web analytics
11:11 Dubbele getallen
Gezondheid & Uiterlijk

Wetenschappers zeggen dat medicijnen tegen maagzweren dementie kunnen veroorzaken

Wetenschappers hebben een onderzoek uitgevoerd onder ongeveer twee miljoen volwassen inwoners van Denemarken. De focus lag op het bestuderen van de effecten van protonpompremmers (PPI’s) op het lichaam – dit zijn medicijnen die vaak worden voorgeschreven bij gastritis, zweren en chronisch brandend maagzuur.

PPI’s werken door proton-kalium-ATPase in de maag te blokkeren, dat verantwoordelijk is voor de productie van zoutzuur.

Het gebruik van PPI’s neemt voortdurend toe, maar een groot probleem is dat ongeveer 63% van de recepten zonder voorafgaand onderzoek wordt opgesteld, en in veel landen zijn deze medicijnen zonder recept verkrijgbaar. Ze zijn niet bedoeld voor langdurig gebruik, maar patiënten gebruiken zelfmedicatie gedurende vele jaren.

Deskundigen van de universiteiten van Kopenhagen en Aarhus presenteerden de resultaten van een onderzoek onder Deense inwoners van 60 tot 75 jaar aan het begin van het experiment, dat 18 jaar duurde.

Dementie ontwikkelde zich in deze periode bij 99.384 mensen, en degenen die PPI’s gebruikten, ondervonden het probleem merkbaar vaker dan degenen in de controlegroep. Interessant is dat het begin van dementie 10 tot 15 jaar of zelfs later kan optreden na het starten van de behandeling met maagzweren.

Bron

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥