web analytics

Gezonde voeding volgens Allah

Gezonde voeding volgens Allah

Dit is echt gezonde voeding in de basis van alles.

Als je gelovig bent, houd je van de dingen waar Allah van houdt en heb je een hekel aan de dingen waar Allah een hekel aan heeft.

Datzelfde geldt voor de Profeet Mohammed . Volgens een overlevering uit de verzameling van At-Tirmidhi heeft hij gezegd: “De persoon die mijn soenna volgt is degene die echt van me houdt, en zal met mij in het Paradijs verblijven.“  Zou je dan niet willen weten wat het favoriete voedsel was van de Profeet en wat de voordelen voor de gezondheid zijn? Lees over de 12 superfoods van de Profeet .

“Zeg: (tegen de mensheid, oh Mohammed) Als je Allah lief hebt, volg mij dan, en Allah zal u liefhebben en uw zonden vergeven” (Koran: 3: 31)

Elk voedsel heeft zijn eigen zegeningen, maar er zijn een paar superfoods die de Profeet het liefste at. Sommige hiervan zijn genoemd in de Koran, andere in de overleveringen. We noemen er twaalf.

15de20c73c3b960171ab400bd56c0301 via Angel-Wings

1. Gerst

De Profeet  raadde gerst aan om verdriet te verminderen of aandoeningen van de nieren te genezen. (!)

Abu Said Al-Khudri heeft overgeleverd: “Tijdens het leven van de boodschapper van Allah gaven wij een saa (een maat die gelijk is aan vier maal twee handen vol) van voedsel als zakaat ul fitr (liefdadigheid voor het eind van de Ramadan) aan de armen. Dat bestond uit gerst, gedroogde druiven, cottage cheese of dadels (Boechari).

Soep gemaakt met gerst werkt goed tegen pijn bij koorts. In Noord-Afrika wordt dit niet voor niets een boerensoep genoemd. Gerst wordt ook aangeraden voor ontstekingsziekten. De gerst geweekt in water, helpt weer tegen een zere keel of verkoudheid. Er wordt gezegd dat de Profeet het op drie manieren nuttigde, namelijk als:

  • Awiq, een bouillon bereid met gemalen tarwe en gerst. Voeg wat gerst toe aan de soep in de Ramadan om op kracht te komen.
  • Tharid, gerstebrood met jus van vlees. Het brood bereid je door anderhalf kopje gerst met drie kopjes meel te mengen.
  • Talbina, pap bereid met behulp van melk en gerst. Hiertoe kan je de gerst de nacht ervoor in de week zetten in gekookt water. De volgende dag kook je het met melk en zoet je het met honing.

Wetenschappelijke artikelen geven aan dat het beter is om graankorrels als gerst te nemen dan de gemalen versie. Gerst vermindert het risico op chronische ziekten zoals obesitas, diabetes, een hoge bloeddruk, hartaandoeningen en kanker. Daarnaast helpt het tegen ontstekingen en is het goed voor de spijsvertering.

 

 305c1eaf3e482ba8dce3af1e16bcedba via Angel-Wings

2. Dadels

De Profeet zei dat een huis zonder dadels een huis is waar men honger zal lijden (Moeslim). Hij bedoelt daarmee een gebrek aan essentiële voedingsstoffen. In de Koran lezen we het verhaal van Maryam (Maria) die voor en tijdens de bevalling dadels at. Allah de Almachtige zei: “En schud de stam van de palmboom naar u toe, deze zal verse, rijpe dadels op u doen neervallen.” (Koran 19:25)

Inmiddels is het wetenschappelijk bewezen dat vrouwen die vier weken voor de bevalling beginnen met dadels eten minder vaak complicaties hebben tijdens de bevalling en sneller ontsluiting krijgen. Laten we daarom in navolging van Maryam dadels eten in het laatste deel van onze zwangerschap en tijdens de bevalling.

De Profeet Mohammed  heeft ons aangeraden dadels als of bij het ontbijt te nuttigen. “Degene die elke ochtend zeven ‘Ajwa dadels eten, zal niet getroffen worden door gif of magie op de dagen dat hij ze genuttigd heeft.” (Boechari)

De Profeet  zei: “Wie een dadel kan vinden, moet zijn vasten daarmee verbreken – en degene die geen dadels kan vinden moet zijn vasten met water verbreken, want het is waarachtig zuiver.” (An-Nasai)

Dadels bevorderen de seksuele kracht, vooral als zij met pijnboompitten gecombineerd worden. Maar als een lijder aan oogontsteking ze eet, dan zal hij hoofdpijn krijgen en te maken krijgen met andere vervelende bijwerkingen. De Profeet  verbood daarom Ali dadels te eten, want hij had een oogontsteking.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijken nog veel meer voordelen van dadels. Het werkt preventief tegen verschillende ziekten en aandoeningen, zoals kanker, hart- en vaatziekten en bloedarmoede. Dit is vooral te danken aan de magnesium, mineralen en vitamines in dadels.

8d168c312a28b1be887466a355b13828 via Angel-Wings

3. Vijgen 

Allah zegt in de Koran:

“Ik zweer bij de vijg en de olijf” (Koran, 95:1)

Als Allah ergens bij zweert, geeft dit al aan hoe belangrijk vijgen zijn. Vijgen beschermen tegen verschillende ziekten en infecties vanwege de aanwezigheid van vitamines zoals vitamine A, E en K. Ze beschermen het lichaam tegen DNA-schade volgens een onderzoek van de Universiteit van Calabria.

Van vijgen wordt gezegd dat ze aambeien en jicht te genezen. Vijgen bevatten weinig calorieën en zijn goed voor de botten, en ze zijn effectief tegen maag- en darmaandoeningen. Uit onderzoek van de Harvard Universiteit blijkt dat potassium dat rijkelijk aanwezig is in vijgen helpt de bloeddruk te verlagen.

Verder heeft de Profeet gezegd, dat als hij een fruitsoort zou moeten noemen die uit het Paradijs kwam, hij zou zeggen dat het de vijg is. (Mukhtasar Tadhkirah al-Qurtubi, p. 313)

118fb4ed7170d4989278be205abc68ee via Angel-Wings

4. Druiven

Druiven komen op 11 plaatsen in de Koran voor. De Profeet was volgens Aboe Dawoed dol op druiven. Deze vruchten helpen het bloed te zuiveren, geven kracht en gezondheid, versterken de nieren en maken de darmen schoon. Ook zijn druiven goed tegen diarree want het duurt een tijdje voordat ze verteerd zijn.

Het eten van druiven helpt om hartfalen tegen te gaan na jarenlange hoge bloeddruk, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Michigan. Uit een ander onderzoek van dezelfde universiteit blijkt dat druiven ontstekingen door het hele lichaam bestrijden, vooral in de lever en in buikvetweefsel.

Lees ook:   CORONAVIRUS HYPE RECHTSTREEKS UIT HET CDC-GRIEP-PLAYBOOK

In gedroogde vorm wordt er ook over druiven gesproken in de overleveringen. Er is overgeleverd dat Tamim ad-Dari eens wat krenten of rozijnen aan de Profeet gaf, die ze in zijn handen nam en hij zei vervolgens tegen zijn metgezellen: “Eet ze, ze zijn gezond, verdrijven je vermoeidheid, laten je afkoelen als je boos bent, geven je kracht, laten je voedsel lekker zoet geuren, lossen slijm op en verlichten het gezicht.” (Abu Nu-aim, 371).

Volgens Ibn Abbas liet de Profeet de krenten in water weken en dronk dit nog dezelfde of de volgende dag op. Hij verbood, volgens een overlevering in Boechari, om verse dadels en rozijnen of verse dadels en druiven samen te laten weken in hetzelfde water. De reden erachter kennen we niet.

In Amerika is er een studie uitgevoerd door Harold Bays MD en zijn team van het  Louisville Metabolic and Atherosclerosis Research Center, waarbij gekeken werd naar  het effect van rozijnen op de bloeddruk. De conclusie was dat als je de keuze hebt tussen rozijnen of een ander tussendoortje, je voor je bloeddruk beter de rozijnen kunt kiezen om de bloeddruk te verlagen.

Druivenpitten moet je maar niet meer uitspugen. Het is bewezen dat een extract ervan ervoor zorgt dat tandbederf wordt voorkomen. Het zou net zo goed werken als fluoride.

031adf5db6ff7f66a60bb2ed90d6056d via Angel-Wings

5. Honing

Honing wordt expliciet in de Koran genoemd: “Er komt voort uit de buik van de bijen, een drankje van verschillende kleuren, waarin een heling is voor de mensen” (16: 68-69).

De Profeet  heeft gezegd: “Honing is een remedie voor elke ziekte, en de Koran is een remedie voor elke ziekte van de geest. Daarom raad ik jullie deze medicijnen aan: de Koran en honing” (Boecharie).

Volgens Ibn Qayyim in zijn De Profeet begon de dag  ‘s ochtends met het drinken van honingwater. Hij beschouwde honing als de beste remedie tegen buik- en maagpijn. En tegen diarree als het gemengd werd met heet water. Het is het beste voedsel, de beste drank en het beste medicijn dat er bestaat! Het wordt gebruikt om de eetlust op te wekken, de maag te versterken, slijm op te lossen; als conserveringsmiddel van vlees, haarconditioner, ooglotion (ter verkoeling) en mondspoeling.

Uit wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd in 2010 is gebleken dat honing als een antibioticum werkt, het doodt bacteriën. Recenter onderzoek bewijst dit en geeft aan dat honingbijen verschillende setjes van genen gebruiken die gereguleerd worden door twee verschillende mechanismen die virussen, bacteriën en darmparasieten bestrijdenNieuw onderzoek in het AMC in Amsterdam moet uitwijzen of dit gebruikt kan worden tegen brandwonden en huidinfecties en om nieuwe antibiotica te ontwikkelen.

023d87f5ff4cba91396bf6d87152a825 via Angel-Wings

6. Meloen

De Profeet  was gewend meloen samen te eten met dadels en zei daarover: “Het ene drijft de hitte weg, het andere de kou.” (Aboe Dawoed, Tirmidhi)

Als meloen in een ooglotion wordt gebruikt, zorgt het ervoor dat de ogen gaan glimmen. Het bevordert het urineren en is snel verteerd. Een smeersel van meloen helpt vlekken in het gezicht verwijderen en wel in het bijzonder als het smeersel van de zaden is gemaakt. Het helpt ook om nierstenen in de blaas kwijt te raken. Meloen wast namelijk de blaas. Ook reinigt het de maag: het werkt als een laxeermiddel voor de lichaamssappen die in de maag zijn gekomen. Meloen ondersteunt ook de seksuele gemeenschap, verheldert de blik en stopt de kou. Maar deze eigenschappen gaan waarschijnlijk alleen op voor de gele meloen.

Volgens wetenschappelijk onderzoek is meloen effectief tegen een hoge bloeddruk, hartaandoeningen en diabetes. Ook zou het astma kunnen voorkomen.

7984b342c18878a5a0ee11188d6d6eb5 via Angel-Wings

7. Melk

Allah heeft in de Koran gezegd: “Rivieren van melk waarvan de smaak niet verandert.” (Koran 47:15). En Hij zei: “Pure melk, makkelijk en goed te slikken voor degenen die het drinken.” (Koran 16:66).

De Profeet was dol op melk, maar dan wel de pure melk zoals we die kennen van de biologische boer. Het sterkt de rug, verbetert het brein, vernieuwt het zicht en verdrijft vergeetachtigheid.

15859f6ee465bfd9d83d960f47436a63 via Angel-Wings

8. Limoen en citroen

Er wordt gezegd dat de Profeet ervan hield om naar citrusfruit te staren. Hij zei: “Het citrusfruit is als een goede gelovige, met een goede smaak en een goede geur.” (Boechari)

Citroensap is goed voor de hete maag. Het versterkt en vereffent ook het hart, stimuleert de eetlust, lest de dorst, stilt de honger, geneest diarree die van de galblaas komt en verdrijft hartkloppingen. Het doet verdriet en eenzaamheid verdwijnen. Het verwijdert inktvlekken uit kleding en sproeten uit het gezicht.

Het wit en de velletjes van het citrusfruit zijn moeilijk te verteren. Ze zijn slecht voor de maag en buik. Als de pitjes van de citroen of limoen vermalen worden, helpt dit tegen alle soorten gif.

De gele schil wordt gebruikt om siroop te maken. Dit is nuttig in het geval van buikpijn en versterkt het seksueel verlangen en bevordert de eetlust. Het helpt ook bij het tegengaan van winderigheid, hoewel de bladeren hiervoor sterker en prettiger zijn.

3009d6fed0239e853321b8103677b107 via Angel-Wings

9. Olijfolie

Het is geen wonder dat Allah heeft gezworen bij de olijf in de Koran: “Bij de vijg en de olijf…” (95:1). De olijfboom wordt ook genoemd in een andere tot de verbeelding sprekende aya (vers) in de Koran: “Allah is het Licht van de hemelen en de aarde. De gelijkenis van Zijn Licht is als een nis waarin een lamp staat. De lamp is door een glas omsloten; het glas is als een schitterende ster. Het wordt aangestoken met olie van een gezegende boom, een olijfboom, die van het Oosten noch van het Westen is, welke olie bijna zou lichten, zelfs al raakte vuur haar niet. Licht op Licht. Allah leidt tot Zijn Licht wie Hij wil…” (24:35)

Lees ook:   Vaccinaties niet in orde

Volgens Aboe Hoeraira zei de Profeet  : “Eet olijfolie en smeer je er (plaatselijk) mee in, want er zit genezing voor zeventig ziektes in, een ervan is lepra” (Aboe Naim). At-Tirmidhi vermeldt dat het overgeleverd is dat de Profeet zoveel olijfolie gebruikte dat zijn sjaal er vaak mee doordrongen was.

Olijven worden het voedsel van de profeten genoemd. Ze hebben verschillende voordelen voor de gezondheid; ze zijn rijk aan vitamines (vooral vitamine E), mineralen, onverzadigde vetten en anti-oxidanten. Hun hoge voedingswaarden helpt ziektes te bestrijden zoals kanker, artritis, constipatie en astma. Olijfolie is verder goed voor huid en haar, vertraagt de ouderdom en is effectief tegen maag- en huidzweren en koortsuitslag.

d1bd39686224c8de0f2d16913f9e8cc6 via Angel-Wings

10. Granaatappel

In de Koran wordt de granaatappel op twee plekken genoemd, waaronder onderstaande aya. Als een vrucht in de Koran genoemd wordt, mogen we concluderen dat het zegeningen bevat.

En Hij is Degene Die tuinen heeft voortgebracht, gestutte en niet gestutte, en dadelpalmen en gewassen met verschillende vruchten, en olijfbomen en granaatappelbomen, gelijkend en niet gelijkend. Eet van hun vruchten wanneer zij vrucht geven, en geeft er het rechtmatige deel (de zakât) van op de dag van hun oogst. (Koran, 6:141)

Ibn Al Qayyim (1292-1350) heeft in zijn verzameling de volgende – als zwak beschouwde – hadith opgenomen: “Elk van uw granaatappels is bevrucht door een zaadje van een granaatappel uit het paradijs.”

De metgezel en latere kalief Ali heeft gezegd: “Eet granaatappels, want de pulp maakt de maag schoon.” Volgens Ibn Al Qayyim is de granaatappel goed voor de maag, de keel, de borst, de longen en tegen hoesten. Hij voegde er ook nog aan toe, dat het sap ervan de buik soepeler zou maken en het lichaam zou voeden.

Uit wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit van Manchester en het Johns Hopkins Kimmel Cancer Center in Amerika is gebleken dat de granaatappel als wapen wordt ingezet tegen verschillende vormen van kanker. De liposomen van de granaatappel worden de bloedbaan ingebracht en  zouden de kankercellen letterlijk doen ontploffen, terwijl gezonde cellen gespaard blijven.

219c74b46130e2c0f68a2d127f5f8a7c via Angel-Wings

11. Azijn

De Profeet  nuttigde graag azijn door het te mengen met olijfolie. Er is een overlevering van Djaabir ibn Abdullah dat de boodschapper en zijn familie vroeg om specerijen, waarna zij zeiden: “Wij hebben niets behalve azijn.” Hij vroeg erom en begon te eten terwijl hij zei: “Wat is azijn een goede specerij, wat is azijn een goede specerij.” (Moeslim)

Hij verklaarde ook: “Azijn is een troost voor de mens.” (Moeslim) Hij heeft ook gezegd: “Allah heeft azijn gezegend, want waarlijk het is van de kruiden die worden gebruikt door de profeten voor mij” (Moeslim). En: “Een huishouden met azijn zal nooit  honger lijden” (Tirmidhi). In zijn Tibb al-Nabbi meldt Chaghhayni dat de boodschapper van Allah zelfs meer van azijn hield dan van druiven, meloen of ander fruit.

Volgens Ali kan azijn gebruikt worden om darmparasieten te behandelen. In een dergelijk geval zei hij: “Geef hem azijn te drinken want het doodt de wezens in de buik (dawwab al-butn).” Hij zei ook dat er niets beter is dan azijn met brood tegen misselijkheid. Ook zou azijn het hart beschermen en het tandvlees versterken.

De kalium in appelazijn is gunstig voor het hart en de aderen. Vanwege de gelijkenis van azijn met de maagsappen zou azijn helpen bij de spijsvertering door het voedsel af te breken waardoor maagzuur en indigestie voorkomen worden.

Van het belangrijkste ingrediënt in azijn, azijnzuur, is bewezen dat het bacteriën kan doden of kan voorkomen dat ze zich voortplanten en schadelijk worden. Het werd in het verleden al gebruikt als desinfecterend middel en om voedsel te conserveren.

Azijn is ook goed voor mensen met diabetes en voor iedereen die zijn bloedsuiker om andere redenen laag tot normaal wil houden. Ook zou het helpen om af te vallen.

12. Water

ca23f485293cbf25dd8ffedfc9d06b27 via Angel-Wings

De Profeet heeft gezegd: “Koorts is van de hitte van de hel. Koel het daarom met water.” (Boechari)  Ook zei hij: “Eén van de eerste dingen waar een dienaar over ondervraagd zal worden op de Dag des Oordeels zal over de gunsten van Allah zijn. Er zal tegen hem gezegd worden: ‘Hebben wij jou geen gezond lichaam gegeven en hebben wij jouw dorst niet gelest met koel water?’ (Tirmidhi)

De Iraanse arts Dr. Batmanghelidj onderzocht hoe water je gezond kan maken en hoe een gebrek aan water kan leiden tot ziektes. Hij baseert zijn kennis op meer dan twintig jaar wetenschappelijk en klinisch onderzoek en schreef er verschillende boeken over, waaronder Water: het goedkoopste medicijn’. Volgens hem ontstaan ziekten als obesitas, chronische pijn of vermoeidheid, hoofdpijnen, hoge bloeddruk doordat we onvoldoende water drinken en de afvalstoffen ons lichaam niet verlaten.

Toegang tot schoon drinkwater is een mensenrecht dat helaas toch geschonden wordt. De Profeet  heeft gezegd, dat van de drie personen die Allah niet zal aankijken er één is die water in overvloed heeft maar dit onthoudt aan de reizigers (Boechari).

Volgens een overlevering uit de Soenan Abu Dawoed wordt het bouwen van een waterput beschouwd als de beste sadaqa (liefdadigheid) die je kan geven.

Geïnspireerd door o.a. een artikel van thetibbenabvi.com, quranfruitz.blogspot.nl, notenbar.nl en het boek ‘De geneeskunde van de Profeet’ van Abdoer-Rahman As-Soejoeti  Bron

Gerelateerde artikelen

Back to top button