22 januari 2021

 

Whatsapp maakt ons gek

Whatsapp maakt ons gek

(Gevonden online)
LOL…

Eerst dacht ik dat ik de enige was, tot ik er het afgelopen jaar achterkwam dat dat dus niet zo is. Vrijwel al mijn vriendinnen hebben er last van. Vooral mijn single vriendinnen die regelmatig aan het daten of verliefd zijn. Mannen hoor ik er nooit over, die hebben er volgens mij ook geen last van. Maar wij wel. Wij hebben er last van. We doen het zelf hoor, dat weet ik, maar dat doen we omdat het kan. Omdat je kán checken of hij je berichtje heeft gelezen, wanneer hij voor het laatst online was en of hij ooit nog eens gaat typen! Ja mannen (en vrouwen), ik heb het over Whatsapp. We hebben er last van!

Alweer bijna twee jaar geleden viste ik Whatsapp uit de App Store en sinds steeds meer mensen gebruik maken van Whatsapp is het mijn meestgebruikte app geworden. Het is namelijk superhandig dat je vrijwel nooit meer hoeft te sms’en, dat je onbeperkt berichtjes kunt sturen zonder daarvoor betalen. Wat ook handig is: je kan zien of iemand je berichtje heeft ontvangen (1 vinkje) en of iemand je berichtje heeft gelezen (2 vinkjes), ook kan je zien of iemand online is, of wanneer iemand voor het laatst online is geweest, daarnaast kun je zien of iemand een bericht naar je aan het typen is. Héél handig allemaal. Ja. Héél handig. Echt. Maar soms ook héél frustrerend… Waarom? Precies om dezelfde redenen als waarom het zo reuze handig is.
Ik zal een voorbeeld geven. Laatst zat ik met vriendin X te eten. Sinds een tijdje date zij met meneer Y. Ze vindt hem leuk, heel erg leuk. Hij haar ook, denkt ze. Na de date van de avond daarvoor wil ze hem een berichtje sturen. Na lang beraad zijn we het erover eens dat ze dat inderdaad wel kan doen. Weer een uur later weten we wat ze moet sturen en waar de leestekens moeten staan. Ze typt, checkt, ik dubbelcheck en zij verstuurt. Zo. Klaar. Verder met ons etentje. Not! Na vijf minuten wordt er gecheckt: “hij is nog niet online geweest.” Oké, dat kan, misschien heeft hij zijn telefoon niet binnen handbereik. Weer tien minuten later: “hij is nog stééds niet online geweest.” Ruim een half uur nadat het bericht is verstuurd: “Waaah! Hij is online! Hij heeft mijn bericht gelezen, even wachten wat hij gaat doen…” We wachten, de status van meneer Y blijft op online staan. En dat duurt lang, heel lang. “Hij is vast aan het bedenken wat hij moet antwoorden…” Na ruim vijftien minuten verandert de status van meneer Y in laatst gezien vandaag om 21.17. En dan breekt dus de lichte paniek uit. Dát is het probleem van Whatsapp. “Hoezo stuurt hij niks terug? Hij was toch online? Waar slaat dat nou weer op? Wat een eikel. Hij vindt me vast niet leuk. Ik snap er niks van. We hadden het nog zo leuk gister en nu vindt hij me niet meer leuk. Hoe kan dat nou?” Je begrijpt: de rest van de avond wordt het gedrag van meneer Y uitvoerig besproken en worden alle voorgaande berichtjes zorgvuldig nagelezen op verborgen boodschappen. Om 22.51 uur komen we erachter dat meneer Y wéér online is geweest, zonder een bericht achter te laten. De paniek slaat nu om in boosheid: “Hij is gewoon met een andere chick bezig, ik weet het zeker, gisteren zag ik namelijk nog dat hij een sms binnenkreeg van ene S.”

Om de pijn te verzachten gaan X en ik cocktails drinken en dansen in een club. Na binnenkomst pak ik de telefoon van X af, zodat ze niet meer kan checken of meneer Y online is geweest. Mooie bijkomstigheid is dat in deze club nauwelijks 3G bereik is, dus ze kan niet eens checken. Om vijf uur rollen we een taxi in en krijgt X haar telefoon terug. We weten het zeker: meneer Y moet online zijn geweest en heeft echt wel een berichtje gestuurd. Niet dus. “Laatst gezien vandaag om 04.53 uur” Ohw… “Meneer Y was ook uit? Waar dan? Met wie? Waarom heeft hij niets gezegd? Gisteren zei hij nog dat hij dit weekend rustig aan zou doen…” Bij thuiskomt bespreken we de situatie nog eens uitvoerig en bedenken we vast wat voor berichtjes er morgen gestuurd kunnen worden. Zo rond twaalf uur dan hè, niet meteen. Maar een eikel is het wel hoor, die meneer Y. Om half zeven kunnen we dan eindelijk gaan slapen.

De volgende ochtend maakt X me gillend wakker: “Check dit, ik heb een app van meneer Y!!!” Ik zoek naar mijn bril en lees haar bericht: “Dag schoonheid, ik vond het ook erg leuk donderdag. Heb je zin om vanavond bij me te eten, of heb je al andere plannen?” X springt onder de douche, er zijn alweer heel andere problemen aan de orde nu. Wat moet ze aan? Moet ze bij hem blijven slapen of niet? Moet ze iets voor hem meenemen? En oh ja: “moet ik nu gelijk een berichtje terugsturen, of zal ik lekker wachten tot vanmiddag? Hij heeft nu wel gezien dat ik online ben geweest haha!”

Lees ook:   Wil de echte vluchteling opstaan aub?

Vriendin X is een mooi voorbeeld, maar ik ben net zo erg. Net als mijn vriendinnen A t/m W trouwens. En Z en Y kunnen er ook wat van. En nee, het is niet de schuld van Whatsapp. We zijn zelf gewoon een beetje hysterisch… We know.

Marloes (Blog is niet meer online)

————

Leuk artikel

Ik gebruik die dingen niet vaak.
Ik had ooit msn! Dat was wel leuker.
Maar ja die moesten ze kapot schieten oid dus… en aangezien ik skype hondslelijk vindt, nou ja..verder niet echt meer in verdiept.

Tot ik wel eens iets op ving van andere mensen.
Bericht nu wel of niet gelezen?
En dit en dat, wat vreselijk allemaal.
Ik merk ook dat je een zin kunt typen dat dus nergens meer op slaat!
Msn was altijd een easy go!
So what…
Je tikte wat in de ruimte en dat was goed zoals het was.
Nu lijkt het wel of je moet controleren van wat goed overkomt of niet, en of er nog een ? bij moet of een ! of zal ik er 3 bij doen…of beter van niet.
Nou ja, ik vind het een ellendig gebeuren.
Of als iemand niets terug zegt vraag je, je af, of iemand er wel op zit te wachten?
En ik vergeet ook wel eens te checken, ik heb dus mail, uiteraard, een mobiel waar ik het geluid van uit zet soms, vaak is de mobiel niet opgeladen.
Ik heb geen pingies bij berichten, vind ik een ramp.
Heb al een trauma bij de mail berichtping geluid, van de mobiel van mijn zoon.
Huh werd er gebeld oid?
Nee, hoezo?
Oh dacht ik… Nee ik heb mail…oh..ok!
(Doe dat uihuitttttttttttttttttttt .. kon er niet meer tegen nml… 😛 ) Dan de ringtones, de bekende, op tv, hoor je ze en dan denk je oh ja dat was toch van jouw Nokia toen? Oh en die was van mijn oude Samsung, weet je nog die mensen die me op zaterdag in de vroege ochtend wakker belden..elke keer!
GRRRRRRRRRRRRRRR! Weer een ringtone trauma erbij.
Dan de ringtone waarmee je de wekker zette.
Sodeflikker als je dat weer hoort, schiet je toch ergens weer in de stress.

Wat was het toch makkelijk vroeger.
Je ging de kroeg in, vond men elkaar leuk, dan zag je dat wel en zei je/hij dit ook wel.
Niks wachten van bv over hoeveel uur, dagen of weken je weer wat kon gaan typen!
Toen schreef je ook nog wel eens een brief…
die viel na verloop van tijd op je deurmat…
Niks geen, vinkje of je de brief al gelezen had, en als je niet antwoordde, dan kon men altijd nog denken dat de brief vermist was, ergens onderweg!
Er was altijd nog stille hoop nml.
Tegenwoordig?

De hoop slaat de bodem al in, als er 2 vinkjes staan en je geen antwoord meer krijgt.
Daar gaan alle potentiele kandidaten, voor een eventuele romance!
Telepathie lijkt me toch handiger, dan dit alles hoor.
Bedoel een hond trekt zijn lip op en gromt, een hitsige hond doet zijn ding, een ander kwispelt vriendelijk met het staartje…zo simpel kan het dus zijn.
Maar wij mensen, verpakken allerlei in geheimzinnige taal en doen verdomd moeilijk, waarom?
Geen idee.

🙂 Gedoe… al die beren op de weg

 

Tips in de communicatie.

1 Gebruik L.S.D : Luisteren, samenvatten, doorvragen. Vat
het verhaal kort samen en laat de ander reageren. Vraag door als iets
onduidelijk is.

2 Laat O.M.A wat vaker thuis : Oordelen, meningen, adviezen.
Als iemand iets vertelt, laat je eigen oordelen, ideeën en adviezen even
voorwat ze zijn, zodat je met een open houding kunt luisteren.

3 Neem A.N.N.A mee : Altijd navragen, nooit aannemen. Neem
niet zomaar iets aan dat je begrijpt wat iemand bedoeld, vraag bij twijfel
altijd even na of het klopt.

4 Smeer N.I.V.E.A : Niet invullen voor een ander. Als iets
niet duidelijk is of als je iemand al langer kent, vul je al snel iemands
bedoelingen in. Dit voorkom je door na te vragen.

5 Wees een O.E.N : Open, eerlijk, nieuwsgierig. Sta open

Gerelateerde berichten