web analytics

Hoe geuren de haargroei beïnvloeden

In een nieuwe studie ontdekten de onderzoekers dat haarzakjes olfactorische receptoren bevatten – dezelfde chemische receptoren die diep in de neus worden aangetroffen.

In de neus binden deze receptoren zich aan geurmoleculen, die binnenkomen en signalen naar de hersenen sturen om u te waarschuwen als iets stinkt of ruikt.

Bovendien ontdekten de onderzoekers dat deze haarzakjesreceptoren kunnen worden geactiveerd door synthetische sandelhoutolie om de haargroei te stimuleren. Maar experts zeggen dat de behandeling nog moet worden verbeterd om haaruitval tegen te gaan.

Eiwitten die zich kunnen binden aan geurmoleculen waren er al lang voordat organismen het reukvermogen ontwikkelden. Receptoren worden aangetroffen in andere weefsels dan de neus, zoals de darmen of het hart.

  • In een nieuwe studie kleurden experts menselijke hoofdhuidmonsters met fluorescerende kleurstoffen en ontdekten dat haarzakjes een specifieke olfactorische receptor hebben, OR2AT4 genaamd. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat een kunstmatige sandelhoutgeur genaamd Sandalore, die vaak wordt gebruikt in cosmetica, parfums of schoonmaakproducten, deze receptor kan richten op huidcellen die keratinocyten worden genoemd. Deze cellen worden ook aangetroffen in haarzakjes en ze produceren keratine, het belangrijkste eiwit dat het haar structuur geeft en het beschermt tegen beschadiging.

Dus behandelden de onderzoekers menselijke haarzakjes in het laboratorium met de geur van sandelhout. Ze ontdekten dat na zes dagen behandeling de sterfte van keratinocyten aanzienlijk was verminderd. Ze ontdekten ook dat sandelhout de productie van een hormoon sterk stimuleerde dat de groeifase (anagene fase) van de haarzakjes verlengt. Tijdens deze fase delen de cellen van de haarzakjes zich snel en wordt het haar langer.

Bovendien verminderde sandelhout de productie van een hormoon dat de tweede fase van de haargroei bevordert, de catagene fase, aanzienlijk. Deze fase is een overgangsperiode die ongeveer 10 dagen duurt voordat het haar de laatste fase van zijn leven bereikt – de telogene fase. Tijdens de telogene fase valt haar uit.

Lees ook:   COVID-19 – Alleen mensen die tegen de griep zijn gevaccineerd overlijden

Uiteindelijk geven de resultaten aan dat reukreceptoren kunnen dienen als hulpmiddel bij haaruitval therapie. Maar de studie betekent niet dat mensen sandelhout over hun hele hoofdhuid moeten ruiken. Natuurlijk sandelhout bindt niet aan de juiste receptoren – alleen de synthetische versie werkt.

https://www.pora.ru/health/beauty/original/24093.html

Heerlijk Sandelwood, nu dat is geen straf als je het nodig hebt!!! Het is een zalige geur nml.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button