27 januari 2022

 

Je mag niet rijden als je drugs gebruikt

Op zich uiteraard logisch, want als je met drank op niet mag rijden=ook logisch- dan ook niet met drugs achter het stuur!

¿Qué es la descarboxilación de la marihuana?

Het lijkt wel of mensen niet begrijpen tegenwoordig dat je, je aandacht bij het verkeer moet houden!

Stel iemand gebruikt drugs en pillen en medicatie, en kijkt op zijn of haar mobiel, neem dan de bus aub!

Ruim duizend automobilisten onder invloed van drugs

Nou dat is dan wat ze pakken!
Laat staan wie er allemaal met drugs op achter het stuur kruipt…
Kijk ik vertrouw mijzelf wel in het verkeer, maar die ander vaak niet zo… dat is eigenlijk iets dat je moet onthouden.
Je kunt er wel vanuit gaan dat de ander stopt voor jou, omdat dat moet, maar dat is dus niet zo.
Ik had laatst bv ook zoiets, een auto komt plots van een parkeerplaats rijden, stopt en gaf een soort seintje (middelvinger je weet wel toch? 😉 dat ik door kon rijden, ik wil gas geven, rijdt die ander door?!
Zijn stomme dingen maar goed.
Geen haaientanden op de weg is idem niet handig.
Het automatisme van dat ze er ooit waren zit toch ergens diep in jou… (Dit even terzijde)

”Sinds een jaar gebruikt de politie speekseltesten om drugsgebruik in het verkeer op te sporen. Dat heeft geleid tot meer betrapte automobilisten.

De meeste bestuurders waren onder invloed van cannabis, gevolgd door amfetamine en cocaine. In bijna de helft van de zaken hadden mensen meerdere soorten drugs gebruikt. Soms hadden automobilisten ook alcohol gedronken.”

Boete

Zo’n 250 zaken zijn tot nu toe voor de rechter geweest; het merendeel moet nog op zitting komen. Meestal legt de rechter een boete op, gecombineerd met een rijontzegging.

Wie een joint heeft gerookt en in de auto stapt, kan rekenen op een boete van 850 euro en een paar maanden niet rijden. Wie meerdere soorten drugs heeft gebruikt, of drugs heeft gecombineerd met drank, krijgt in principe een taakstraf.

Dat je het even weet alvast!

-“Ik zie veel mensen die dagelijks blowen en daardoor eigenlijk consequent te hoge bloedwaarden hebben. Maar omdat ze een tolerantie hebben opgebouwd, is het effect van het blowen minder en is de verkeersveiligheid niet in het geding”, aldus de advocaat.

-Oké dus als mensen vaak drinken, is rijden onder invloed minder erg?
Je gaat gewoon niet rijden als je drinkt of drugs gebruikt of drugs en of andere beïnvloedende pillen oid…
Moet je daar een excuus voor gaan zoeken?
Nee, vind ik niet.
Je zou maar aangereden worden of je kinderen of je familieleden of je partner etc etc…

– “Dat onderzoek kan een half jaar duren en al die tijd mag iemand niet rijden. Ook de kosten, zo’n 1200 euro, zijn voor de automobilist. ”

Tjah het is niet anders hé?

https://nos.nl/artikel/2252408-ruim-duizend-automobilisten-onder-invloed-van-drugs.html

Als je vanavond een aantal biertjes op hebt, stap je waarschijnlijk niet zo snel achter het stuur. Maar als je drugs hebt gebruikt, stap je dan wel in de auto? “Drugsgebruikers onderschatten de gevaren van drugs in het verkeer”, vertelt Sjoerd Houwing van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid.

“Veel drugsgebruikers denken dat ze gewoon nog auto kunnen rijden. Sommigen zeggen zelfs dat ze door drugs béter auto gaan rijden. Dat klopt helemaal niet.” Volgens Houwing is het daarom heel belangrijk om het drugsgebruik in het verkeer aan te pakken.

https://nos.nl/artikel/2180932-politie-test-vanaf-vandaag-met-zwangerschapstest-drugsgebruik-in-verkeer.html

Er zijn vanaf vandaag dan ook officiële richtlijnen over met hoeveel drugs in je lichaam je wettelijk in overtreding bent. Zo mag je bijvoorbeeld maximaal 50 microgram amfetamine per liter bloed in je lichaam hebben en 3 microgram cannabis.

Gewicht en stofwisseling

Duidelijk is: rijden met drugs op is hartstikke verboden. Maar ja, hoe weet je hoeveel drugs er nog in je bloed zit na een festival, en of je dus wel of niet in de auto mag stappen? Het Trimbos-Instituut heeft geprobeerd dit te berekenen, maar benadrukt wel dat het heel moeilijk is om precies te zeggen.

Lees ook:   Moderne manieren

“Wat het lastig maakt is dat het per persoon verschilt”, vertelt Eva Ehrlich van het Trimbos-Instituut. “Het heeft met veel dingen te maken, bijvoorbeeld met hoe zwaar iemand is en hoe iemands stofwisseling werkt. Het is daarom onmogelijk om heel specifiek aan te geven wanneer je weer kan rijden. Daar moet eerst meer onderzoek gedaan naar worden.”

1) Mdma

Een pilletje is gemiddeld 100 mg. Als je dat slikt, heb je zo’n 200 microgram mdma per liter bloed in je lichaam, vier keer meer dan als bestuurder is toegestaan dus.

Het verschilt per persoon, maar het duurt zeker 16 uur voordat je bloedspiegel weer onder de maximale waarde zit. In extreme gevallen kan het zelfs 40 uur duren.

Als je twee pilletjes neemt met een pauze van 4 uur, dan duurt het nog veel langer. Het kan dan 19 tot 58 uur duren voordat je weer onder het maximale niveau zit en in de auto kan stappen. En let op, er zijn ook veel zwaardere pillen dan 100 mg. Dan duurt het allemaal dus nog langer.

2) Speed

Het ligt eraan hoe puur de speed is, maar met 70 tot 140 mg van deze stof, die ook wel amfetamine wordt genoemd, heb je 50 tot 100 microgram per liter in je bloed. Dat is twee keer zoveel als is toegestaan.

Je lichaam doet veel langer over het afbreken van speed dan mdma. Het kan daardoor ook tussen de 10 en 20 uur duren voordat je weer onder het maximale niveau zit. Als je het injecteert of slikt, kan het nóg veel langer duren voordat je weer de auto in mag stappen.

Als je meerdere snuifjes neemt, moet je helemaal oppassen. Het kan dan 26 uur – en in extreme gevallen zelfs tot 37 uur – duren voordat je weer mag rijden.

3) Hash en cannabis

Als je blowt, piekt het level pijlsnel naar 100 microgram per liter bloed. Het maximum is 3 microgram, dus autorijden direct na het blowen is ook een absolute no go.

Het gehalte daalt daarna wel weer snel; de meeste mensen kunnen na ongeveer 3 tot 4 uur rijden. Máár: mensen die vaak blowen, moeten echt uitkijken. Doordat THC oplost in het weefsel met een hoog vetgehalte, kan ook zonder gebruik de dagen erna nog THC worden afgegeven aan het bloed. Een chronische blower kan zelfs enkele dagen nog positief uit de speekseltest komen.

4) Cocaïne

Wie cocaïne spuit, rookt, slikt of snuift, kan na ongeveer 4 uur waarschijnlijk weer autorijden. Dat komt doordat cocaïne snel weer wordt afgebroken. Het enige gevaar van cocaïne is wel dat je na inname nog langere tijd rond de maximale bloedwaardes blijft schommelen. Er is dus kans dat je dan nog niet geschikt bent om auto te rijden en toch nog positief test.

Ook als je vaker achter elkaar cocaïne snuift en/of veel gebruikt, wordt deze drug minder snel afgebroken. Dat komt doordat de afgifte door het neusslijmvlies vertraagd wordt. Wie zwaar gebruikt, kan dus beter nog een stuk langer wachten met autorijden.

5) Ghb

Een gemiddeld iemand die een buisje neemt, heeft na inname zes keer meer ghb in het bloed dan toegestaan. Na ongeveer 8 uur is dit gedaald tot de norm.

Belangrijk om te weten is dat als je een tweede dosis neemt, dit een veel hogere piekconcentratie bereikt en het langer duurt voordat dit uit je bloed verdwijnt. Je moet veel langer wachten voordat je weer de auto in mag, maar hoeveel is nog niet bekend.

Als je verslaafd bent aan ghb en je dus om de paar uur wat moet innemen, komt je norm dus continu boven de toegestane dosis. Je mag dan nooit autorijden.

https://nos.nl/op3/artikel/2180870-zo-lang-mag-je-niet-autorijden-na-drugsgebruik.html

https://nos.nl/op3/artikel/2180870-zo-lang-mag-je-niet-autorijden-na-drugsgebruik.html

 

https://nos.nl/artikel/2252518-rijden-met-drugs-in-je-bloed-ik-moet-toch-geld-verdienen.html

Gerelateerde berichten