web analytics
11:11 Dubbele getallen
Maatschappij & PsychePolitiek-Elite

StageMisbruik jongeren meldpunt!!!

 

Starten op de arbeidsmarkt is niet altijd even makkelijk.

De crisis heeft stevig huisgehouden op de banenmarkt en de gevolgen daarvan zijn tot op de dag van vandaag nog steeds merkbaar.

Meld misbruik nu

Vaak kun je, ook met een diploma op zak, alleen werk vinden op een werkervaringsplek of ‘stage na je studie’. Voor het opdoen van de nodige werkervaring onder goede begeleiding kan zo’n werkervaringsplek best nuttig zijn. Helaas is de keerzijde van deze plekken dat afgestudeerde jongeren door bedrijven als spotgoedkope arbeidskrachten ingezet worden onder het mom van een stage of werkervaringsplek, waarbij begeleiding ontbreekt en je geen relevante werkervaring opdoet.

FNV Jong vindt dat je als starter op de arbeidsmarkt gewoon recht hebt op een arbeidsovereenkomst en op een minimumloon, juist nu de economie weer in de lift zit en de banenmarkt aantrekt. FNV Jong wil dat er een einde komt aan de uitbuiting van afgestudeerde jongeren! Daarom roepen we iedereen op om te melden wat jouw ervaringen met ‘werkervaringsplekken’ en ‘stage na je studie’ zijn.

Zit jij voor een habbekrats of misschien zelfs onbetaald werk te doen op een werkervaringsplek terwijl het gewoon om een reguliere arbeidsplek gaat? Meld het hier! Wij gaan alle binnengekomen meldingen bundelen en daarmee een vuist maken naar de overheid om te zorgen dat jouw start op de arbeidsmarkt weer eerlijk betaald wordt!

 

Stage of werkplek?

Een werkervaringsplek of ‘stage na de studie’ biedt jongeren die hun opleiding hebben afgerond de mogelijkheid om voor een bepaalde periode stage te lopen om zo relevante werkervaring op te doen onder goede begeleiding.
Belangrijk hierbij is dat het leerelement centraal staat en er sprake is van boventalligheid. Als aan deze voorwaarden niet voldaan wordt, is de kans groot dat er sprake is van een arbeidsrechtelijk dienstverband. Het bedrijf is dan onder andere verplicht om het minimumloon te betalen.

Lees ook:   Orgaandonaties bij leven dus

De werkervaringsplek en ‘stage na de studie’ verschillen van de reguliere stage, omdat er geen onderwijsinstelling en dus ook geen stagedocent betrokken is. Dat maken de werkervaringsplek en ‘stage na de studie’ zo vatbaar voor misbruik, omdat er doorgaans geen controlerend orgaan is die een vinger aan de pols houdt.

Bovendien ontbreekt het aan wettelijke regels waaraan bedrijven gehouden kunnen worden mocht het de verkeerde kant op gaan.

https://www.meldpuntstagemisbruik.nl/

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥