web analytics

Onderzoek gemeente: Honderden kinderen in nood in Apeldoorn

Enkele honderden kinderen in Apeldoorn hebben acuut zorg of ondersteuning nodig. Ze krijgen onvoldoende eten of drinken of het ontbreekt ze aan kleding of fatsoenlijk schoeisel.

Uit een korte inventarisatie van de gemeente Apeldoorn bij de 70 basisscholen voor regulier en speciaal onderwijs, blijkt dat er per school drie tot acht kinderen in acute nood verkeren. ‘Schrijnende gevallen’ zoals de gemeente ze omschrijft.

De gemeente voerde dit onderzoekje uit na een oproep uit de gemeenteraad om voor dergelijke schrijnende gevallen een fonds voor kinderen in nood in te stellen.

Het college van burgeneester en wethouders stelt budget beschikbaar waar scholen direct een beroep op kunnen doen. De regeling is simpel van opzet. Scholen beoordelen zelf of een leerling in nood verkeert en ze kunnen zelf een noodzakelijke aankoop doen zonder dat er een toetsingscommissie aan te pas hoeft te komen. Scholen kunnen de rekening rechtstreeks indienen bij de Stadsbank.

Sandalen in de winter
Er blijken in Apeldoorn scholen te zijn waar kinderen zonder ontbijt of hartje winter alleen in sandalen of een T-shirt en zonder jas op school komen. Een van de scholen gaf aan dat weliswaar de nadruk ligt op lesgeven en niet op het oplossen van maatschappelijke problemen maar dat leerlingen die er zo voor staan, ook slecht op school presteren.

De raad ondersteunde november unaniem een motie van PvdA en D66 voor de instelling van een noodfonds. Ook onderwijswethouder Kruithof is blij met het initiatief uit de raad dat tot dit ‘drempelloze’ noodfonds leidde.

Het fonds heeft een tijdelijk karakter. Aan het eind van dit jaar wordt de regeling geëvalueerd.

Lees ook:   Waarom Elon Musk Twitter kocht

https://www.destentor.nl/regio/apeldoorn/onderzoek-gemeente-honderden-kinderen-in-nood-in-apeldoorn-1.4823064
Bedankt kabinet…
Nu maar hopen dat ze de kinderen niet uit huis gaan plaatsen…want dat doen ze maar wat graag!

Gerelateerde artikelen

Back to top button