web analytics
11:11 Dubbele getallen

Waait aanrandingsfenomeen Taharrush nu over naar Europa?

Waait aanrandingsfenomeen Taharrush nu over naar Europa?
Tijdens de protesten op het Tahrirplein ging het er dikwijls gewelddadig aan toe.

Servaas door Servaas van der Laan 10 jan 2016

Georganiseerde groepsaanrandingen tijdens grote evenementen zijn in Arabische landen al langer een bekend probleem. El-taḥarrush, zoals dit fenomeen wordt genoemd, lijkt nu ook Duitsland te hebben bereikt.

De Duitse federale recherche (BKA) onderzoekt de massale aanrandingen tijdens Oud en Nieuw in Keulen en in andere steden als een ‘gecoördineerde seksuele intimidatie van vrouwen’.

De recherche bekijkt op dit moment soortgelijke gevallen in andere delen van het land om zo een ‘compleet beeld van de situatie’ te krijgen. De BKA zegt dat dit soort aanrandingen op deze schaal in Duitsland nooit eerder voorkwamen, maar dat het fenomeen wel bekend is in een aantal Arabische landen. Volgens de krant ‘Welt am Sonntag’ is het fenomeen ‘Taharrush’ nu ook aangekomen in Duitsland.

Wat is Taharrush?
‘Taḥarrush of ‘Taharush ginsy’ is de term die sinds enige tijd in de Arabische wereld wordt gegeven aan georganiseerde aanrandingen van vrouwen, veelal tijdens grote evenementen.

De aanrandingen, verkrachtingen en berovingen worden veelal georganiseerd via sociale media. ‘Taharrush Ginsy’ verwijst vooral naar seksuele intimidatie van vrouwen in Egypte. Vrouwenorganisaties zoals Egyptian Center for Women’s Rights en Harassmap zetten het probleem in Egypte de afgelopen jaren met succes op de kaart.
Meer weten?
Lees deze studie naar het begrip van Taharrush el-Ginsy op Arabische online forums en anti-aanrandingsactivisten.
Laks optreden
Tot enkele jaren terug bleven de groepsaanranders meestal onbestraft, schrijft Mohamed El-Khateeb van Harassmap in een recent blog. ‘De onaantastbaarheid van de aanranders viel te verklaren door sociale laksheid om het probleem aan te pakken, in plaats van te vechten voor verandering, kregen de slachtoffers meestal de schuld.’

Lees ook:   Dividend belasting¿

Deze laksheid bestond ook bij politieagenten die vrouwen meestal aanraadden ‘het maar te laten zitten’. Volgens El-Khateeb werd het probleem vóór 2011, toen de massaverkrachtingen op het Tahrir-plein wereldwijd aandacht kregen, nauwelijks benoemd. De aanrandingen werden veelal ‘moaksa’ oftewel ‘flirten’ genoemd, terwijl het met flirten weinig te maken had. Door het werk van de vrouwenorganisaties is ‘Taharrush’ niet alleen op de kaart gezet, maar wordt er ook meer tegen opgetreden in Egypte en worden daders vaker bestraft, schrijft El-Khateeb.

Arabisch fenomeen
Hoe groot het probleem in Egypte is, blijkt uit de studie Clouds in Egypt’s Sky uit 2008. Van de ondervraagde niet-Egyptische vrouwen zei 98 procent in aanraking te zijn gekomen met ‘Taharrush’. Voor Egyptische vrouwen lag dat percentage op 83 procent.

Volgens de studie is ‘Taharrush’ een probleem dat hoofdzakelijk in Arabische landen, vooral in Egypte voorkomt en wezenlijk anders is dan seksuele mishandeling in andere delen van de wereld. Critici van de vrouwenbewegingen hielden altijd vol dat aanrandingen overal, ook in Amerika, voorkomen en dat de aandacht voor ‘Taharrush’ wordt overdreven.

Burgerinitiatieven
Tussen 2011 en 2013 werd ‘Taharrush’ hoe dan ook een hardnekkig probleem tijdens de vele demonstraties op het Tahrirplein in het kader van de ‘Arabische Lente’. In een tegenreactie ontstonden er verschillende burgerinitiatieven, zoals Operation anti-sexual harassment en Tahrir Bodyguard.

Deze organisaties gingen naar grote demonstraties om daar vrouwen te beschermen en uit de handen van aanranders te bevrijden. De organisaties geven ook adviezen aan vrouwen om bij grote evenementen zelf cirkels te vormen door elkaars hand vast te houden, zodat aanranders niet binnen kunnen dringen. Dit is in feite dezelfde tactiek die de aanranders zelf ook gebruiken. Binnen de grote menigte worden vrouwen in een cirkel ‘opgesloten’ waardoor de mannen vrij spel hebben en het slachtoffer niet meer kan ontsnappen.

Lees ook:   Hoe herken je emotioneel misbruik?

Zelfde tactiek
Uit beschrijvingen van de vrouwen die in Keulen en in andere Duitse steden zijn aangerand, ontstaat het beeld dat mannen gebruik hebben gemaakt van dezelfde tactieken.

Het vermoeden dat het hier om ‘Taharrush’ gaat wordt versterkt door het feit dat veel van de verdachten een Arabische achtergrond hebben. Vergelijkbare gevallen van georganiseerde groepsaanrandingen waren tot nog toe onbekend in West-Europa.
Groot

Servaas van der Laan

https://www.elsevier.nl/Buitenland/achtergrond/2016/1/Waait-aanrandingsfenomeen-Taarrush-nu-over-naar-Europa-2743438W/

Schokkend genoeg toch voor iedereen?

Gewoon een minispray meenemen in je jaszakken

HULS IN SIMILI-LEER VOOR MINISPRAY RELOAD WIT:

 

L'Oreal Elnett Strong Hold Mini Hairspray, 2.2 oz: De haarspray wel in de ogen van een verkrachter cq aanrander sprayen!
Niet op zijn kruis want dat is zinloos uiteraard… Een verkoelende spray als in bv een (voetballers gebruiken dit nml vaak) verdovingsspray mag uiteraard wel op het blote kruis des heren gespoten worden, zodat zij gelijkstondig afkoelen!

En stop er zelf wat in?

Bv azijn…?

Container Store ~ Mini Sprayers Enjoy the fine, light mist of our Mini Sprayers for cologne, hair spray, sun block, mouth wash, body spray, water or insect repellent. (Assorted Pkg/2 $2.99):

Zoiets mag ook in de tas, zg een cadeautje voor je kennis…vriendin, of je moeder…
Leuk om zelf te maken | Simpel maar mooi; vork haakjes! Door tvandegriendt:

Neem wel één, voor het effect, met een middelvinger omhoog!

Of neem een schattige schreeuwlelijk

8 Cheap And Clever Self Defense Tools To Keep Women Safe - InventorSpot.com:

Neem een hond!

Dogs are often referred to as man’s best friend, and for good reason. Dogs are smart, loving, and can be very helpful, even during a widespread disaster.:

Zij wil niet dat is duidelijk

Pepper Spray Pros and Cons for Self Defense - Pepper spray is one of those self-defense items that seems to either get too much credit or perhaps not enough, in my humble opinion...:

Draag wat leuke sieraden bij je

Weapon Jewelry Pretty weapon Hair sticks Chop sticks by Dotster45, $15.00--- don't mess with a girl who has hair pins. She knows how to use them.:

Wees in vorm

Women self defense "In the Traveling Man's toolbox." #TheTravelingMan https://www.amazon.com/dp/B019DGN21A:

Schop hun klotoos in hun nek!

Think about how many girls could be saved with this<<this is really cool:

https://www.washingtonpost.com/news/morning-mix/wp/2014/08/26/students-develop-nail-polish-to-detect-date-rape-drugs

lifehackable Holy shit, Lifehackable posted something useful. Except Rohypnol isn’t salty - GHB and other date rape drugs are kinda salty, but Rohypnol isn’t Rohypnol is BITTER. If your drink is saltier, it’s GHB, if it’s bitter it’s Rohypnol. Either way, keep safe, friends.:

https://www.clarkscondensed.com/everything-else/product-review/tigerlight-peacekeeper-mini/#_a5y_p=1399656

Self Defense - Love this tactic of using your bodyweight against them! Mada Krav Maga in Shelby Township, MI teaches realistic hand to hand combat that uses the quickest methods to attack the weakest and most vital targets of both armed and unarmed assailants! Visit our website www.madakravmaga.com or call (586) 745-1171 for more details!:

Peacekeeper Mini - The Best Self-Defense Mechanism. 1 in 5 women will be raped in their life. The chances of being a victim of a violent attack aren't exactly slim. This device sends out an alert to family members if it's activated, and can disable a person for up to 40 minutes -- enough time to get away.:

https://www.clarkscondensed.com/everything-else/product-review/tigerlight-peacekeeper-mini/

Just Yell Fire. This film raises awareness of the dangers girls 11 to 19 face every day, includes a Girls' Bill of Rights, danger prevention tips, and street fighting self-defense moves any teen girl can use to get away from an attacker twice her size. . . . I think this is also good for our young boys too in dealing with bullies and sex offenders.:

https://www.hercampus.com/school/u-mass-amherst/stopping-rape-style-products-self-protection

Stopping Rape... In Style? Products For Self-Protection | Her Campus:

Anti-Rape Device Self - Exactly What is the Very Best Non-Lethal Self Defense Device To Carry? CLICK HERE TO FIND OUT... https://www.selfdefensegearco.com/pepperblaster20red.htm:

 

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button