedrapsausdrank achterin de keel van mijn kind.
Hij stikte er zowat in, ik van boosheid naderhand.
Wow wat een bot mens dat was zeg!
Nou naderhand een drama met medicijnen hoor, ik heb op mijn kop moeten staan, maar dat lukte bijna niet meer… dus dan ging ik navragen wat dan wel.
Nu de antibiotica kon dan met een smaakje…prima vooral doen, want ik vind hem zelf ook enorm smerig!
Keken ze me aan van oké?
Hoezo heb je het ook geproefd? Ja natuurlijk, als iets blijkbaar zo gruwelijk smerig is voor een kind, dan wil ik weten wat er zo smerig aan is..en het is echt gruwelijk vies… zei ik.
Later een keer pilletjes, waren te groot, nou het kon kleiner…gewoon vragen!

Ik weet nog hoe de neusdruppels voor baby’s zo’n heftige reactie gaven bij mijn kind, dat ik ze zelf ook maar in mijn neusgaten spoot… nou geloof me…heb ook erna nog nooit zulk heftig spul meegemaakt qua neusdruppels, niet normaal zo heftig en sterk, dus ik snapte waarom mijn kind er zo heftig op reageerde. En dat was dan voor baby’s uhuh! 😮

 

 

Gerelateerde berichten