31 oktober 2020

 

Vluchtelingen vast na brandstichting in eigen huis Nijverdal

Vluchtelingen vast na brandstichting in eigen huis Nijverdal

Vijf minderjarige vluchtelingen uit Eritrea zijn vanochtend opgepakt op verdenking van poging (Wie anders dan?) tot brandstichting in ”hun eigen woning”¿¿, de voormalige jeugdherberg in Nijverdal. Ze zitten momenteel vast in het arrestantencomplex in Borne, waar ze worden verhoord.
De jongens van 15, 16 en 17 jaar oud probeerden een dekbed in brand te steken, maar zonder succes. Volgens de directeur uitvoering van Futureforce, de organisatie die de vluchtelingen begeleidt, was het een actie uit baldadigheid, ontstaan uit onvrede over hun situatie (Hoezo is deze slechter of beter dan voor ze hier kwamen?)

,,Die jongens zijn hier met het verwachtingspatroon dat alles voor ze geregeld wordt”, zegt Andries de Vries. ,,Ze verwachten dat er werk voor ze is en dat ze dit zomaar kunnen krijgen zonder opleiding. Hun beeld wijkt sterk af van de realiteit, hun verwachtingspatroon is verkeerd.”

Opstandig
Ze verwachten dat er werk voor ze is en dat ze dit zomaar kunnen krijgen zonder opleiding
Andries de Vries
Hij is niet te spreken over de houding van een deel van de jonge vluchtelingen in Nijverdal. En daar staat hij niet alleen in, zegt hij. Volgens hem denkt een groot deel van het personeel er zo over.

,,We proberen toe te passen wat Nidos (de onafhankelijke instelling die de voogdijtaak voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen uitvoert) ons meegeeft. Maar als jongeren ons negeren en overal ‘nee’ op roepen, dan wordt het lastig.” Volgens De Vries proberen ze hun ‘zin door te drijven’. ,,En als ze hun zin niet krijgen, worden ze opstandig.”
(Dus steek je je huis in de fik?)

Afzijdig
In totaal verblijven zeventien jonge vluchtelingen in de voormalige jeugdherberg; elf meisjes en zes jongens. ,,De meiden hielden zich afzijdig van het incident”, aldus De Vries. Hij stelt dat er geen sprake is geweest van een gevaarlijke situatie voor de overige personen in het gebouw.

Lees ook:   Je kan geen PTSS hebben, omdat je voorouders slaven waren

De zeventien jongeren worden 24 uur per dag begeleid door een team van Futureforce, (https://futureforce.nl/)dat onderdeel is van Trias. De jongeren verblijven er sinds medio april 2016.

 

https://www.ad.nl/binnenland/vluchtelingen-vast-na-brandstichting-in-eigen-huis-nijverdal~ad32ff33/

Zucht!

 

https://www.nemokennislink.nl/publicaties/het-waarom-van-de-eritrese-vluchteling

Gerelateerde berichten