web analytics
...

Jodium en straling

9b36390aaabe9ba652704cf2e9b7e6e9 via Angel-Wings

Ik koop altijd zout met jodium, ooit leerde ik dat bij gezondheidskunde en ik ben dat nooit vergeten.
Ja, ja ik lette wel op hoor 🙂

Bij de apotheek stond er een bord waarop stond dat zij geen jodiumtabletten (kaliumjodide, dus niet eens jodium dus veel mensen kwamen binnen en denken dan van wat is dat?????? Hmmz raar…)mochten leveren van onze regering!!

Raar toch?

Maar je kunt ook gewoon zout nemen met wat jodium erin, dat is ook goed.

Kaliumjodide: een geneesmiddel bij straling

 

Kaliumjodide is een stof die jodium levert. Het komt voor in geneesmiddelen, de zogenaamde jodiumtabletten. Deze jodiumtabletten kunnen bij een kernongeval worden gebruikt, als er radioactieve straling in de lucht is. Waarom wordt dit geneesmiddel bij een kernongeval gebruikt en wat is het verschil met een voedingssupplement?

Waarom jodiumtabletten bij een kernongeval?

Bij een kernongeval kunnen er radioactieve stoffen vrijkomen die zich verspreiden via de lucht.  Eén van die stoffen is radioactief jodium. Deze stof kan door inademing in het lichaam terecht komen en door de schildklier worden opgenomen. Dit kan op langere termijn schildklierkanker veroorzaken bij jonge mensen. Door kort vóór het vrijkomen van radioactieve straling jodiumtabletten in te nemen, raakt de schildklier verzadigd met ongevaarlijk (stabiel) jodium. De schildklier neemt dan minder radioactief jodium op, waardoor de kans afneemt om schildklierkanker te ontwikkelen.

Neem het geneesmiddel alleen op advies van de overheid

Het geneesmiddel bevat een hoge hoeveelheid jodium. Het is alleen nodig om deze tabletten in te nemen als er radioactief jodium uit een kerncentrale vrijkomt of bij een kernongeval. De bescherming van de schildklier is het effectiefst als de jodiumtabletten kort (maximaal 6 uur) of vrijwel gelijktijdig met de blootstelling aan radioactief jodium worden ingenomen. De overheid laat weten wanneer jodiumtabletten ingenomen moeten worden. Dit gebeurt via een NL-Alert-melding op je mobiel, of op de website crisis.nl of op een calamiteitenzender van de radio-of televisieomroep. Neem deze geneesmiddelen dus nooit zomaar, of uit voorzorg, omdat dit geen bescherming biedt.

Lees ook:   Europeanen wendden zich tot Zelensky na zijn verklaring over Poetin

Daarnaast is goed om te weten dat deze jodiumtabletten alleen beschermen tegen het binnenkrijgen van radioactief jodium. Ze beschermen niet tegen effecten van andere radioactieve stoffen die bij een kernongeval vrij kunnen komen. De overheid kan bij een kernongeval ook andere instructies geven over wat u kunt doen, zoals schuilen of evacueren van een bepaald gebied.

Voedingssupplementen met jodium beschermen niet tegen radioactieve straling

Voedingssupplementen met jodium zijn niet hetzelfde als jodiumtabletten die je gebruikt bij een kernongeval. Het geneesmiddel kaliumjodide is bedoeld om schade te verminderen door straling bij een kernongeval, als de overheid dit adviseert. Een voedingssupplement met jodium heeft een heel ander doel, het aanvullen van de voeding met het mineraal jodium. Een voedingssupplement bevat daarvoor kleine hoeveelheden jodium.

Het geneesmiddel kaliumjodide (jodiumtablet) bevat een hoge hoeveelheid jodium. Eén tablet bevat 65 milligram jodium. Dit is meer dan 400 keer zoveel jodium vergeleken met een voedingssupplement dat de maximale veilige dosering van 150 microgram jodium kan bevatten. Voedingssupplementen met jodium kun je elke dag veilig gebruiken.

Kaliumjodide: een geneesmiddel bij straling

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/straling/vraag-en-antwoord/werking-van-jodiumpillen

https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/jodium.aspxJodium

Jodiumtabletten tegen straling in trek na bevel Poetin

https://www.bnnvara.nl/kassa/artikelen/jodiumtabletten-tegen-straling-in-trek-na-bevel-poetin

https://www.standaard.be/cnt/dmf20110317_079

Wat doet Jodium voor je gezondheid?

Jodium heeft de volgende wetenschappelijk bewezen effecten voor de gezondheid:

  • Jodium is goed voor het geheugen en de concentratie
  • Het activeert de natuurlijke energie in je lichaam en is belangrijk voor de huid
  • Jodium helpt bij de normale groei van kinderen
  • Ook is het essentieel voor de productie van schildklierhormonen. Deze hormonen zijn belangrijk voor ons zenuwstelsel en onze stofwisseling
Lees ook:   Volle zuivel is gezonder dan magere

Jodium in voeding

In Nederland zit er van nature niet veel jodium in voeding. Daarom wordt het toegevoegd aan keukenzout (Jozo), brood, broodvervangers en sommige vleeswaren.

Jodium komt van nature voor in zeevis, eieren, zuivelproducten, zeewier en sommige vleeswaren. In 100 gram gebakken kabeljauwfilet zit 243 microgram jodium en in een sneetje volkorenbrood ongeveer 24 microgram.

Jodium

Gerelateerde artikelen

Back to top button