...
Maatschappij & Psyche

De man die het World Wide Web heeft gebouwd, bouwt aan een ‘nieuw internet’.

Tenzij je onder een steen hebt geleefd, weet je dat Tim Berners-Lee een behoorlijk belangrijke kerel is in de technologiewereld. Hij is de vader van internet, verantwoordelijk voor de geboorte van het World Wide Web zoals wij dat kennen.

76bf79af4b487cfa83fb9352ee7975f3 via Angel-Wings

En hij haat wat het is geworden. Dus hij onderneemt actie om het te repareren.

Weet je, al jaren spreekt Berners-Lee zijn afkeer uit over hoe grote bedrijven hebben gekozen voor wat een vrije omgeving zou zijn en er beperkingen aan hebben opgelegd. Hij houdt er niet van hoe groepen als Facebook, Google en Amazon het internet effectief hebben gecentraliseerd, noch hoe ze de gegevens van mensen beheren. Dus werkt hij in plaats daarvan aan een nieuw platform en een nieuwe startup die Big Tech de oorlog verklaart.

Inrupt is een startup waar Berners-Lee ongeveer negen maanden in stealth aan heeft gewerkt. Hij heeft zelfs een sabbatical genomen van zijn prestigieuze baan als docent aan de CSAIL-labs van MIT om fulltime te kunnen werken. En Inrupt zal deze week eindelijk aan de wereld verschijnen, vertelde Berners-Lee aan Fast Company in een exclusief interview.

“De bedoeling is wereldheerschappij”, zegt hij.

Inrupt is gebouwd op het ‘Solid’ platform, iets waar hij en anderen bij MIT al jaren aan werken. Solid is in feite ontworpen om te lijken op de begindagen van internet, wild en gratis, en Inrupt zal de manier zijn om er toegang toe te krijgen, althans om te beginnen. In een demonstratie voor het stuk trok hij naar iets wat eruitzag als een heel eenvoudige browserpagina, volledig barebones. Het maakt deel uit van een app die is gebouwd voor persoonlijk gebruik en toont zijn agenda, adresboek, chats, zijn muziek enz. Het is alsof je Google Drive combineert met WhatsApp, Spotify en vrijwel elk stukje cloudopslag en online connectiviteit dat je vandaag gebruikt , allemaal op één plek. Het verschil hier is dat alle informatie onder zijn controle staat. 

Lees ook:   Bijzondere verhalen over de liefde dit keer

Het basisidee is dat elke gebruiker een Solid ID en een Solid-pod krijgt toegewezen wanneer ze voor het eerst online op het platform komen, die kunnen worden gehost waar u maar wilt. Pod staat hier voor persoonlijke gegevensopslag, en dat is wat het doet. In plaats van apps zoals Google Drive, waar uw gegevens worden opgeslagen op de server van het bedrijf en daarom onderhevig zijn aan het verzamelen van gegevens. Op Solid staan ​​al uw gegevens echter in uw Solid-pod. Wanneer een app toegang vraagt, verifieert Solid en kunt u ervoor kiezen om hem toegang te geven tot uw pod.

Door Solid te gebruiken, gelooft Berners-Lee dat mensen kunnen ontsnappen aan het datamonopolie dat volgens hem bedrijven als Google en Facebook proberen te creëren. Inrupt dan, is slechts een manier voor ontwikkelaars om hun eigen apps voor het platform te bouwen. En net zoals hij deed met internet, heeft Berners-Lee geen plannen om enorme winsten te maken. In plaats daarvan maakt hij het platform open source en is hij van plan de komende maanden over de hele wereld te toeren om ontwikkelaars te leren hoe ze hun eigen gedecentraliseerde apps kunnen bouwen met Inrupt.

Berners-Lee is zich er natuurlijk van bewust dat wat hij probeert te doen Big Tech echt van streek zal maken. Het punt is dat het hem niets kan schelen, en daar was hij heel duidelijk over in het interview. 

“We praten niet met Facebook en Google over het al dan niet introduceren van een volledige verandering waarbij al hun bedrijfsmodellen van de ene op de andere dag volledig op zijn kop staan”, verklaarde hij. “We vragen hun geen toestemming.”

https://www.indiatimes.com/technology/news/tim-berners-lee-wants-to-turn-the-internet-on-its-head-and-decentralize-it-once-more-353998.html

Lees ook:   HET EINDE VAN RUTTE - DE JENSEN SHOW #57

Gerelateerde artikelen

Back to top button