web analytics
...

Catastrofes leiden tot snelle veroudering

Zelfs als u niet gewond bent, kan het uw lichaam aantasten , omdat u zich in het epicentrum van een ramp bevindt. Tot deze conclusie kwamen onlangs wetenschappers van de Universiteit van Arizona. Zij stelden dat het gevolg van deze situatie de versnelling van het verouderingsproces van het lichaam is.

c2b5c03520337541bcb9cbe2522b0135 via Angel-Wings
Als onderzoeksobject gebruikten experts apen die in Puerto Rico leven. In 2017 trof orkaan Maria het eiland, waarbij meer dan 3.000 mensen omkwamen.

Bij het onderzoeken van Puerto Ricaanse makaken hebben de experts aandacht besteed aan parameters zoals moleculaire, genetische en immuun-veranderingen in cellen. Het bleek dat de processen van biologische veroudering bij dieren gedurende twee jaar versnelden. Dit komt overeen met 8 jaar mensenleven.

Het hangt allemaal af van ervaring
De onderzoekers stellen dat, hoewel het verouderingsproces onomkeerbaar is, ze in elk levend organisme in een ander tempo verlopen. De een van 30 heeft een heleboel zweren en de ander van 60 heeft een uitstekende gezondheid. U hebt vast wel mensen ontmoet die er veel ouder uitzien, of juist veel jonger dan hun biologische leeftijd.

Versnelde veroudering kan natuurlijk het gevolg zijn van gezondheidsproblemen. Maar meestal zijn deze problemen ook ergens een gevolg van. De snelheid van veroudering kan dus veranderen als gevolg van positieve of negatieve levenservaringen, zeggen de auteurs van de studie.

“Natuurrampen kunnen de veroudering van het immuunsysteem op moleculair niveau versnellen”, zeggen experts.

Catastrofe is altijd paniek

Maar hoe is dit mogelijk als de persoon of het dier niet lichamelijk gewond is geraakt en een brand, aardbeving of overstroming veilig lijkt te hebben overleefd? Dit is waar het stressmechanisme in het spel komt. Zelfs als je uiterlijk kalm bent, kun je niet onverschillig blijven voor de situatie van een ramp. Stress leidt tot bepaalde biologische processen die chronische ontstekingen kunnen veroorzaken. Het immuunsysteem wordt aangetast.

Lees ook:   "Privé een enorme klap te verduren gehad" - Binnenhof Report met Thierry Baudet (FvD)

Ervaren extremiteiten kan hart- en vaatziekten, oncologie, pathologieën van verschillende organen veroorzaken.

Tot nu toe zijn er geen resultaten van onderzoeken naar het verouderingsproces bij mensen en dieren die door de mens veroorzaakte rampen, terroristische aanslagen, slachtoffers van misdaden hebben overleefd of zich in een gevechtsgebied hebben bevonden. Maar hoogstwaarschijnlijk zullen ze hetzelfde zijn. Een bedreiging voor het leven en de gezondheid, ook al gaat die voorbij, is immers altijd paniek en stress. Vaak zien mensen die zelfs maar serieuze beproevingen van korte duur hebben doorgemaakt, er ouder uit dan hun leeftijdsgenoten die zoiets nog nooit hebben meegemaakt. En verhalen over hoe iemand van de ene op de andere dag grijs werd, zijn helemaal geen fictie.

Elke vorm van stress is gevaarlijk.

Hieraan moet worden toegevoegd dat stress niet noodzakelijk geassocieerd is met ongewone levensbedreigende situaties. Ze kunnen een langdurig effect hebben op een persoon. Bijvoorbeeld moeilijkheden op het werk of in het gezin, slechte levensomstandigheden…

Een persoon houdt het een tijdje vol, maar geleidelijk aan ondermijnt stress, constante spanning zijn gezondheid, en dit gaat gepaard met kanker, een hartaanval of een beroerte.

Daarom is het zo belangrijk om op tijd actie te ondernemen en te proberen de situatie te veranderen, bijvoorbeeld door contact op te nemen met een psycholoog of psychotherapeut.

Bron

Soms heb je ook goede genen en dus mazzel of verzorgt iemand zichzelf goed…
Maar besef wel dat al die angstaanjagerij in de media niet gezond is!
Wat mij opviel na de laatste lockdown hoe verouderd veel mensen waren… nu hier is het antwoord dus!!!!

Lees ook:   Spataderen behandeling

Gerelateerde artikelen

Back to top button

Een Adblocker gedecteerd

Whitelist deze website aub, want van de advertenties betalen wij het onderhoud en de server voor deze website. Dank hiervoor!