web analytics

Tekort aan vitamine D gelinkt aan ziekte van Parkinson

Een lage hoeveelheid vitamine D in het lichaam verhoogt in een later levensstadium de kans op het ontwikkelen van de ziekte van Parkinson, zeggen Finse onderzoekers.

Het onderzoek nam 30 jaar in beslag. De onderzoekers namen tussen 1978 en 1980 bloedstalen af bij 3.000 personen. De groep personen werd vervolgens gedurende drie decennia gevolgd, om te zien wie de ziekte van Parkinson ontwikkelde.

Uit de resultaten blijkt dat de proefpersonen met de laagste hoeveelheden vitamine D drie keer meer kans hadden om de ziekte te ontwikkelen (in vergelijking met de personen waarbij de hoogste hoeveelheden vitamine D gemeten werden).

Zon

De onderzoekers vinden dat de gezondheidsinstanties de aanbevolen hoeveelheid vitamine D naar omhoog moeten bijstellen. “Op dit moment lijkt 30 nanogram per milliliter bloed optimaal voor onze botten. Maar we weten nog niet of dit optimaal is voor de hersenen. En op welk punt vitamine D giftig wordt voor mensen. Dit verdient om onderzocht te worden.”

Vitamine D kan vooral door middel van zonlicht op de huid opgenomen worden. Bij het ouder worden wordt de huid echter steeds minder goed in staat vitamine D te produceren.

Ook granen, melk en sommige vissoorten bevatten vitamine D.

Lees ook:   Hersenvliesontsteking

Gerelateerde artikelen

Back to top button