web analytics

70 rode hakken op de Dam uit protest tegen femicide

Zeventig rode hakken: één voor elke Turkse vrouw die er geen meer kan dragen, omdat ze tussen januari 2021 en nu is vermoord. Dat was het idee achter het protest op de Dam zaterdagmiddag, zegt schrijver en radiopresentator Yesim Candan. Leerlingen van het Vossius Gymnasium legden de schoenen neer.

“Op een gegeven moment was er een bericht van een meisje van zestien, dat zwanger was van een kindje van vijf maanden. Ze werd zestien keer door haar man in haar buik gestoken en overleed. Toen dacht ik: dit is niet normaal, waar gaat dit heen?” Dus besloot ze samen met zangeres en auteur Stella Bergsma op de Dam aandacht te vragen voor femicide – ook wel vrouwenmoord.

Polen
In maart van dit jaar zegde Turkije het Verdrag van Istanbul op, een verdrag waarin landen toezeggen om geweld tegen vrouwen aan te pakken en hun positie in de samenleving te bevorderen. De regering in Ankara gaf daar geen nadere reden voor, maar conservatieve politici gaven al langer kritiek op het akkoord. Ook in Polen gaan stemmen op om zich terug te trekken uit het verdrag.

“We willen de aandacht dan ook vestigen op de situatie in de hele wereld, ook in Nederland,” zegt Candan. Femicide vindt ook hier plaats, stelt ze, veelal in de relationele sfeer: het gaat dan vaak om geweld door de (ex-)vriend of -man. “Ik denk dat de pandemie dat ook nog eens heeft verergerd, omdat vrouwen moeilijk hulp kunnen vragen als ze thuis moeten zitten.”

Lees ook:   Jongeren laten gebit beschadigen voor perfecte ‘Hollywood smile’

Lees verder via de bron
https://www.parool.nl/amsterdam/70-rode-hakken-op-de-dam-uit-protest-tegen-femicide~bb29f33b/

Gerelateerde artikelen

Back to top button