web analytics

Is fruitsuiker slecht voor je?

Is fruit slecht voor je? Is fruitsuiker slecht voor je?

 

c171ccad5ce055bac21ed883ec4163bb via Angel-Wings

Zo men ooit wilde dat men geen eitjes at, want ongezond, terwijl het vol zit met vitamine D!!!!!!!!
Vraag ik me nu af wat men wil met de verhalen over suikers in fruit…die zijn plots niet meer goed voor de mens.
Zelfs geen vers geperst glas Jus de ‘orange. Een banaan is ineens niet meer goed…
Dat gaat mij te ver..net als toen met de eitjes waar we ons netjes aan hielden…de volle melk…waar ik me niet aan wilde houden en nu blijkt het weer gezonder dan magere melk… de roomboter waarvan men toen zei oh ongezond etc mag nu weer voluit…veel vetten zelfs…
Maar suikers zijn uit den boze…
Best vreemd…
Fruitsuikers waren altijd snel op te nemen voor het lichaam als in natuurlijker voor een lichaam.

Nu ineens niet meer!?
Moderniteiten?
Wat is het?!

 


Fruit en suiker uit fruit zijn de laatste tijd een beetje controversieel geworden. Mensen vragen me de hele tijd of het eten van fruit gezond is, of is fruitsuiker slecht voor je? Er is ZO VEEL verkeerde informatie over voedselgroepen en of ze goed of slecht voor je zijn. Laten we duidelijk zijn. Als diëtist die een aantal jaren voeding heeft bestudeerd, is het antwoord op deze vraag een plat en volmondig nee! Fruit of suiker uit fruit eten is niet slecht voor je. Fruit bevat zoveel verschillende vitamines en mineralen, evenals vezels die nodig zijn voor een uitgebalanceerd, voedzaam dieet.

Door fruit te eten, geef je jezelf de antioxidantbescherming die je nodig hebt om vrije radicalen te bestrijden en ook om chronische ziekten te voorkomen. Elke dag minstens vijf porties fruit en groenten eten, vermindert het risico op coronaire hartziekten (1). De reden waarom we aanbevelen om dagelijks fruit te consumeren, is niet omdat we onder een hoedje spelen met sommige boeren over de hele wereld. We raden je aan om fruit te consumeren, want fruit is een voedingsmiddel dat rijk is aan voedingsstoffen!

Als je je zorgen maakt over het suikergehalte, doe dat dan niet! Gewoon niet doen.

Moet ik dit harder zeggen voor de mensen achterin?

Maak je geen zorgen over de suiker in fruit!

Fruit bevat vaak minder suiker dan bewerkte voedingsmiddelen omdat ze van nature voorkomende suikers bevatten in plaats van toegevoegde suikers. Er zijn ook onderzoeken die aangeven dat, hoewel er natuurlijke suikers in fruit zitten, ze LANGZAAM worden gemetaboliseerd, waardoor pieken in de bloedglucosespiegels na het eten worden verminderd. Dit is een behoorlijk belangrijk punt in deze discussie en als je nieuwsgierig bent, zullen we er in deze blogpost op ingaan. Zo niet, ga dan naar de onderkant en lees de onderste regel.

Suiker en fruit

Fruit is heerlijk, voedzaam en maakt deel uit van een gezond voedingspatroon. Fruit zit boordevol essentiële vitamines en mineralen die belangrijk zijn voor het functioneren van je lichaam. Het belangrijkste is echter dat fruit ook heerlijk smaakt! Kun je je voorstellen dat alles wat we aten flauw moest smaken om gezond te zijn?! Ugh. Harde pas.

Maar mensen vragen vaak: is fruitsuiker slecht voor je? Is het te veel? Fruit eten is een manier om deze voedingsstoffen binnen te krijgen in je dagelijkse leven. Er zijn twee vormen van suiker aanwezig in fruit: fructose en glucose. Hoeveel van deze soorten suikers in fruit aanwezig zijn, hangt af van het fruit, maar meestal zit er ongeveer 50% van elk in fruit. Glucose is enorm belangrijk vanwege de manier waarop ons lichaam het gebruikt voor energie. De hersenen gebruiken bijvoorbeeld glucose als een belangrijke brandstofbron, omdat ze geen dingen als vet of eiwit kunnen gebruiken, omdat ze structureel te groot zijn om bij de hersenen te komen. Ons centrale zenuwstelsel heeft ook een hoge glucosebehoefte.

Lees ook:   Rugpijn en chakra's zijn met elkaar verbonden

Een beetje glucose 101 voor jou. Normale bloedglucosewaarden zijn ongeveer 70 mg/dL tot ongeveer 110 mg/dL. Als we beginnen met het onderdompelen van 60 mg/dL glucose in ons bloed, krijgen we honger, beginnen we te zweten en te beven. De zaken worden slechter als we onder de 40 mg/dL glucose in ons bloed komen en we stuiptrekkingen krijgen en mogelijk in coma raken. Ik vertel jullie dit allemaal om de rol te benadrukken die adequate glucoseregulatie over ons lichaam heeft. Glucose IS erg belangrijk. Een kleine opfrissing nodig over glucose en koolhydraten? Check dit artikel !

Terug naar fruit! Zoals hierboven vermeld, bevatten fruit glucose en fructose. Glucose wordt heel anders in het lichaam gebracht dan fructose. Fructose wordt gemetaboliseerd door de lever en wordt niet goed geabsorbeerd door het maagdarmkanaal wanneer het alleen wordt geconsumeerd (2). Fructose heeft moeite om in de meeste cellen te komen omdat het de hulp nodig heeft van een transporter (GLUT5) die de meeste cellen niet hebben. Bovendien slaat fructose in de lever een stap over die meestal zeer goed gereguleerd is en daarom bijdraagt ​​​​aan de vorming van de ruggengraat van triglyceriden (3).

Hier is de afspraak. Fructose is voor veel onderzoekers een interessegebied geweest vanwege de controversiële bevindingen van een verhoogd risico op het ontwikkelen van chronische ziekten zoals diabetes en hartaandoeningen (4). Dit is zeker zorgwekkend. Het GROTE verschil is echter precies WAAR we de fructose vandaan halen.

Fructose gevonden in fructose-glucosestroop als toegevoegde suiker is in verband gebracht met enkele van deze met betrekking tot wetenschappelijke bevindingen van een verhoogd risico op het ontwikkelen van chronische ziekten (5). Fructose uit fruit heeft dat NIET. Dus voordat we allemaal onze spikes en fakkels krijgen om fructose te protesteren, moeten we begrijpen dat wanneer fructose wordt geconsumeerd uit natuurlijke bronnen, zoals fruit, dit niet in verband wordt gebracht met deze negatieve gezondheidsresultaten. Is fruitsuiker slecht voor je? Nee. Het antwoord is nee.

Ik hoop dat dit de zaken opheldert. Ik voel me behoorlijk verslagen als artsen, ja ARTSEN, diabetische mensen vertellen om te stoppen met het eten van fruit omdat fructose wordt geassocieerd met diabetes. Kunnen we dit alsjeblieft stoppen? Als uw arts u dit vertelt, laat het me dan weten. Ik zweer dat ik uw arts zal bellen om deze verwarring één voor één op te lossen. Niets steekt sneller een vuur onder mij aan dan te horen dat zorgverleners mensen wegjagen van voedzaam voedsel .

Oké, dus naast het fructosedebacle, waarom zou je anders niet bang moeten zijn om fruit te eten?

Fruit bevat vezels

Als u een van onze klanten bent, WEET u dat glasvezel enorm belangrijk is. Vezel is een soort koolhydraat dat in planten voorkomt. Het is het deel van de plant dat voor de mens onverteerbaar is, maar belangrijk is voor de gezondheid omdat het helpt bij de glucoseregulatie (6,7) en constipatie voorkomt.

Vezels worden geclassificeerd als oplosbaar of onoplosbaar, afhankelijk van hun oplosbaarheid in water. Oplosbare vezels lossen gemakkelijk op en helpen het cholesterolgehalte te verlagen en de bloeddruk te verbeteren; onoplosbare vezels lossen niet goed op en helpen de ontlastingsmassa te vergroten om constipatie te voorkomen. Fruit bevat beide soorten vezels in verschillende verhoudingen. Appels hebben bijvoorbeeld meer oplosbare vezels dan sinaasappels, terwijl sinaasappels meer onoplosbare vezels bevatten dan appels.

Lees ook:   Ziekte van Lyme een biologisch wapen!???!!

Laten we eens kijken naar enkele vezelrijke opties:

-Een middelgrote appel (5 gram)

-Een middelgrote banaan (3,1 gram)

-Een middelgrote sinaasappel (3 gram)

-Een kopje hele aardbeien (3 gram)

-Een kopje bosbessen (3,6 gram)

Fiber is meer dan je vriend, fiber is je bestie. Het zal letterlijk de rotzooi uit je leven houden – vrij letterlijk. Ook zijn vezels belangrijk voor de glucoseregulatie. Dus voor degenen die je proberen bang te maken door te denken dat fruitsuiker slecht voor je is, kun je ze herinneren aan de vezelfactor die bij de fruitsuiker hoort! Luister niet naar de Keto-jongens (of Whole30, of Paleo-piepjes), je eet je banaan in alle rust! Je hele banaan, niet ½ banaan. Neem dat, dieetcultuur!

Fruit bevat kalium

Kalium is een mineraal dat in voedsel wordt aangetroffen en essentieel is voor de normale functie van zenuwen en spieren. Het is nodig voor de overdracht van zenuwimpulsen, de spijsvertering, een normale hartslag, de bloeddrukregulatie, het herstel van het zuur-base-evenwicht en de totale lichaamswaterbalans. Moet ik verder?

Maar hier is het droevige nieuws. De meeste mensen (ongeveer 98% van de Amerikaanse Amerikanen!) voldoen NIET aan hun aanbevelingen voor kaliuminname (8). Reden te meer om te stoppen met het demoniseren van een hele voedingsgroep die mensen kan helpen om hun aanbevolen kaliuminname te halen! Dus nogmaals, is fruitsuiker slecht voor jou (of fruit in het algemeen)? Nee, fruit is rijk aan kalium en vezels.

Vruchten met een hoog kaliumgehalte zijn bananen, meloen, grapefruit, honingmeloen, kiwi’s, sinaasappels, peren, mandarijnen. Ah! Al het beste! Dus nogmaals, eet je bananen in vrede VOOR DE LIEFDE VAN ALLE DINGEN!

Fruit en vitamine C

Er is een reden waarom wanneer mensen ziek worden, ze zich wenden tot sinaasappels en sinaasappelsap. Fruit is een geweldige bron van veel vitamines, maar vitamine C heeft zijn eigen cultstatus en daar is een reden voor. Vitamine C is een belangrijke in water oplosbare vitamine die verschillende belangrijke rollen in ons lichaam speelt.

 • Wist je dat als je rookt, je een hogere vitamine C-behoefte hebt? Een toegevoegde 35 mg/dag om precies te zijn. Dit komt omdat vitamine C een krachtige antioxidant is die vrije radicalen neutraliseert. Als roker worden je longen vrij vaak blootgesteld aan oxidanten, dus je hebt die vitamine C nodig.
 • Vitamine C is een elektronendonor, wat betekent dat het helpt bij het regenereren van vitamine E en ijzer.
 • Vitamine C is nodig voor de vorming van collageen.

Vruchten met veel vitamine C zijn citrusvruchten zoals sinaasappels, kiwi’s, grapefruit, aardbeien en meloen.

Moet fruit vers zijn om gezond te zijn?

Ik denk dat de betere vraag hier is: eet ik de hele vrucht? Bevroren, vers, ingeblikt of gedroogd zijn allemaal geweldige manieren om aan je fruitinname te komen. Er is een verschil als je je fruit perst in plaats van het hele fruit te blenden – en dat verschil is het vezelgehalte. Het vezelgehalte krijgt ook een klap (hoewel niet zo hard als bij het maken van sap) wanneer we smoothies maken, daarom raden we aan om in heel fruit te werken, zelfs als je van smoothies houdt (wij ook! vooral onze bietensmoothie en ons eiland groene smoothie ).

Zoals hierboven besproken, zijn vezels geweldig om de opname van glucose te vertragen en een goede bloedsuikerspiegel te behouden. Daarom, als er een afhaalmaaltijd is van deze vraag is: eet het hele ding, ongeacht uit welke vorm het komt.

OK, maar hoeveel Fruit is teveel Fruit?

Dit is een geweldige vraag. Hoewel we hier geen individuele aanbevelingen kunnen doen (als u over individuele aanbevelingen wilt praten, u weet ons te vinden ), KUNNEN we u een idee geven van wat andere gerenommeerde diëten en organisaties aanbevelen. In het geval van fruit:

 • De voedingsrichtlijnen voor Amerikanen 2020-2025 raden aan om 1,5-2 kopjes per dag te eten (9)
 • Het MIND-dieet beveelt aan om specifiek bessen> 2 keer per week te consumeren (10)
 • Het mediterrane dieet beveelt ≥3 porties fruit per dag aan, fruit bij elke maaltijd (11)
 • Het DASH-dieet beveelt aan om >4 porties fruit per dag te eten (12)
Lees ook:   Mexicaanse griep en antibioticaresistentie

Zoals u kunt zien, variëren deze aanbevelingen enigszins. Twee belangrijke afhaalpunten hier:

1: geen van deze gerenommeerde bronnen zegt dat het eten van fruit een slecht idee is en dat je ze moet vermijden, en

2: dit zijn algemene aanbevelingen.

Als u meer specifieke aanbevelingen over fruit voor u individueel wilt, overleg dan met een diëtist. Onze voeding varieert van dag tot dag, en dat geldt ook voor onze fruitinname. We kunnen veranderen wat voor soort fruit we eten, afhankelijk van het seizoen, financiële situatie, culturele achtergrond, emotionele toestand, toegang tot voedsel, enz. De meeste mensen voldoen NIET aan hun aanbevelingen voor fruitinname, dus we nemen alle fruitwinsten en vieren ze !

Conclusie

Doe jezelf een plezier en eet je fruit op. Ze zijn absoluut een belangrijk onderdeel van een uitgebalanceerd, voedzaam dieet. Het is echt een slechte dienst om fruit te demoniseren zoals sommige rage diëten hebben gedaan, omdat het mensen bang maakt om zoiets voedzaams te eten. Dus mijn vrienden, eet je fruit en wees gelukkig.

Kortom: is fruitsuiker slecht voor je? De suiker in fruit is niet iets waar we ons zorgen over hoeven te maken. Fruit is een geweldige bron van vezels, kalium en vitamine C. En onthoud, als uw arts u iets raars vertelt over ongezond fruit, laat het me dan weten! Ik zal ze bellen! Proost op jou en je favoriete fruit!

Referenties

 1. George A Bray, Hoe slecht is fructose?, The American Journal of Clinical Nutrition , Volume 86, Issue 4, October 2007, Pages 895-896, https://doi.org/10.1093/ajcn/86.4.895
 2. Havel PJ . Dieetfructose: implicaties voor ontregeling van energiehomeostase en lipide / koolhydraatmetabolisme . Nutr Rev 2005 ; 63 : 133 – 57 .
 3. Nakagawa T, Hu H, Zharikov S, et al. .Een oorzakelijke rol voor urinezuur bij door fructose geïnduceerd metabool syndroom. Am J Physiol (nierfysiol) 2006; 290: F625-31.
 4. Stanhope KL, Schwarz JM, Havel PJ. Nadelige metabolische effecten van fructose in de voeding: resultaten van de recente epidemiologische, klinische en mechanistische onderzoeken. Curr Opin Lipidol. 2013 juni;24(3):198-206. doi: 10.1097/MOL.0b013e3283613bca. PMID: 23594708; PMCID: PMC4251462.
 5. Brouns, F., Bjorck, I., Frayn, K., Gibbs, A., Lang, V., Slama, G., & Wolever, T. (2005). Glycemische indexmethodologie. Voedingsonderzoeksrecensies, 18(1), 145-171. doi:10.1079/NRR2005100
 6. Yang J, Wang HP, Zhou L, Xu CF. Effect van voedingsvezels op constipatie: een meta-analyse. Wereld J Gastroenterol. 2012 28 december;18(48):7378-83. doi: 10.3748/wjg.v18.i48.7378. PMID: 23326148; PMCID: PMC3544045.
 7. Cogswell ME, Zhang Z, Carriquiry AL, Gunn JP, Kuklina EV, Saydah SH, Yang Q, Moshfegh AJ. Natrium- en kaliuminname bij Amerikaanse volwassenen: NHANES 2003-2008. Ben J Clin Nutr. 2012 sep;96(3):647-57. doi: 10.3945/ajcn.112.034413. Epub 2012 1 aug. PMID: 22854410; PMCID: PMC3417219.
 8. US Department of Agriculture en US Department of Health and Human Services. Dieetrichtlijnen voor Amerikanen, 2020-2025. 9e editie. December 2020. Verkrijgbaar bij DietaryGuidelines.gov.
 9. Cherian, L, Wang, Y, Fakuda, K, Leurgans, S, Aggarwal, N, Morris, M. Mediterranean-Dash Intervention for Neurodegeneratieve Delay (MIND) dieet vertraagt ​​de cognitieve achteruitgang na een beroerte. J Vorige Ziekte van Alzheimer . 2019; (6)4: 267-273. Doi: 10.14283/jpad.2019.28.
 10. Davis, C, Bryan, J, Hodgson, J, Murphy, K. Review: definitie van het mediterrane dieet: een literatuuroverzicht. voedingsstoffen . 2015; 7, 9139-9153. Doi: 10.3390/nu7115459
 11. DASH Eetplan | NHLBI, NIH. (2021). Ontvangen september 2021, van https://www.nhlbi.nih.gov/health-topics/dash-eating-plan

https://www.nutriving.com/blog/is-fruit-sugar-bad-for-you/

5228bf78122e46144185c64e45cf5295 via Angel-Wings

Hmmm heb liever dat hahaha

Gerelateerde artikelen

Back to top button