web analytics

“Infectieziekten dragen bij aan het ontstaan ​​van gewrichtsziekten”

c7bff78e966762faba352404871c9216 via Angel-WingsArtritis is een wijdverbreide ziekte die niet alleen op volwassen leeftijd voorkomt, maar zich ook bij kinderen en adolescenten kan ontwikkelen. De prevalentie ervan is een grote zorg voor artsen over de hele wereld, aangezien het langdurige en terugkerende beloop kan leiden tot invaliditeit. In feite is artritis een hele groep ziekten die verband houden met ontsteking van de gewrichten van een inflammatoire aard en van verschillende oorsprong. Bij artritis kunnen het synoviaal membraan, het kapsel (gewrichtszak) en het gewrichtskraakbeen zelf lijden. Artritis kan een onafhankelijke ziekte zijn of een symptoom of manifestatie van een andere ziekte. Alexander Garya, een orthopedisch traumatoloog in de medische kliniek van NAKFF, vertelde de lezers van Pravda.Ru hoe de ziekte te voorkomen .

Orthopedist: “Infectieziekten dragen bij aan het ontstaan ​​van gewrichtsziekten”

Oorzaken van artritis

Er kunnen veel redenen zijn voor het ontstaan ​​van de ziekte, het is nog steeds niet altijd bekend wat precies de beslissende factor werd. Artritis kan een infectieus, dystrofisch, traumatisch, metabolisch, allergisch karakter hebben. Sommige typen bevatten een auto-immuuncomponent, wanneer wanneer het immuunsysteem niet goed functioneert, de eigen weefsels als vreemd en beschadigd worden beschouwd.

Niettemin is het mogelijk om risicofactoren te identificeren die bijdragen aan de ontwikkeling van deze ziekte:

Infectieziekten veroorzaakt door bacteriën en virussen zijn bijzonder gevaarlijk: tuberculose, gonorroe;
leeftijdsgerelateerde degeneratieve veranderingen in bindweefsel en kraakbeenweefsel;
genetische aanleg (typisch voor vrouwen);
hormonale stoornissen en verstoringen (vooral voor vrouwen na de menopauze);
fysieke schade aan het gewrichtsweefsel, trauma;
intense en constante belasting van de gewrichtsweefsels (tijdens zwaar lichamelijk werk, professionele atleten, enz.);
stofwisselingsziekte;
onvoldoende dieet, tekort aan vitamines, micro-elementen en voedingsstoffen die nodig zijn voor het lichaam;
overgewicht;
verzwakte immuniteit;
alcoholmisbruik, roken.

Belangrijkste symptomen

Ondanks de verschillende etiologieën van artritis, zijn er manifestaties van de ziekte die zonder uitzondering bij alle patiënten worden waargenomen. Alle soorten artritis gaan dus gepaard met pijn, waarvan de aard afhangt van het type artritis. In het begin kan pijn alleen optreden bij een bepaalde belasting van het gewricht of na een lange rustperiode – dit gebeurt meestal ’s ochtends wanneer een persoon na een nachtrust uit bed komt. Daarom schrijven patiënten in eerste instantie haar ongemakkelijke slaaphouding of lichte rekkingen af, waardoor ze het begin van een ernstige ziekte missen.

Lees ook:   Over de helende eigenschappen van noten

Wanneer moet u onmiddellijk medische hulp zoeken? Laten we de tekenen die op de ontwikkeling van de ziekte kunnen wijzen in meer detail beschrijven:

-Gewrichtspijn, vergezeld van roodheid, zwelling en zwelling van weefsels, verhoogde huidtemperatuur rond het aangetaste gewricht;
-Een speciaal type nachtelijke gewrichtspijn en ochtendstijfheid, die geleidelijk verdwijnt na het begin van actieve beweging;
-Het gewricht is in volume toegenomen, bij sonderen kunnen verdichte pijnlijke zachte weefsels worden gedetecteerd;
-Een plotselinge stijging van de lichaamstemperatuur, gepaard gaande met pijn in een of meer gewrichten;
-Gevoel van gevoelloosheid, tintelingen, “kippenvel” naast het zieke gewricht;
-Stijfheid en beperkte bewegingsvrijheid in het gewricht;
-Kraken met plotselinge vrijwillige bewegingen;
-Verhoogde vermoeidheid en een gevoel van chronische vermoeidheid.

Deze tekens kunnen zowel verschijnen als tijdelijk verdwijnen. Een tijdelijke stilte betekent helaas niet dat het probleem is verdwenen, dus als u deze tekenen aantreft, moet u een arts raadplegen.

Om een ​​effectieve behandeling voor te schrijven, is het noodzakelijk om de oorzaak van de ziekte vast te stellen. Hiervoor worden zowel laboratorium (bloedonderzoek) als instrumentele onderzoeksmethoden uitgevoerd: radiografie, echografie van de gewrichten en periarticulaire weefsels.

De behandeling van artritis moet systematisch en complex zijn, het is noodzakelijk om de interne oorzaak van de ziekte te beïnvloeden, terwijl het ontstekingsproces wordt verwijderd en het proces van vernietiging van het gewricht wordt gestopt. Hiervoor worden medicamenteuze therapie, fysiotherapie en therapeutische oefeningen individueel geselecteerd. Bij etterende ontstekingsprocessen in het gewricht wordt chirurgische ingreep uitgevoerd. Het is ook mogelijk om het gewricht te vervangen door een kunstmatig gewricht in geval van volledige of gedeeltelijke vernietiging, wanneer het gewricht niet meer kan worden hersteld.

Lees ook:   App helpt vrouwen met ongewild urineverlies

Preventie
De ontwikkeling en complicaties van artritis kunnen worden voorkomen als u preventieve maatregelen volgt die gericht zijn op zowel de algemene versterking van het lichaam als geheel als de zorg voor de gewrichten:

Controleer het gewicht, probeer een optimale body mass index te behouden;
een actieve levensstijl leiden, regelmatig sporten, meer wandelen;
Gewichten correct optillen, met een rechte rug, waarbij u alleen de benen buigt, terwijl u de last zo dicht mogelijk bij u houdt;
Vermijd fysieke schade aan de gewrichten; overdrijven is niet nodig.
Eet een uitgebalanceerd dieet, inclusief meervoudig onverzadigde vetzuren en calcium in het dieet, eet meer groenten en fruit;
Stop met het drinken van alcohol en roken;
Een juiste houding aanhouden tijdens staan ​​en zitten, een comfortabele en fysiologische lichaamshouding kiezen, pauzes nemen bij langdurig zittend werk en lichte oefeningen doen voor flexie/extensie, ontwikkeling van de gewrichten van de armen en benen, kantelen en draaien naar de rechts en links, naar de zijkanten.
Het wordt ook aanbevolen om elke zes maanden een preventief onderzoek door een arts te ondergaan en virale infecties tijdig te behandelen.

Bron

Gerelateerde artikelen

Back to top button