19 januari 2021

 

35000 Mensen toxicologisch besmet door Dupont in Dordrecht ?

35000 mensen toxicologisch besmet door Dupont in Dordrecht ?

’Dingen die nu naar boven komen, zijn reden tot zorg’
Oud-medewerkers eisen een bloedonderzoek van Dupont/Chemours © Ilse van Driel.

DORDRECHT De arbeidsinspectie begint een onderzoek naar de DuPont-fabriek in Dordrecht. Werknemers zijn mogelijk ziek geworden doordat er jarenlang met de onveilige stof C8 is gewerkt, die wordt gebruikt bij de productie van de anti-aanbaklaag teflon.
We gaan ook onderzoeken onder welke omstandigheden in de fabriek wordt gewerkt en in het verleden is gewerkt
Paul van der Burg, Inspectie SZW

© Cees Schilthuizen.
De Inspectie SZW, de voormalige Arbeidsinspectie, begint het onderzoek onder meer naar aanleiding van stukken die deze krant de afgelopen dagen publiceerde. ,,De dingen die nu naar boven komen, zijn voor ons reden tot zorg,” zegt woordvoerder Paul van der Burg. De Inspectie wil onder meer de resultaten zien van bloedonderzoeken die het bedrijf decennialang onder het eigen personeel liet uitvoeren.

Medisch onderzoek
,,We gaan ook onderzoeken onder welke omstandigheden in de fabriek wordt gewerkt en in het verleden is gewerkt. En we gaan met het bedrijf praten over de gezondheidssituatie van werknemers en oud-werknemers. Als we er aanleiding voor zien, kunnen we het bedrijf gaan dwingen alle werknemers en oud-werknemers medisch te laten onderzoeken.”

Deze krant ontdekte dat DuPont al sinds de jaren 70 het bloed van de eigen werknemers liet onderzoeken en dat het bedrijf zorgen had over de gevolgen van werken met C8. Toch ging het door met het gebruik van de stof. Toxicologen noemen de in die jarenlange bloedonderzoeken aangetroffen concentraties C8 nu extreem hoog en zorgwekkend.

Geschrokken
Ze stellen dat er een gerede kans is dat werknemers ziek zijn geworden door de hoge C8-concentraties in hun lichaam. Oud-werknemers zijn geschrokkenvan die bevindingen en willen alsnog medisch worden onderzocht op kosten van DuPont. ,,Er is een goede kans dat mensen gezondheidsschade hebben opgelopen.” Jacob de Boer, hoogleraar milieuchemie en toxicologie, pleitte op basis van de nieuwe feiten voor een omvangrijk gezondheidsonderzoek onder de huidige én voormalige werknemers van de Teflonfabriek van DuPont, die tegenwoordig onder het concern Chemours valt.

Maar het bedrijf, dat tegenwoordig opereert onder de naam Chemours, zei woensdag daar geen reden voor te zien. CDe Inspectie SZW houdt die mogelijkheid nu nadrukkelijk open. ,,Als we er aanleiding voor zien, geeft de wet ons de ruimte om Chemours tot een gezondheidsonderzoek te dwingen,” zegt Paul van der Burg van de Inspectie.

Lees ook:   ’U krijgt alleen bijzondere bijstand als u nieuwe schulden maakt’

Een woordvoerder van het bedrijf spreekt in een reactie van ‘onnodige zorgen’ bij het personeel, veroorzaakt door artikelen in het AD. ,,Dupont heeft altijd zorgvuldig gehandeld, waarbij de gezondheid van werknemers en leden van de gemeenschap de grootst mogelijke aandacht heeft gekregen.”
Alle inwoners van Sliedrecht en de Dordtse wijk De Staart moeten gescreend worden
Jacob de Boer – Toxicoloog

35.0000 mensen
Voor de toxicologen gaat het onderzoek juist niet ver genoeg. De jarenlange uitstoot van C8 is zó omvangrijk en gevaarlijk geweest, dat volgens hen ook duizenden omwonenden gevaar liepen. ,,Alle inwoners van Sliedrecht en de Dordtse wijk De Staart moeten gescreend worden,” zegt toxicoloog De Boer. Dat zijn ruim 35.000 mensen. Ook voormalig werknemers van de fabriek vinden dat. ,,Ook zij zijn mogelijk de dupe van de rotzooi bij Dupont,” zegt Anton, die woensdag in deze krant zijn verhaal deed over 37 jaar dienstverband in de fabriek. ,,Laat DuPont zijn verantwoording nemen.”

Hij is teleurgesteld in zijn oude werkgever, die zelf geen aanleiding ziet voor een gezondheidsonderzoek. ,,Dat de Inspectie er nu op duikt, vind ik gerechtigheid. DuPont heeft miljoenen aan ons verdiend, en nu kunnen we een schop onder onze kont krijgen.”

‘Gevolgen aanvaarden’
Een andere werknemer, die niet met zijn naam in de krant wil, werkte jarenlang bij DuPont en was lid van de Ondernemingsraad. En hij wil het nog maar eens gezegd hebben: DuPont heeft ook genoeg goede dingen gedaan. ,,Maar de negatieve dingen laten ze nu gewoon zinken. Ze willen tijd winnen. Het gaat om geld, natuurlijk. Maar als je fouten maakt, moet je ook de gevolgen aanvaarden.”

De oud-werknemer van de omstreden fabriek vindt het ‘geweldig’ dat de Inspectie SZW nu ingrijpt. ,,Het gaat om ons welzijn. DuPont duikt weg voor haar verantwoordelijkheid, en van de vakbond had ik ook meer verwacht. Nu komt er eindelijk druk op de ketel. Maar het is nog niet genoeg.”

Een woordvoerder van Chemours benadrukt dat DuPont de veiligheid van de werknemers en de gemeenschap altijd de grootst mogelijke aandacht heeft gegeven. ,,We hebben daarbij nauw samengewerkt met het bevoegd gezag. Onze producten en onze werkwijze voldoen aan de gezondheids- en veiligheidseisen die wereldwijd door wet- en regelgeving aan ons gesteld worden. We blijven de veiligheid van de medewerkers en de omgeving centraal stellen.”
AD

https://finding-voices.blogspot.nl/2016/03/35000-mensen-toxicologisch-besmet-door.html
https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/theo-werkte-mogelijk-met-giftige-stof-c8-ben-ik-daarom-al-25-jaar-ziek
https://www.bndestem.nl/regio/brabant/werknemers-dupont-in-dordrecht-werkten-jaren-met-giftige-stof-c8-zit-het-nu-in-hun-bloed-1.5803953

https://www.ad.nl/ad/nl/32605/Dordrecht/article/detail/4261088/2016/03/11/Ik-wil-maar-een-ding-weten-zit-de-C8-in-mijn-bloed.dhtml

https://nos.nl/artikel/2091594-waardes-giftige-stoffen-medewerkers-dupont-jarenlang-te-hoog.html

Gooit teflonpannen ook meteen weg!

Gerelateerde berichten