web analytics
...

Wat is levertraan?

Wat is levertraan? (Vit D)

Wij vroegen voedingswetenschapper, biochemicus en zeewier expert Toine Wilke ons uitleg te geven over levertraan. Veel mensen denken dat levertraan is gemaakt van walvissen en vinden het maar een stinkend goedje. Veel (groot)ouders namen het om de winter goed door te komen. Maar levertraan is niet ouderwets, het is ook helemaal van deze tijd! De rijkheid aan voedingsstoffen zijn een goede aanvulling  op ons westerse dieet. Levertraan wordt gelukkig meestal gemaakt van kabeljauw. Het vlees van deze vis, die we vaak eten als lekkerbek of kibbeling, zit vol met gezonde olie. Deze olie wordt uit de lever gehaald via verschillende methoden. Wat je dan overhoudt, is levertraan.

Natuurlijke levertraan bevat goede vetten

Levertraan bestaat voor het grootste gedeelte uit twee gezonde vetten: eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Dit zijn twee omega-3 vetzuren die je lichaam zelf niet of nauwelijks kan maken. Ze komen alleen in grote hoeveelheden voor in zeevoedsel zoals zeevissen en zeewier. Als je voldoende EPA en DHA binnenkrijgt verzorg je het lichaam van binnen uit op een evolutionair verantwoorde manier. DHA is namelijk een wonderbaarlijk, oeroud en onvervangbaar molecuul in veel levende wezens, vooral in mensen met hun ontwikkelde hersenen. Daarom wordt ook geadviseerd om 2 x per week vis te eten. Voor mensen die dit niet doen, zijn omega-3 voedingssupplementen of levertraan een goed alternatief.

Levertraan kopen met vitamine A en D

Alle natuurlijke oliën bevatten ook vetoplosbare vitamines. In levertraan vind je grote hoeveelheden vitamine A en vitamine D. Vitamine A is goed voor je huid, ogen, groei en weerstand. Vitamine D zorgt onder andere voor stevige botten en tanden. Vaak worden deze vitamines opnieuw aan reguliere levertraan toegevoegd, omdat deze tijdens de industriële productie verloren gaan. Aan natuurlijke levertranen zoals die van Green Pastures en Rosita Real Foods worden geen kunstmatige vitaminen toegevoegd. Deze levertranen zijn minimaal bewerkt en bevatten daarom alle natuurlijke voedingsstoffen en vitaminen.

Lees ook:   Dodelijke ziekte breekt uit in Oostenrijks asielcentrum

Levertraan capsules bevatten fosfor en Jodium

Levertraan bevat ook veel fosfor en jodium. Deze mineralen behoren, net als EPA, DHA, en alle vitamines, tot de essentiële voedingsstoffen. Fosfor draagt bij aan de sterkte van je botten en jodium zorgt voor de productie van schildklierhormoon. Levertraan kan – met al zijn gezonde bestanddelen – dus een goede aanvulling zijn op ons westers dieet. Het is wijdverspreid verkrijgbaar en het komt in velen soorten en maten.

Wil je levertraan kopen?

In onze webshop zijn naast vloeibare levertraan ook levertraan capsules te vinden. Het voordeel van de levertraan capsules is dat je de vissmaak niet proeft. De Blue Ice levertraan capsules van Green Pasture of de Extra Virgin Levertraan capsules van Rosita zijn misschien wel de beste keuze als je op zoek bent naar een natuurlijk levertraan product.

Boterolie levertraan

Green Pasture biedt tevens een aantal unieke combinatieproducten met Blue Ice™ Royal Blend Gel, een mix die voor een derde bestaat uit X-Factor™ Gold Concentrated Butter Oil en voor twee derde uit Blue Ice™ Fermented Cod Liver Oil. Boterolie is een extract van boter met hoge concentraties aan vitaminen en vetzuren. De producten zijn beschikbaar in de smaken naturel, kaneel, mint en chocola. Mocht je dus niet zo dol zijn op de smaak van levertraan, kies dan een van deze aangename smaken.

Bron

Gerelateerde artikelen

Back to top button