...

17 juni 2021

 

Wereldwijde temperatuurtrends van 2500 voor Christus tot 2040 na Christus

Global Temperature Trends Since 2500 B.C.

Wereldwijde temperatuurtrends van 2500 voor Christus tot 2040 na Christus

Tot eind 2006 waren de mondiale temperaturen meer dan een graad Fahrenheit warmer in vergelijking met het gemiddelde van de 20e eeuw. Van augustus 2007 tot februari 2008 daalde de gemiddelde temperatuur op aarde tot bijna het 20e – eeuwse gemiddelde van 57 graden. Sinds die tijd zijn de metingen van land en oceaan teruggekeerd naar het hoogste niveau in de geregistreerde geschiedenis in 2016 met een temperatuur van 58,69 graden Fahrenheit. Voor 2017 was de mondiale temperatuur 58,51 graden Fahrenheit.

Wij, klimatoloog Cliff Harris en meteoroloog Randy Mann, geloven in vrij frequente klimaatveranderingen in onze wereldwijde weerpatronen. Geologisch bewijs toont aan dat ons klimaat in de loop van miljoenen jaren is veranderd. De opwarming en afkoeling van de mondiale temperaturen zijn waarschijnlijk het resultaat van langdurige klimatologische cycli, zonneactiviteit, zee-oppervlaktetemperatuurpatronen en meer. De activiteiten van de mensheid van het verbranden van fossiele brandstoffen, massale ontbossing, het vervangen van grasachtige oppervlakken door asfalt en beton, het “Urban Heat Island Effect” zorgen waarschijnlijk voor meer schadelijke vervuiling. Ja, wij vinden dat we waar en wanneer mogelijk “groen” moeten worden.

Onze planeet lijkt zich in een cyclus van constante verandering te bevinden. Volgens een artikel van de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) over Climate.gov in augustus 2014 heeft onze planeet waarschijnlijk miljoenen jaren geleden het heetste weer gehad. Een periode, die waarschijnlijk de warmste was, was tijdens de Neoproterozic ongeveer 600 tot 800 miljoen jaar geleden. Ongeveer 56 miljoen jaar geleden bevond onze planeet zich in het Paleoceen-Eoceen thermisch maximum omdat de gemiddelde wereldtemperaturen werden geschat op 73 graden Fahrenheit, meer dan 15 graden boven de huidige niveaus. Oceaansedimenten en fossielen geven aan dat enorme hoeveelheden koolstofdioxide in de atmosfeer zijn vrijgekomen.

Er zijn daarentegen aanwijzingen dat er minstens vijf grote ijstijden op planeet Aarde zijn geweest. Een van de meest goed gedocumenteerde en grootste, die plaatsvond van 850 tot 630 miljoen jaar geleden, wordt de Cryogeniaanse periode genoemd. Glaciale ijskappen bereikten waarschijnlijk de hele evenaar die een ‘sneeuwbalaarde’ produceerde. Wetenschappers geloven dat deze enorme ijstijd is geëindigd als gevolg van verhoogde ondergrondse vulkanische activiteit en, misschien, een veel warmere zonnecyclus.

Een van de redenen waarom wetenschappers geloven dat de temperatuur van de aarde in 2016 een recordniveau bereikte, was de zeer sterke El Nino in de wateren van de zuid-centrale Stille Oceaan die zich in 2015 vormde. El Nino is de abnormale opwarming van oceaanwater dat vaak leidt tot warmere luchttemperaturen en minder sneeuwval in de winter.

In 2007-08 resulteerde een matig sterke La Nina, de koelere dan normale zee-oppervlaktetemperatuurgebeurtenis, gecombineerd met extreem lage zonneactiviteit (stormen op de zon), in een periode van wereldwijde koeling en recordsneeuwval in vele delen van het noorden VS, Europa, Azië en de voormalige Sovjetunie. Hetzelfde soort, misschien ernstiger situatie zou zich begin 2020 opnieuw kunnen voordoen, vooral als we een sterke La Nina zien gecombineerd met een zeer lage zonneactiviteit.

Klimaatwetenschappers weten niet helemaal zeker waarom oceaanwater in maanden of jaren plotseling opwarmt en afkoelt. De opwarming van de zee-oppervlaktetemperaturen kan, ten minste gedeeltelijk, te wijten zijn aan verhoogde vulkanische activiteit onder water. Onderzoekers vinden voortdurend nieuwe actieve onderwatervulkanen en thermische ventilatieopeningen die mogelijk bijdragen aan de warmere temperaturen.

Onlangs ontdekten wetenschappers ten minste drie tot zes keer meer warmtespuitende thermische ventilatieopeningen langs de zeebodems waar tektonische platen uit elkaar trekken. In 2003 werden minstens negen hydrothermische openingen langs de Gakkelrug in de Noordelijke IJszee gevonden. Arctisch ijs smelt de afgelopen jaren in een gestaag tempo en kan te wijten zijn aan het warmere dan normale oceaanwater. In april 2015 barstte een onderwatervulkaan bekend als de Axial Seamount, ongeveer 300 mijl uit de kust van Oregon, gedurende een maand uit en voegde 88 miljard gallons gesmolten gesteente toe aan de oceaanbodem.

Sinds de jaren 1950 suggereren gegevens dat de temperatuur in de oceaan warmer is geworden. Volgens onderzoek aan de Universiteit van Alabama in 2013 wijzen klimaatmodellen erop dat “een natuurlijke verschuiving naar sterkere warme El Nino-gebeurtenissen in de Stille Oceaan verantwoordelijk kan zijn voor een aanzienlijk deel van de opwarming van de aarde gedurende de afgelopen 50 jaar.”

In tegenstelling tot de Arctische ijssmelt, zijn gletsjers dikker geworden in het oostelijke binnenland van Antarctica. Dat deel van het continent ervoer een verhoogde sneeuwval en had een winst van ongeveer 100 miljard ton ijs per jaar van 1991 tot 2008. Maar er is verlies van gletsjermassa in het westelijke deel van Antarctica.

Van de late jaren 1940 tot de vroege jaren 1970, een klimaatonderzoeksorganisatie genaamd de Weather Science Foundation van Crystal Lake, Illinois, bepaalde dat de warme, koude, natte en droge periodes van de planeet het resultaat waren van afwisselend klimatologische cycli op korte en lange termijn . Deze onderzoekers en wetenschappers concludeerden ook dat het steeds veranderende klimaat van de aarde ook wereldwijde en regionale economieën, menselijke en dierlijke migraties, wetenschap, religie en kunst heeft beïnvloed, evenals veranderende vormen van bestuur en leiderschap.

Lees ook:   Vreemde weermaalstromen

Veel van deze gegevens waren gebaseerd op duizenden uren onderzoek door Dr. Raymond H. Wheeler en zijn medewerkers in de jaren 1930 en 1940 aan de Universiteit van Kansas. Dr. Wheeler stond bekend om zijn ontdekking van verschillende klimaatcycli, waaronder zijn hoog aangeschreven “510-jaar droogteklok” die hij aan het einde van het tijdperk van de “Dust Bowl” in de late jaren 1930 gedetailleerd.

Een van de meest recente koude periodes was “De kleine ijstijd”, een periode van meer dan 500 jaar die zich uitstrekte van de vroege 1300 tot het midden van de 19e eeuw. Gedurende die tijd was er weinig zonneactiviteit, of zonnestormen, die wetenschappers het ‘Maunder Minimum’ noemen. Er waren ook talloze vulkaanuitbarstingen in de 19e eeuw zoals Krakatoa en Mt. Tambora. In 1815, Mt. Tambora heeft een grote uitbarsting, de grootste geregistreerde in de menselijke geschiedenis. De explosie stuurde duizenden tonnen as en stof de atmosfeer in, wat resulteerde in een verlaging van de temperatuur op aarde met verschillende graden en tal van extremen. Het evenement leidde ook tot een “jaar zonder zomer” in 1816 in delen van Noord-Europa en de VS, omdat in elke maand van het jaar sneeuw werd gemeld, inclusief het zomerseizoen.

In de vroege jaren zeventig bevond onze planeet zich in een koudere en drogere weercyclus die zorgde voor een nieuwe ‘kleine ijstijd’. Inflatoire recessies en olietekorten leidden tot rantsoenering en lange gasleidingen bij tankstations wereldwijd. Sinds die tijd zijn de mondiale temperaturen gestaag gestegen tot het niveau dat ze nu zijn. Maar er waren verschillende onderbrekingen van deze opwarming van de aarde cyclus. In juni 1991, Mt. Pinatubo barstte los in de Filippijnen en leidde tot een tijdelijke daling van ongeveer een graad van de gemiddelde temperatuur op aarde. In de late jaren 2000 hielpen een sterke La Nina en een zeer lage zonneactiviteit ertoe om de gemiddelde temperatuur van onze planeet te verlagen tot bijna het 20e – eeuwse gemiddelde van 57 graden voordat het terugkeerde in de vroege 2010s.

De Weather Science Foundation voorspelde ook, op basis van deze verschillende klimaatcycli, dat onze planeet tegen het begin van de jaren 2000 veel warmer en natter zou worden, wat zou leiden tot algemene wereldwijde welvaart. Ze zeiden ook dat we ‘extreme’ weersomstandigheden zouden zien. Er is weinig twijfel dat de meeste van hun vroege voorspellingen uitkwamen.

Alleen al in 2016 blijkt uit gegevens van NOAA dat meer dan 200.000 gegevens over hitte, kou en neerslag over de hele wereld zijn gebroken. Bijna 60 procent van de records was warm, ongeveer 28 procent was neerslag en sneeuw en de rest was koud. Begin 2017 werd echter een deel van het koudste weer in de geregistreerde geschiedenis gezien in Noord-Amerika, Europa, Azië en Siberië in Rusland, waar een station begin januari 2017 naar -81 graden Fahrenheit ging.

Dr. Wheeler ontdekte ook dat ongeveer elke 102 jaar een veel warmere en drogere klimaatcyclus onze planeet beïnvloedt. De laatste dergelijke “warme en droge” piek vond plaats in 1936, aan het einde van de beruchte “Dust Bowl” -periode. Gedurende die tijd maakten extreme hitte en droogte, gecombineerd met een veelheid van problemen tijdens de ‘Grote Depressie’, leefomstandigheden praktisch ondraaglijk.

Ervan uitgaande dat we een nieuw en zeer sterk koeler La Nina-zeeoppervlaktetemperatuurpatroon krijgen samen met extreem lage zonneactiviteit, zien we mogelijk een korte afkoeling van de temperatuur van de aarde rond het begin van de jaren 2020. De volgende “warme en droge” klimaatfase is gepland om in de vroege 2030s aan te komen, waarschijnlijk rond 2038. Het is heel goed mogelijk dat we een gemiddelde wereldwijde temperatuur in de buurt van 60 graden kunnen zien, ervan uitgaande dat er geen grote vulkaanuitbarsting is om deze cyclus te verstoren .

Op basis van de huidige gegevens kan deze nieuwe warmere cyclus nog heter en droger weerpatronen produceren dan we zagen in de late jaren 1990 en vroege 2000s. We geloven ook dat onze langdurige cyclus van extreme weersomstandigheden, de ergste in ten minste 1000 jaar, de komende jaren zal doorgaan en misschien nog erger wordt.

We moeten niet vergeten dat de koudste periodes van de aarde meestal overmatige warmte hebben gevolgd. Dat was het geval toen onze planeet tussen 900 en 1300 na Christus verschoof van de middeleeuwse warme periode naar de plotselinge ‘kleine ijstijd’, die in de 17e eeuw een hoogtepunt bereikte. Sinds 2500 voor Christus zijn er wereldwijd minstens 78 grote klimaatveranderingen geweest, waaronder twee belangrijke veranderingen in de afgelopen 40 jaar. Wat de komende afkoelings- en opwarmingsperioden betreft, zal alleen de tijd het leren.

Globale temperatuurgrafiek werd opgevolgd door Climatologist Cliff Harris die de volgende bronnen combineerde:
“Klimaat en de Zaken van Mannen” door Dr. Iben Browing.
“Klimaat … De sleutel tot het begrijpen van bedrijfscycli … The Raymond H. Wheeler Papers. Door Michael Zahorchak
Weather Science Foundation Papers in Crystal Lake, Illinois.

https://www.longrangeweather.com/global_temperatures.htm

Gerelateerde berichten